Mes turime 305 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3296
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13483
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89513
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių visuomenės sveikatos biuras plečia veiklą ir laukia įkurtuvių

2011 m. gegužės 18 d., trečiadienis Nr. 36 (1083)

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

Vienos jauniausių įstaigų šalyje - visuomenės sveikatos biurų (VSB) - steigimo būtinumą sąlygojo didelis darbingo amžiaus neįgalių asmenų skaičius, didelis mirtingumas, ypač nuo kraujotakos sistemos ligų, dažni kvėpavimo sistemų susirgimai, piktybiniai navikai ir kt. Sergamumą didina ir tai, kad gyventojai nesirūpina savo sveikata, dažnai taip elgiasi dėl žinių ir švietimo stokos. VSB misija – nuolat priminti gyventojams, kad sveikata pirmiausia reikia rūpintis patiems, patarti, kaip išsaugoti sveikatą. Sveikos gyvensenos įgūdžius geriausia formuoti vaikystėje, tad nemaža VSB veiklos dalis orientuota į ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigas.

Švenčionių VSB vykdo ne tik rajono visuomenės sveikatos stebėseną, bet ir plačią švietėjišką veiklą. Gyventojams rengiamos įdomios sveikatinimo priemonės, propaguojančios sveiką gyvenimo būdą, skatinančios fizinį aktyvumą. VSB supažindino gyventojus su įvairaus amžiaus ir net silpnos sveikatos žmonėms (jeigu tik jie gali vaikščioti) tinkančiu šiaurietišku ėjimu, Žolinčių akademijos propaguojama sveika mityba, organizmo valymu, įvairaus amžiaus gyventojų grupėms nuolat rengiamos paskaitos ir kt. Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras šiais metais pradėjo teikti mokamas paslaugas pagal Privalomojo higienos įgūdžių ir Privalomojo mokymo apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai mokymo programas. Patalpų veiklai poreikis dar labiau didėja.

VSB laikinai glaudžiasi buvusios senosios ligoninės patalpose, bet jos aiškiai neatitinka augančių veiklos poreikių, riboja galimybes. Todėl Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras nuo 2010 m. liepos 20 d. įgyvendina Europos Sąjungos 2007-2013 m. Struktūrinių fondų remiamą projektą „SĮ Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro veiklos plėtra“.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir iš Lietuvos valstybės biudžeto lėšų, pagal 2007-2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos 2 prioritetą „Viešųjų paslaugų kokybė ir prieinamumas: sveikatos, švietimo ir socialinė infrastruktūra“ VP3-2.1-SAM-11-R priemonę „Visuomenės sveikatos priežiūros paslaugų infrastruktūros savivaldybėse plėtra“.

Projekto metu rekonstruojamos Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro patalpos, esančios Strūnaičio g. 3, Švenčionyse, pritaikant jas tinkamam personalo darbui ir veiklos tęstinumo užtikrinimui. VSB kuriasi sveikatos priežiūros įstaigos pastate – Švenčionių poliklinikos laisvose patalpose. Projekto darbai sėkmingai vykdomi pagal planą. Šiuo metu vyksta ir išorės, ir vidaus darbai. Pastatas šiltinamas, viduje jau vyksta apdailos darbai.

Įgyvendinus projektą Visuomenės sveikatos biuro kolektyvas turės geras darbo sąlygas ir galės gyventojams teikti įvairesnes paslaugas. Biuras turės jaukius darbo kabinetus, mokymų patalpas, sanitarines patalpas, viskas pritaikyta neįgaliesiems. Personalas bus aprūpintas reikiama kompiuterine, programine ir biuro įranga, baldais, darbo priemonėmis, transporto priemone.

Pasinaudojęs ES 2007-2013 m. struktūrine parama, Švenčionių visuomenės sveikatos biuras įsikurs jaukiose patalpose miesto centre ir teiks rajono savivaldybės gyventojams visą būtiną informaciją, susijusią su sveika gyvensena, ligų prevencija bei ankstyva diagnostika. Tikimasi, kad visa tai teigiamai įtakos gyventojų sveikatingumo rodiklius.
 

 
Reklaminis skydelis