Mes turime 310 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3603
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13790
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89820
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Medžiotojai kuria naujas tradicijas

2018 m. lapkričio 7 d., trečiadienis Nr.82 (1806)

Jau antrus metus Reškutėnų medžiotojų būrelis Šv. Huberto, Medžiotojų dieną, medžioklę pradeda šv. Mišiomis Reškutėnų bažnyčioje. Šiemet šv. Mišias aukojo naujasis parapijos klebonas dr. Valdas Girdžiušas. Bet pažvelkime šiek tiek į istoriją. Šv. Hubertas, medžiotojų diena minima lapkričio 3 d. Manoma, kad Lietuvoje nuo seno šituo laiku prasidėdavo medžioklės sezonas. Mūsų protėviai, išpažinę pagonišką tikėjimą, turėjo medžioklės deivę Medeiną. Romėnų medžioklės deivė buvo Diana, graikų – Artemidė. Įsigalėjus krikščionybei Medžioklės diena buvo sutapatinta su Šv. Huberto vardo diena, nes Šv. Hubertas laikomas medžiotojų globėju.

Kas gi buvo tas Šv. Hubertas? Fransua Hubertas gimė 7-ojo amžiaus viduryje Burgundijos hercogo Huberto šeimoje. Jaunasis Hubertas mėgo ne tik puotas, bet ir medžiokles. Kaip pasakoja legenda, vieną šv. Kalėdų vakarą Hubertas išjojo į medžioklę ir pamatė elnią su didžiuliais dešimties šakų ragais. Jaunasis medžiotojas jau ruošėsi sviesti ietį į tą elnią, bet pargriuvo ir tuo metu pamatė, kaip elnią nutvieskė šviesa ir tarp jo ragų Hubertas pamatė šviečiantį auksinį kryžių. Nuo to laiko jis atsisakė visų aukštų titulų ir gyveno atsiskyrėlio gyvenimą. Tokia tai legenda... Vėliau Fransua Hubertas paskelbtas šventuoju.

Lapkričio 3 d. į Reškutėnų bažnytėlę vos sutilpo Reškutėnų medžiotojų būrelio vyrai. Būrelio vėliavą įnešė būrelio pirmininkas Pavelas Trusovas su Viktoru Trusovu. Kadangi ir pats kunigas dr. Valdas Girdžiušas yra medžiotojas, tai ne iš nuogirdų žino apie medžiotojams metamas replikas ir jų laukiančius iššūkius. Pamokslo metu kunigas dr. Valdas Girdžiušas sakė, kad jau Senajame testamente kalbama apie medžiotojus, kad svarbu dabar kalbėti apie medžioklės kultūrą.

- Būkit savo miškų, savo krašto šeimininkai, saugokit ir mylėkit gamtą ir ji jums atsilygins pirmiausia gerai praleistu laiku gamtoje, - baigdamas pamokslą sakė kunigas dr. Valdas Girdžiušas, o ir šį trumpą pasakojimą, apie naujai gimstančią tradiciją, norėčiau užbaigti jo palinkėjimu.

- Nei plauko, nei tauko. Išnaudokit jums skirtą laiką savo poilsiui ir pramogai ir nepamirškit, kad jūs esate namuose labai laukiami. Saugokit vienas kitą ir pasitikėkit vienas kitu...

Po šv. Mišių Reškutėnų medžiotojų būrelio vyrai išskubėjo į medžioklę. Tą dieną buvo atlikti trys varymai ir tik vienas buvo sėkmingas, kurio metu buvo sumedžioti du briedžių jaunikliai ir dvi stirnos. Po medžioklės dviems sėkmingiausiems tos dienos medžiotojams Sergej Trusov ir Rimantui Kugelevičiui buvo suteikti „Medžioklės karaliaus“ titulai.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis