Mes turime 165 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1068
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17269
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93299
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Latvijos gaisrų dūmai atslinko į Lietuvą

2018 m. liepos 25 d., trečiadienis Nr.54 (1778)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad dėl vakarų Latvijoje kilusių miško ir durpyno gaisrų šiaurės Lietuvoje tvyro smogas. Paprastai, esant smogui, padidėja smulkiųjų kietųjų dalelių koncentracija ore, nuo to labiausiai nukenčia kvėpavimo taikai. Užterštas oras taip pat dirgina akis, nosį, burną, išauga alergijos tikimybė. Žmonės dažniau pradeda sirgti bronchitais, plaučių uždegimais, astma, lėtine obstrukcine plaučių liga ir pan. Ilgalaikis teršalų poveikis skatina kvėpavimo organų, vėžinius, širdies ir kraujagyslių, alerginius susirgimus. Užterštame ore randama pavojingų junginių: anglies monoksido, azoto dioksido, sieros dioksido, smulkiųjų kietųjų dalelių, ozono, benzeno, švino.

 

Kaip elgtis esant oro užterštumui dėl gaisrų?

- likti namuose, nevesti mažų vaikų į lauką;

- sandariai uždaryti langus (galima užkamšyti drėgnomis šluostėmis), išjungti vėdinimo sistemas;

- jei yra galimybė, patalpų vėdinimui naudoti oro kondicionierius;

- saugoti kvėpavimo takus, pridengti juos su marlinėmis kaukėmis ar respiratoriais;

- vengti aktyvios fizinės veiklos (sporto, darbo lauke);

- blogėjant situacijai, rekomenduojama šeimoms, auginančioms vaikus iki 1 metų bei sergantiems lėtinėmis kvėpavimo sistemos ligomis, alerginiais susirgimais, išvykti iš užterštų zonų;

- blogai pasijutus, kreiptis į gydytoją.

 

Latvijoje paskelbtos nelinksmos miško gaisro gesinimo prognozės

Valstybinės miškų tarnybos prognozės dėl didelio gaisro miškuose ir durpynuose, Valdgalės apylinkėse, Latvijos šiaurės vakaruose, yra nelinksmos. Latvijoje gaisras apėmė šimtus hektarų miškų ir durpynų, o dėl vėjo ir sausų orų kaitos gaisras negali būti lokalizuotas. Šeštadienį situacija atrodė suteikianti vilčių, tačiau po to, kai pasikeitė vėjas, užsidegė durpių krūva ir ugnis paplito dar labiau.

Sunku numatyti, kiek dar laiko prireiks gaisrui gesinti. Jei prasidės liūtis, su ugnimi bus galima susidoroti per dieną, tačiau jei orai išliks sausi, prognozės bus nepalankios. Gaisrą Valdgalės apylinkėse gesina Latvijos gaisrininkai, savanoriai ir Nacionalinių ginkluotųjų pajėgų atstovai. Latvijos vyriausybė prašo tarptautinės pagalbos gaisrui šalies vakaruose užgesinti.  Į pagalbą latviams jau atvyko Lietuvos aviacijos sraigtasparnis.

Parengta pagal Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM

Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus ir Sputnik Latvija inf.

 
Reklaminis skydelis