Mes turime 207 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1153
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11340
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87370
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sergamumas gripu ir kitomis ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis šiek tiek padidėjo

2012 m. kovo 3 d., šeštadienis Nr.18 (1161)

Kalendorinė žiema užleidžia vietą pavasariui, tačiau dėl šalčio, drėgmės, vitaminų stokos daugelio žmonių imunitetas nusilpęs. Tokiu metu aktualia tema lieka labiausiai paplitusios infekcinės ligos pasaulyje – ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos (toliau – ŪVKTI). Šioms infekcijoms priklauso gripas, paragripas, adenovirusinė, rinovirusinė, respiracinė sincitinė, koronavirusinė infekcijos, kurios sukelia ūminį viršutinių kvėpavimo takų uždegimą, galintį pažeisti ne tik viršutinius kvėpavimo takus, bet ir atskiras jo dalis. Kiekvienas suaugęs žmogus šiomis ligomis perserga vidutiniškai du kartus per metus, moksleiviai – 3 kartus, o ikimokyklinio amžiaus vaikai – iki 6 kartų.

Siekiant įvertinti sergamumą gripu ir ŪVKTI, ligų dinamiką, nustatyti vyraujančius ir genetiškai naujus gripo virusus, laiku pritaikyti profilaktikos ir kontrolės priemones, Lietuvoje vykdoma gripo ir kitų ŪVKTI epidemiologinė priežiūra. Visus metus kartą per savaitę asmens sveikatos priežiūros įstaigos teritorinėms visuomenės sveikatos priežiūros įstaigoms teikia savaitės duomenis apie registruotus gripo ir kitų ŪVKTI atvejus.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sergamumas gripu ir kitomis ŪVKTI Lietuvoje pastarąją savaitę padidėjo, septintąją 2012 metų savaitę (vasario 13-19 d.) sergamumo rodiklis siekė 33,06/10000 gyventojų, aštuntąją (vasario 20-26 d.) – 42,21/10000 gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir kitomis ŪVKTI rodiklis praėjusią savaitę registruotas Tauragės administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus administracinėje teritorijoje, kuris 7-tąją metų savaitę siekė 43,28/10 000 gyventojų, o 8 -tąją metų savaitę – 56,38/10 000 gyventojų.

Švenčionių rajone 8-ąją metų savaitę, palyginus su 7-osios savaitės duomenimis, sergamumas gripu ir ŪVKTI taip pat padidėjo. Septintąją metų savaitę šis rodiklis siekė 21,5/10000 gyventojų, o aštuntąją metų savaitę bendras sergamumas gripu ir ŪVKTI Švenčionių rajone padidėji iki 35,9/10000 gyventojų.

Per šių metų pirmąsias aštuonias savaites Švenčionių rajone užregistruoti 2 gripo ir 497 kitų ŪVKTI atvejai, o 2011 metais tuo pačiu metu – 126 gripo bei 1534 kitų ŪVKTI atvejai.

Kasmet vis didėja susidomėjimas gripo vakcinomis. 2011-2012 metų gripo sezonui Švenčionių rajono sveikatos priežiūros įstaigoms buvo skirtos 660 gripo vakcinos dozės, kurios buvo naudojamos rizikos grupių skiepijimui. Nuo vakcinacijos pradžios yra sunaudota 96,2 proc. sezoninio gripo vakcinos dozių. Mokama vakcina paskiepyti 179 asmenys.

Plintant gripui ir kitoms ŪVKTI, Švenčionių skyriaus visuomenės sveikatos centro specialistai rekomenduoja kuo kruopščiu plauti rankas muilu ir vandeniu. Taip pat galima naudoti ir spiritines rankų dezinfekavimo priemones. Kosint ar čiaudint reikėtų užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis. Specialistai pataria, kiek įmanoma stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač neplautomis rankomis. Būtina dažnai vėdinti patalpas, tinkamai apsirengti bei vengti sąlyčio su sergančiais žmonėmis. Švenčionių skyriaus visuomenės sveikatos skyriaus specialistai tiksi, kad šie patarimai padės išvengti gripo ir kitų ŪVKTI pavojaus.

Jolanta SAVICKIENĖ
Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja

 

 
Reklaminis skydelis