Mes turime 237 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1146
mod_vvisit_counterŠią savaitę:33522
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:115271
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Biudžetas patvirtintas – teks gyventi kukliai, bet investiciniai projektai bus vykdomi

2012 m. kovo 3 d., šeštadienis Nr.18 (1161)

Antradienį vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje patvirtintas 2012-2014 metų rajono strateginės veiklos planas su jo programomis ir svarbiausias metų dokumentas – 2012 metų rajono savivaldybės biudžetas. Posėdyje dalyvavo naujasis Vyriausybės atstovas Audrius Skaistys.

Pristatydama strateginį veiklos planą, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Vaida Babrauskienė pabrėžė jo svarbą – užtikrinti kuo efektyvesnį lėšų panaudojimą. Mūsų rajonas – vienas aktyviausių lyderių įsisavinant ES fondų paramą. Šiems metams parengtų projektų vertė apie 30 mln. litų. Daug investuojama į vandenvalos atnaujinimą ir plėtrą, nes viskas prasideda nuo komunikacijų, aplinkos saugojimo ir taršos mažinimo.

Prieš svarstant ir tvirtinant biudžetą rajono meras informavo apie Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos rekomendaciją dėl tarybos narių dalyvavimo svarstant ir tvirtinant šį iš pajamų ir išlaidų susidarantį dokumentą, už kurį balsuojama kaip už visumą. Kadangi visi tarybos nariai turi asmeninių interesų jau vien todėl, kad biudžete tvirtinamos ir tarybos narių atlyginimams skirtos lėšos, taip pat jeigu ne patiems tarybos nariams, tai šeimų nariams, giminėms, artimiems asmenims aktualūs žemės ir nekilnojamo turto mokesčiai ir kt., VTEK rekomenduoja tarybai balsuoti dėl tarybos narių dalyvavimo biudžeto svarstyme ir tvirtinime nenusišalinant. Priešingu atveju tarybos veikla būtų paralyžuota ir sprendimo priėmimas taptų neįmanomas. Taryba pasinaudojo VTEK rekomendacija ir balsų dauguma nusprendė, kad biudžeto svarstyme ir tvirtinime galėtų dalyvauti visi.

Programinio biudžeto, kurį sudaro 9 programos, struktūra nepakito, tik sumažėjo pajamos, atitinkamai ir išlaidos. Gyventojų pajamų mokesčio planas sumažėjo apie 1 mln. Dar apie pusę milijono litų biudžetas neteko dėl to, kad baudos ir konfiskacijos, anksčiau patekdavusios į rajono biudžetą, nuo šių metų atitenka valstybės biudžetui. Savarankiškos funkcijos mažėja apie 1,3 mln. Lt. Kadangi biudžetas labai įtemptas, nuspręsta neteikti jokių mokestinių lengvatų. Vis dėlto paskutinėmis akimirkomis buvo papildytos dvi labai svarbios eilutės – 25 tūkst. litų skirta paramai Švenčionių Visų šventųjų bažnyčios „Carito“ namų įrengimui, nuimant šias lėšas iš planuotų kompensacijų už lengvatinį keleivių vežimą. Taip pat apsispręsta skirti lėšų Verslo paramos fondui iš privatizavimo programos ir atsisakant numatytos 10 tūkst. litų paramos Verslininkų asociacijai.

Nuo šių metų visos biudžetinės įstaigos tapo savarankiškais asignavimų tvarkytojais, o jų vadovai pasidalino finansine atsakomybe su politikais. Tikimasi, kad vadovai užtikrins racionaliausią lėšų panaudojimą.

Pirmą kartą patvirtintas deficitinis biudžetas: 58 mln. 672,7 tūkst. Lt pajamų ir 62 mln. 972,7 tūkst. Lt išlaidų, deficito skirtumui dengti imant ilgalaikę 4,3 mln. Lt paskolą investiciniams projektams koofinansuoti. Tame pačiame posėdyje taryba priėmė ir sprendimą imti ilgalaikę paskolą. Šiais metais paskolų limitas jau bus išnaudotas, bet kitąmet vėl bus galima skolintis apie 5 mln. Lt. Šių metų biudžete yra numatyta lėšų ankstesnių paskolų dengimui. Be ilgalaikių paskolų būtų neįmanoma vykdyti investicinių projektų ir įsisavinti europinės paramos lėšų, todėl šis skolinimaisi neišvengiamas, norint rajone gerinti gyvenimo aplinką, kurti palankias sąlygas verslo plėtrai ir investicijoms.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ