Mes turime 280 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:587
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3310
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:55598
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pasitikslinkite, ar jūsų žemės sklype nėra miško

2018 m. rugsėjo 29 d., šeštadienis Nr.72 (1796)

Įsigydami žemės sklypą piliečiai turėtų pasidomėti ir pasitikslinti miško žemės ribas Miškų valstybės kadastro registre. Ar sklype yra miško žemės, galima sužinoti internetinėje svetainėje regia.lt.

Pasitaiko atvejų kai nuperkamas ar paveldimas žemės sklypas, kuriame miško žemės nekilnojamo turto registro pažymoje nėra, bet per daug metų, jei žemės sklypas nebuvo naudojamas, atskirose vietose jis apauga mišku. Tai aktualu ir visiems žemės sklypų savininkams. Per dešimtmetį vieną kartą visuose žemės plotuose buvo atliekama valstybinė miškų inventorizacija ir vadovaujantis tuo metu galiojusios Miškotvarkos darbų vykdymo instrukcijos nustatytais reikalavimais, kad ne miško žemės naudmenų sklypai, kai viename hektare yra 2000 ir daugiau vienetų ir 1 metro ir daugiau vidutinio aukščio spygliuočių ar kietųjų lapuočių arba 4000 ir daugiau vienetų 2 metrų ir daugiau vidutinio aukščio minkštųjų lapuočių rūšių savaime želiančių medžių, aprašomi kaip medynai. Švenčionių rajone visi miško plotai buvo naujai inventorizuoti 2009-2010 metais vykdant valstybinę miškų inventorizaciją Švenčionėlių ir Nemenčinės miškų urėdijos teritorijoje.

Pastaruoju metu, sugriežtėjus reikalavimams dėl apleistos žemės ir padidėjus mokesčiams už neprižiūrimą ir krūmais bei medžiais apaugusią žemę, dalis žemės savininkų pradėjo kirsti medžius ir krūmus nepasidomėję, ar jų sklypuose nėra miško žemės įtrauktos į Valstybės miškų kadastrą. Kiti vykdydami įvairių projektų derinimus sužinojo, kad dalis jų žemės sklypo yra inventorizuoti kaip miško žemė. Atskirais atvejais dėl inventorizacijos klaidų, kur kartais krūmai ar medžių šešėliai iš aerofoto nuotraukų buvo inventorizuoti mišku, vadovaujantis nustatyta tvarka išjungiami iš Miškų valstybės kadastro. Kitais atvejais, jei miškas sunaikinamas dėl neteisėtos žmogaus veiklos, tokie plotai inventorizuojami kaip miško žemė (žemės naudmena – miško aikštė – galimai sunaikintas miškas) ir inicijuojamas tyrimas dėl įvykdytos veiklos. Nepriklausomai nuo tyrimo rezultatų, vadovaujantis Vyriausybės nutarimu patvirtintais Privačių miškų tvarkymo ir naudojimo nuostatais, miško savininkas ar bendrasavininkiai turi pareigą ir privalo mišką atsodinti. Ši nuostata galioja naujiems savininkams jei buvę miško savininkai gavo leidimą kirsti mišką, vykdė plynus kirtimus, tačiau per tris metus jo neatkūrė. Neteisėtai iškirsti miškai turi būti atkurti per vienerius metus nuo kirtimo fakto nustatymo.

Tarp miško žemės savininkų miškas gali būti padalintas tik pirmiesiems savininkams nepriklausomai nuo miško ploto. Kitais atvejais – jei miško žemės atskiros dalys bus ne mažesnės kaip 5 hektarai. Jei miško žemė sudaro tik dalį sklypo miško žemė gali būti atskirta nuo žemės ūkio naudmenų. Privačioje žemėje įveisti miškus ir paversti juos kitomis naudmenomis žemės ir miško savininkai gali teisės aktų nustatyta tvarka. Miško žemės pavertimą kitomis naudmenomis reglamentuoja 2011 m. rugsėjo 28 d. LR vyriausybės nutarimas Nr. 1131.

 

Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus

Vilniaus teritorinio poskyrio vyr specialistas Darius Navalinskas

2018-09-29

 
Reklaminis skydelis