Mes turime 241 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1276
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19820
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67146
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Atrasti Tėvynę savyje

2012 m. kovo 17 d., šeštadienis Nr.22 (1165)

2011 m. lapkričio mėnesį šventęs prasmingos veiklos dvidešimtmetį Vytauto Landsbergio fondas, vadovaujamas, atrodytų, niekad nepailstančios ir visad gražių sumanymų kupinos, energingosios Vytauto Landsbergio fondo valdybos pirmininkės prof. Gražinos Landsbergienės, dar gruodžio mėnesio pabaigoje pasiryžo organizuoti Rytų Lietuvos mokyklų meninės saviraiškos programų konkursą „Kuo man graži Tėvynė Lietuva“, skirtą Kovo 11-ajai, Nepriklausomybės atkūrimo dienai. Konkurso tikslas – ugdyti jaunimo tautinę ir pilietinę savimonę, perteikti Lietuvos kultūros paveldą, ugdyti pagarbą valstybės istorijai ir kultūrai.

Šis konkursas sulaukė ugdymo institucijų gausos, tad Vytauto Landsbergio fondas surengė 3 šventinius ugdymo institucijų meninių programų pristatymus vasario 20 d. Vilniaus r. Nemenčinės Gedimino gimnazijoje, vasario 27 d. – Pabradės „Ryto“ gimnazijoje ir kovo 5 d. – Šalčininkų r. Lietuvos tūkstantmečio gimnazijoje.

Vasario 27-ąją pakiliai nusiteikę į Pabradės „Ryto“ gimnaziją atvyko Trakų pradinės mokyklos, Ignalinos r. Didžiasalio „Ryto“ ir Trakų r. Paluknio Medeinos vidurinių mokyklų, Trakų r. Rūdiškių gimnazijos, Širvintų r. Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos mokiniai. Smagu, kad konkurse be Vytauto Landsbergio fondo globojamos Pabradės „Ryto“ gimnazijos dalyvavo dar 5 Švenčionių rajono mokyklos: Švenčionių pradinė, Adutiškio ir Švenčionių vidurinės mokyklos, Švenčionėlių Mindaugo ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos.

Kol konkurso-šventės dalyviai pratinosi prie naujos aplinkos, atvyko ir Vytauto Landsbergio fondo pirmininkė prof. Gražina Landsbergienė, fondo valdybos narės Ina Drąsutienė, Gražina Vidūnienė, fondo darbuotoja Onutė Miliauskaitė, garbi vertinimo komisija: komisijos pirmininkė – lietuvių liaudies dainų atlikėja, etnologė, Lietuvos nacionalinės ir kultūros premijos laureatė, Pasaulio Folkloro Oskaro nominantė Veronika Povilionienė, komisijos nariai - filmų garsintojas, renginių vedėjas, dainų autorius ir atlikėjas, aktorius Giedrius Arbačiauskas, muzikologė, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos pedagogė Birutė Cechanavičienė, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos pedagogė Zina Puišienė, Vilniaus mokytojų namų projektų vadovas Juozas Žitkauskas. Konkursą-šventę atvykdami pagerbė ir Švietimo ir mokslo ministerijos Regioninių mokyklų skyriaus vyriausiasis specialistas Vidmantas Vansavičius, specialistė Jolita Kutkaitytė, Lietuvių švietimo draugijos „Rytas“ pirmininkas Algimantas Masaitis, Rytų Lietuvos mokytojų sąjungos pirmininkė Danguolė Sabienė, Švenčionių r. savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Stanislava Lapėnienė, Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijos direktorius Vidmantas Žilius, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Regina Skaržinskienė.

Sveikindama apie 200 šventės-konkurso dalyvių ir Pabradės „Ryto“ gimnazijos bendruomenę, prof. Gražina Landsbergienė apžvelgė ir Vytauto Landsbergio fondo renginius (o jų būta nemažai) Lietuvos mokykloms – rašinių konkursai „Kokią Lietuvą kurs mano karta?“, „Mano kraštas: prieš 15 metų, šiandien, rytoj“, „Ką gera man suteikė Kovo 11-oji?“, „Vytautas Didysis. Žalgirio mūšis. Kokia reikšmė mums?“ ir kt. Aišku, gražias iniciatyvas remia JAV gyvenantys nuolatiniai fondo rėmėjai Albinas Markevičius bei Laimutė ir Algirdas Stepaičiai. Linkėta pajusti ir išgyventi Laisvės džiaugsmą, išmokti didžiuotis ir vertinti savo kraštą, ilgaamžes tradicijas, kalbą, etninę kultūrą.

Konkurso-šventės programą pradėjo Pabradės „Ryto“ gimnazijos mokiniai, kaip ir dera šeimininkams, aukštaitišku pasisveikinimu, kad gera nuotaika lydėtų visus konkurso dalyvius. Iš tiesų Vytauto Landsbergio fondo sumanymas mokykloms atskleisti saviraiškos įvairovę pasiteisino. Visų konkurso dalyvių programos atspindėjo, kuo gi graži ta mūsų Tėvynė Lietuva. Vieni dainavo savo krašto dainas, pasakojo Lietuvos kaimo senolių istorijas, atspindėjo kalendorinių švenčių papročius, kiti – demonstravo liaudies instrumentus, gebėjimus jais groti ir žavėtis, treti – didžiavosi garbinga valstybės istorija, poetais, apdainavusiais Tėvynę, jos gamtą, žmones. Gera buvo stebėti švytinčius vaikų veidus – konkursinio jaudulio, atrodo, nebūta. Tai buvo ir Kovo 11-osios šventės pamoka – tokia tikra ir sava, brangi ir miela. Gal todėl 16 val. nebuvo noro skirstytis. O kai vertinimo komisijos pirmininkė Veronika Povilionienė, pasidžiaugusi dalyviais, pakvietė padainuoti kartu su ja, atrodo, dar didesnis džiaugsmo pliūpsnis apėmė visus. Juk nežinia, ar pasitaikys kada proga pritarti visų mylimai dainininkei Veronikai - apie 200 dalyvių ne vieną dainą traukė drauge su ja.

Išskirtinis Vytauto Landsbergio fondo renginių bruožas – nuolatinis rūpestis dalyviais ir padėka, pagarba mokytojams, rengusiems mokinius. Visos mokyklos, baigusios pasirodymą scenoje, buvo apdovanotos padėkomis, vertingomis knygomis, mokytojai - padėkomis ir knygomis. Visi dalyviai visuose renginiuose yra sočiai pamaitinami, o esant galimybei, jiems surengiama ir kultūrinė, pažintinė programa. Taip ugdoma pagarba žmogui. Todėl šimtąkart teisus prof. Vytautas Landsbergis, sakydamas, kad reikia „atrasti tėvynę savyje ir save tėvynėje. Žiūrėk, kas randa save, darosi žmogumi. Tapdamas žmogumi, randi žmones. Tuos, kurie yra dabar, ir jų būdą, kuris ne vien iš dabar.“

Kovo 5 d. vyko trečiasis Vytauto Landsbergio fondo konkurso „Kuo man graži Tėvynė Lietuva“ regioninis konkursas Šalčininkų r. Lietuvos tūkstantmečio gimnazijoje. Jau tapo aišku, kad į finalinį konkurso etapą Lietuvos Respublikos Seime kovo 18 d. vertinimo komisijos sprendimu pakviestos 17 Rytų Lietuvos ugdymo įstaigų. Tarp jų ir trys gimnazijos iš Švenčionių rajono - Pabradės „Ryto“, Švenčionėlių Mindaugo ir Švenčionių Zigmo Žemaičio. Neabejojame, kad dalyvavimas tautines vertybes puoselėjančiuose renginiuose ugdo tikrą tėvynės meilės jausmą, prieraišumą gimtajam kraštui, mokinių dvasingumą.

Laima MARKAUSKIENĖ
Pabradės „Ryto“ gimnazijos direktorė