Mes turime 264 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1236
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11423
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87453
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ar pasitikėsite savivaldybės tarybos nariu, jei jis balsuoja už nematytą sprendimą?

2018 m. spalio 6 d., šeštadienis Nr.74 (1798)

Po paskutinio tarybos posėdžio užvaldė niūrios mintys. Noriu pasidalinti savo pamąstymais su skaitytojais.

Truputį apie tarybos posėdžius ir svarstomus juose sprendimus. Kaip žinome, dauguma taryboje priimamų sprendimų, tai aukščiau priimtų teisės aktų ir tvarkų pritaikymo mūsų savivaldybės teritorijoje patvirtinimas. Galima teigti, kad formalumas, kuris turi būti įteisintas ir tiek. Šioje vietoje dažniausiai nebūna jokių diskusijų ir aptarimų, nes balsuojama vienbalsiai.

Kiti sprendimai, kurie sukelia diskusijas, kartais nesutarimų ar prieštaringų minčių, tai klausimai, nuo kurių priėmimo/nepriėmimo gali atsirasti vienos ar kitos pasekmės gyventojams, savivaldybės ūkinei veiklai, finansams ar kt. Kaip tik šiuo momentu kiekvienas tarybos narys jaučia atsakomybę įsigilinti ir balsuoti pagal savo šio klausimo supratimą. Dažniausiai diskusijos ir klausimo svarba jau paaiškėja komitetų posėdžių metu (šios dalies gyventojai nemato ir negirdi), nors tai pats įdomiausias ir svarbiausias momentas, kai analizuojama, išsakomi visi „už“, „prieš“ ir argumentai.

Po komitetų posėdžių suformuojamas sprendimas, kuris pateikiamas tarybos nariams, kad jie aiškiai matytų sprendimo turinį ir esmę (nes turi apsispręsti kaip balsuoti taryboje). Taryboje kiekvienas tarybos narys neturi galimybės pasisakyti ir paklausti – čia jau kita tema, kai mero ir pritariančios daugumos noru tarybos narių pasisakymų ir klausimų kiekis yra ribojamas (kam dar gyventojams girdėti visus argumentus?).

Tai per paskutinę tarybą tarybos nariams vienas iš sprendimų (matyt, dėl techninės klaidos, kurią galima buvo ištaisyti) nebuvo pateiktas ir meras liepė balsuoti. Na, ir daugumos balsais buvo balsuota „už“. Taip buvo priimtas sprendimas, kurio balsavusieji „UŽ“ iš viso net nematė! Tai klausimas – už ką balsavo? Teisingumo dėlei reikia pripažinti – delsė paspausti mygtuką informacinėje balsavimo sistemoje, bet po rūstaus mero žvilgsnio pakluso.

Tai ir ateina mintis – ar pasitikėsime tokia tvarka priimamais sprendimai?

Kai kam gal tai pasirodys smulkmena, bet tokio pobūdžio smulkmenos gali kartais stipriai įtakoti kiekvieno iš Jūsų gerovę.

Raja KRUPENINA

Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narė

 
Reklaminis skydelis