Mes turime 271 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:117
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25247
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72573
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vis dažniau pasigirsta:rajono valdžiai svyla padai

2018 m. gruodžio 1 d., šeštadienis Nr.89 (1813)

Vertinga informacija: rajono tarybos komitetų posėdžiai, kurie, skirtingai nuo tarybos, netransliuojami internete, taigi ir niekam nematomi, YRA VIEŠI. Juose, kaip ir tarybos posėdžiuose, gali lankytis visi rajono gyventojai, posėdžių laikas ir svarstomi klausimai skelbiami savivaldybės interneto svetainėje. Lankykitės ir stebėkite gyvai, kaip dirba rajono valdžia. Komitetuose gerokai „karščiau“ negu taryboje.

 

(Pradžia lapkričio 24 d. laikraštyje)

 

Skaitytojų susidomėjimas Kontrolės komitetu (jo posėdžiai, skirtingai nuo tarybos, netransliuojami) paskatino grįžti nuo rajono tarybos posėdžio, tiksliau, labai intriguojančių pareiškimų posėdžio pradžioje, kuriais pasakyta gerokai daugiau, negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, prie Kontrolės komiteto posėdžio, kurį valdančiųjų atstovai pavertė balaganu. Būtent balaganu, nes stebint iš šalies net sunku pasakyti, ar posėdį galima laikyti įvykusiu. Apsvarstė du klausimus, o dėl trečio tik pasiginčijo, nes valdantieji jo svarstymą tiesiog užblokavo. Žinoma, tai – viešieji pirkimai, kurie po „pirmųjų asmenų“ sėdynėmis gali virsti parako statinaitėmis, ir tai priklausys tik nuo opozicijos. Tarybos nariai posėdyje atvirai kalbėjo, kad medžiagos surinkta pakankamai.

Oriai ištvėręs treninguotų sporto trenerių ir pan. personų pažeminimus, įžeidžiantį mero R.Klipčiaus toną, Kontrolės komiteto pirmininkas Konstantas Ramelis, jau išeidamas po posėdžio pasakė merui: „Padarėt didelę klaidą, neleisdami apsvarstyti viešųjų pirkimų turimų 15 epizodų. Jeigu ten nieko nėra, tai ko bijote? Būtume tiesiog apsvarstę, išsiaiškinę, ir viskas. Dabar gi aš turimą surinktą medžiagą viešinsiu“. Tą patį K.Ramelis pakartojo ir tarybos posėdyje, girdint visai tarybai ir transliuojant visuomenei. Sprendžiant iš audringo valdančiųjų pasipriešinimo Kontrolės komitete, kad tik nebūtų kalbama apie viešuosius pirkimus, viešinti yra ką, tad laukiame įdomybių.

Komiteto pirmininkas pabrėžė, kad klausimas jau pradėtas svarstyti, tuo tarpu Z.Zenkevičius ir J.Olechnovič unisonu traukė: „Kiek kartų galima svarstyti? Jau svarstėme. Ne, nebuvo parašų, kam išdalinome saldainius“. Paskui ta frazė apie saldainius skambėjo dar ne kartą, tarsi bandymas sumenkinti kitus 14 epizodų, pagal kuriuos yra surinkta medžiaga.

Reikia pabrėžti, kad ypač uoliai blokavo klausimą Z.Zenkevičius. Tiesa, pirmiausia jis užsimojo balsuoti, ar leisti žurnalistui (man) dalyvauti komiteto posėdyje. Komiteto pirmininkas griežtai nukirto ir apgynė spaudos laisvę. Kartą teismo pripažintas kaltu už žurnalisto išvarymą ir nubaustas pinigine bauda, dar patyręs nemažų išlaidų labai brangiam advokatui, kuriam vis tik nepavyko išsukti, meras Rimantas Klipčius neklausė, ką čia daro žurnalistė, bet vis nerimo, kodėl aš jį fotografuoju.

Komiteto pirmininkui vos prabilus apie viešuosius pirkimus, Z.Zenkevičius pareiškė, kad Kontrolės komitetas išvis neturi teisės svarstyti šio klausimo ir ėmėsi iš raštelio cituoti Viešųjų pirkimų įstatymą – kas gali susipažinti su pirkimo medžiaga. Baigdamas pabrėžtinai pasakė, kreipdamasis į Konstantą Ramelį: „Jūs gi teisininkas, turėtumėt žinoti, aš tai visai ne teisininkas...“ Tokių įžeidimų šalyje gerai žinomo teisėjo, kuriam asmeniškai įstatymu buvo pratęsta kadencija, adresu sklido ne vienas ir ne du. Net Kęstutis Savickas tarstelėjo: „O aš maniau, kad Jūs rimtas teisininkas...“ Meras įsakmiu tonu nurodinėjo komiteto pirmininkui, „užstrigusios plokštelės“ principu monotoniškai kartodamas tą pačią frazę, ką jam į tai beatsakytų K.Ramelis, pavyzdžiui: „Neklaidinkite visuomenės, jūs klaidinate visuomenę, posėdyje dalyvauja nepriklausoma žiniasklaida, neklaidinkite visuomenės“. Čia vyko ginčas dėl K.Savicko. Pasak Kontrolės komiteto pirmininko, K.Savicko dalyvavimas komitete neteisėtas, jis negali balsuoti, nes prieš metus išėjus iš liberalų frakcijos K.Trapikui, neliko tokios frakcijos – jis niekam neatstovauja. Jeigu ne K.Savicko laikomas neteisėtu balsas, viešieji pirkimai būtų svarstomi – balsai pasiskirstė 3:3, tokiu atveju komiteto pirmininko balsas lemiamas.

Valdančiųjų atstovai, sukėlę tikrą balaganą, triukšmingai pakilo ir paliko salę. Štai tokie dalykai vyksta Kontrolės komitete, kuriam įstatymai skiria ypatingą vaidmenį. Nesuformavus per nustatytą terminą Kontrolės komiteto, kuriam turi vadovauti opozicijos atstovas, gali būti skelbiami nauji rinkimai. Šio komiteto tikslas – prižiūrėti valdžią, kad tinkamai dirbtų, nešvaistytų ir nevogtų rajono biudžeto. Viešieji pirkimai visoje šalyje kaip „ugnies kalneliai“ - svilina didelės dalies savivaldybių padus. Vos prieš savaitę svilo ir kaimynai – Ignalina ir Molėtai. Prezidentė taip pat yra pastebėjusi, kad daugiausia korupcijos veši savivaldybių viešuosiuose pirkimuose, net mažos vertės. Sumos gal ir ne milijonai, bet, kaip sakoma, „Iš pasaulio po siūlą – nuogam marškiniai (s miru po nitke – golomu rubaška)...“

Irena PAULIUKEVIČIENĖ