Mes turime 601 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:10753
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29174
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:110923
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jaučiamas didelis statybininkų trūkumas

2018 m. rugpjūčio 29 d., trečiadienis Nr.63 (1787)

Remiantis Būsto energijos taupymo agentūros  duomenimis, šiuo metu šalyje vykdomi 530 daugiabučių atnaujinimo projektų, kuriuos įgyvendina apie 150 statybų sektoriaus bendrovių.

Didžioji dalis statybinių organizacijų, dirbančių daugiabučių renovacijos rinkoje, turi nuo 1 iki 5 projektų, apie 15 proc. bendrovių – nuo 5 iki 10 projektų, o didesnės šalies statybinės organizacijos, turinčios ne vienerių metų patirtį šioje rinkoje, įgyvendina po 10, 20 ir daugiau daugiabučių atnaujinimo projektų.

Siekdama išsiaiškinti pagrindines renovacijos proceso metu iškylančias problemas, Agentūra atliko rangovinių organizacijų, šiuo metu įgyvendinančių daugiausiai daugiabučių atnaujinimo projektų, apklausą. Apklausos rezultatai parodė, kad viena pagrindinių problemų, turinčių realią įtaką renovacijos procesams, yra kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas. Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumus itin jaučiamas paskutinius 2-3 metus, tad neretai tenka pasitelkti subrangovines organizacijas, kuriose dirba nemažai užsienio šalių piliečių. Jeigu didžiuosiuose šalies miestuose dar galima surasti kvalifikuotų specialistų, tai regionuose – labai sunkiai, todėl čia daugiausiai dirba specialistai iš Ukrainos. Ne visada jų kvalifikacija yra tokia, kokios norėtųsi. Gal tai tik sutapimas, bet kaimynai – Utena – jau viešai prabilo, kad kaip iš gausybės rago pasipylė renovacijos problemos. Pavojaus varpų nevengia ir savivaldybė.

Švenčionių rajono valdžiai, matyt, nelabai galvoje renovacija, tad apie problemas nekalbama. Statybininkai kaip nori, taip dirba, nenori - nedirba... Turim pavyzdį, kai neužbaigę pastato lauko apdailos apsisuko ir išvažiavo. Ir niekas jų neieško!... Gyventojai tarpusavyje piktinasi, redakcijai skundžiasi, kad mato netvarką: daugiabučių kiemuose tai kasa, tai užkasa, tai vėl kasa. Tačiau nei žmonių pasipiktinimas, nei skundai nieko nekeičia – akivaizdu, rajone nėra šeimininkiško požiūrio.

Prie netvarkos statybose prisideda ir tai, kad prie renovuojamų ir rekonstruojamų objektų statybvietėse neliko informacinių stendų, kuriuose būtų viešai nurodyta darbus atliekančios firmos pavadinimas, darbų vykdytojo telefonas, darbų pradžios data, numatoma pabaiga ir kt. informacija. Anksčiau nėra buvę tokių anoniminių objektų, kokiais rajone dabar tapo visos statybos. Nelabai turbūt rasite tokių dalykų ir dabar kituose rajonuose, kur valdžia reikalauja iš rangovų elementarios tvarkos.

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą, nuo 2013 m. šalyje atnaujinta beveik 2000 daugiabučių, investicijos siekia apie 600 mln. eurų.

Mūsų inf.

2018-08-29