Mes turime 159 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2043
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4766
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:57054
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jaukius namus kuria darbuotojų ir gyventojų rankos ir širdys

2018 m. rugsėjo 29 d., šeštadienis Nr.72 (1796)

Pabradės socialinės globos namų kolektyvas šventė Socialinių darbuotojų dieną ir įkurtuves – savo jėgomis suremontuoto istorinio pastato, tapusio teatro studija, atidarymą.

Patekęs į Pabradės socialinės globos namus, pasijunti lyg rojaus kampelyje. Viskas čia gražu, jauku, išpuoselėta, tvyro ramybė. 5 hektarų plote išsidėstęs ištisas miestelis su gyvenamaisiais, užimtumo, sporto ir reabilitacijos kompleksais, aikštynais, poilsio zonomis, daržu. Sunku išmatuoti, kiek darbuotojų nuoširdumo, meilės ir širdies šilumos sudėta šiame jaukiame žemės lopinėlyje, kad sukurtų gražų, prasmingą ir saugų gyvenimą likimo nuskriaustiems žmonėms su negalia. Darnus ir kūrybingas kolektyvas dirba išvien, nematuodami instrukcijomis „priklauso- nepriklauso“. Štai ir Socialinių darbuotojų dieną jie laiko visų švente, nes, pasak jų, čia visi socialiniai darbuotojai, net gi direktorius. Tuo įsitikinome, kai svečius pasitinkančios šių namų mergaitės pasisiūlė palydėti. Jos žino kelią į kolektyve mylimo ir gerbiamo direktoriaus Vytauto Vigelio kabinetą.

Besirenkančius į šventę svečius pasitiko maloniai bendraujančios globotinės su įstaigos darbuotojomis. Mergaitės su pasididžiavimu prisegė svečiams Socialinės globos namų ženkliukus. Vicemerei Violetai Čepukovai pagyrus, kad gražus ženkliukas, mergaitė išdidžiai pasakė: „Čia gi Pabradės socialinės globos namai!“ Visi čia gyvenantys ir jais besirūpinantys, jiems padedantys darbuotojai myli šiuos namus ir jais didžiuojasi. Globotiniams šie namai – vieninteliai, darbuotojams – antrieji namai, nes darbe praleidžia didelę dalį savo gyvenimo.

Mėgaujantis švente ir žvelgiant į pasipuošusius, šventiškai nusiteikusius darbuotojus sunku įsivaizduoti, koks už viso šio idiliško vaizdo slypi darbas, kasdienybė. Kiek reikia kantrybės ir atjautos, meilės žmogui, kurio ir fizinė sveikata, ir dvasinis pasaulis skaudžiai paliestas negalės.

Bet trečiadienį, profesinės šventės išvakarėse, apie sunkumus niekas nekalbėjo. Kalbos buvo apie gerumą, meilę, atjautą, bendrystės jausmą. Net apie vienus mažiausių šalyje atlyginimus niekas nekalbėjo, nesiskundė. Tik direktorius, sveikindamas darbuotojus, savo kalboje paminėjo, kad kiekviena proga, kalbėdamas su valdžios atstovais, jiems tą primena.

Trumpai pasivaikščioję po globos namų teritoriją, stabtelėję prie svečiams pagrojusio šių namų gyventojų orkestro, svečiai, lydimi įstaigos vadovų, atėjo į laukusią iškilmingo atidarymo teatro studiją. Šis istorinis pastatas, kuriame kažkada buvo apgyvendinti pirmieji 15 neįgaliųjų, darbuotojų ir gyventojų rankomis suremontuotas ir prikeltas naujam gyvenimui. Perkirpus simbolinę atidarymo juostelę, Pabradės parapijos klebonas mokslų daktaras Vladimiras Solovej pašventino teatro studiją linkėdamas, kad čia visada būtų gera ir jauku, visus lydėtų ramybė ir Dievo palaima.

Pabradės socialinės globos namų kolektyvą sveikino gausus būrys svečių – neįgaliųjų reikalus kuruojanti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Danguolė Oriukaitė, Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis, vicemerė Violeta Čepukova ir Socialinės paramos skyriaus vedėja Eglė Jakštaitė-Rouda. Pabradės miesto mokyklų vadovės Laima Markauskienė ir Edita Meškovienė, PKŪ direktorius Andrejus Junda, Pavoverės užkardos vadas Raimondas Bučelis ir kt.

Po to sekė ilgas sąrašas apdovanotų darbuotojų, kurių nuopelnai pažymėti šiais metais įvairiomis progomis: jubiliejaus, darbo sukakties ir kt.

Meninę dalį pradėjo smagi daina ir puikiosios skaitovės Inesos nuostabi padėka visiems, kas kasdien dovanoja globotiniams meilę, apgaubia juos rūpesčiu. „Ačiū už tikrą nepakartojamą vaikystę“, - iki širdies gelmių sujaudino mergaitės žodžiai. Sunku apsakyti, kokį didelį įspūdį padarė pantomimos teatro pasirodymas – pjesė „Jaučio aukojimas“. Nežinodamas nė neįtartum, kad scenoje – ne profesionalūs aktoriai. Pernai gastroliavusi Prancūzijoje trupė taip pat pavergė publiką. Džiugu, kad dabar teatras turi ir savo namus – 200 vietų talpinančią salę, kuri švenčiant Socialinių darbuotojų dieną buvo pilnutėlė. Visas kolektyvas, globos namų gyventojai, juos lankantys artimieji, kurie galėjo atvykti, svečiai – visi šventė drauge.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

2018-09-29

 
Reklaminis skydelis