Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3137
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13324
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89354
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kaip Švenčionių rajono ligoninėje atsirado niekam nereikalingas naujas rentgeno aparatas

2018 m. liepos 21 d., šeštadienis Nr.53 (1777)

Po tarybos narių vizitų valdininkai taiso trūkumus

Trečiadienį grupė tarybos narių – Vida Rastenienė, Kęstutis Trapikas, Audrius Karvelis, Vaclavas Gabrinovičius ir Romualdas Pauliukevičius – lankėsi Švenčionių rajono ligoninėje. Vizito tikslas – išgirsti aiškius atsakymus iš naujojo ligoninės vadovo Gintaro Žandaravičiaus apie situaciją ligoninėje ir jos ateitį. Neseniai vykusiame komiteto posėdyje tarybos nariai sako negavę atsakymų į daugelį klausimų. Mat po mero R.Klipčiaus „valdymo reformų“, ribojančių tarybos narių teisę laisvai kalbėti, ne tik tarybos posėdžiai tapo nevisaverčiai, bet ir komitetų posėdžiai virto farsu. Iš buvusių 5 tarybos komitetų per Klipčiaus valdymą liko tik du. Tokiomis sąlygomis nė vienas klausimas neapsvarstomas normaliai, jau nekalbant apie išsamią problemų analizę. Užtat valdantieji įgijo visišką kontrolę. Štai jums pavyzdys, kaip pasiglemžti visą valdžią į vienas rankas.

Minėti tarybos nariai tiesioginį bendravimą su savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovais renkasi ne pirmą kartą. Penai vasarą ir šių metų pradžioje jie apvažiavo visą rajoną, aplankė visas įstaigas. Po to situacija akivaizdžiai pasikeitė. „Vizitai buvo naudingi įstaigoms ir rajono gyventojams – po mūsų apsilankymo daug kas pasikeitė, ištaisyta daug trūkumų“, - sakė tarybos narė Vida Rastenienė.

 

Ar išliks rajono ligoninė?

Tai bene svarbiausias klausimas. Ligoninės direktorius G.Žandaravičius, kurį, pasirodo, į šias pareigas rajono valdžia kalbino ko ne metus, sako darysiąs viską, kad išliktų, ir mato perspektyvą. Visi suprantame, kad ligoninių skaičius šalyje bus mažinamas – sveikatos ministras dar neatsitraukė nė nuo vienos savo idėjos. Šioje zonoje, nors tai ir skirtingos apskritys, išlikimo kova vyks tarp Švenčionių ir Ignalinos ligoninių. Pasak G.Žandaravičiaus, geresnius šansus turi Švenčionių ligoninė, nes ji teikia daug įvairesnių paslaugų. Vis dėlto antrinio lygio konsultacijų srautai iš mūsų rajono kažkodėl patraukė į Ignaliną. Tuo nesunku galima įsitikinti apsilankius Ignalinoje – pusę švenčionėliškių galimai sutiksi. Ignaliniečių statistika taip pat iškalbinga – daugiau kaip trečdalis pacientų - iš Švenčionių rajono. Štai ir laužo galvą naujasis mūsų ligoninės vadovas, kodėl taip nutiko, bet nepagyvenęs čia, čionykščių neperprasi...

Švenčionių ligoninės planuose, kuriuos vadovas juokais vadina piršlybomis, prijungti Ignalinos ligoninę. Tapus viena įstaiga, ir rodikliai pagerėtų, ir dėl tų pacientų srautų, nenorinčių konsultuotis Švenčionyse, nereikėtų galvos sukti. Bet tai - grynai politinis sprendimas, ir priklauso jis nuo Ignalinos tarybos.

 

Geriatrija užkariauja provinciją

Visoje šalyje regionų, kuriuos, beje, valdžia vis žada gaivinti, ligoninių vadovai sunerimę ne tik dėl gresiančio dalies ligoninių uždarymo, bet ir išliksiančių perspektyvos. Ar nevirs ligoninės senovinėmis špitolėmis, palikus jose tik slaugą ir geriatriją? Prieš valdžią, kaip prieš vėją, nepapūsi, bet reikia bent jau išsiaiškinti, kas ir kaip ir dar - kodėl nuo 2014 metų iki šiol Švenčionių rajono ligoninėje neveikia Geriatrijos skyrius.

Daugėjant senų žmonių, į populiarumo aukštumas šovė geriatrija. Provincijos ligoninėms net pranašaujama, kad laikui bėgant liks tik slauga ir geriatrija.

Geriatrija[gr. gerōn – senis + iatreia – gydymas], mokslas, tiriantis senatvės ligas, jų gydymą ir profilaktiką. Sprendžiant iš šio apibrėžimo, Geriatrijos skyrius – tai visai ne tas pats, kas Terapijos, nors daug kas bando juos tapatinti. Štai ir Švenčionių ligoninės vadovas (tiesa, jis ne medikas) tvirtino, kad abiejuose skyriuose gydymas praktiškai toks pats, tik Geriatrijos skyriuje gydomi pacientai nuo 60 metų. Tarybos narys A.Karvelis tvirtino, kad geriatrinių pacientų gydymas vis dėlto skiriasi nuo terapinių.

Į klausimą, ar 60 metų sukakęs žmogus jau negali rinktis gydymo Terapiniame skyriuje, o privalo gultis į Geriatrijos, G.Žandaravičius atsakyti negalėjo, bet jis pažadėjo, pasak jo, šį įdomų klausimą išsiaiškinti ministerijoje. Taip pat ir tai, ar pacientų skirstymas pagal amžių nėra diskriminacija. Įdomiai pasirinkta ir amžiaus riba – nuo 60 metų. Kai į pensiją išeiti – dar jaunas, o štai gydytis senukų skyriuje – jau pats tas...

 

Geriatrijos skyrius vis dar neturi leidimo

Geriatrijos skyrius rajono valdžiai tapo dar viena „kadencijos statyba“. Projektas pradėtas 2014 m. Jo viziją visuomenei pristatė tuometinė ligoninės vadovė gydytoja Irena Politienė. Mūsų laikraštis spausdino išsamią informaciją, kaip ši paslauga bus teikiama, kokią naudą ji duos pacientui ir kokią – ligoninei, ypač pastarajai – finansinę. Nuo to laiko praėjo beveik ketveri metai, bet Geriatrijos skyriaus oficialiai ir šiuo metu nėra. O tai reiškia, kad rajono valdžia nieko nedirba. Pasak tarybos narių, atidarymas (eilinį kartą) buvo žadėtas pernai tuo pačiu laiku, tad lygiai po metų jie nusprendė pasižiūrėti, kas ten darosi. Pasirodo, pacientai iš 2 aukšto (Terapinio skyriaus) jau perkelti į tą garsųjį Geriatrijos skyrių 5 aukšte, bet Geriatrijos skyrius leidimo vis dar neturi, todėl jo taip vadinti nevalia. Kai kurios šiam skyriui būtinos įrangos nėra ir nebus – dėl tokių paslaugų teikimo sudarytos sutartys su Vilniaus gydymo įstaigomis. Ar su tokiomis paslaugomis skyriaus darbas bus visavertis – spręskite patys. Kaip vežios pacientus procedūroms į Vilnių – po vieną ar visu urmu?.. Kodėl kai kuri įranga nebuvo nupirkta – neaišku, nes projektą finansavo Valstybės investicijų programa (VIP), lėšų turėjo užtekti viskam. Kad nekristų įtarimo šešėlis ant medikų, reikia pabrėžti, kad Geriatrijos skyriaus įkūrimo projektą vykdė savivaldybė. Projektą parengė dar anoji valdžia, o pirkimus vykdė jau dabartinė, kaip sakoma, atėjusi „ant gatavo“. Pirkimus vainikuoja administracijos direktoriaus A.Šarėjaus parašas.

Naujasis ligoninės direktorius suskubo paaiškinti, kad kai kuri įranga labai brangi, todėl jos ir nepirko, o pirks paslaugas Vilniuje, kas greičiausiai reiškia, kad tų paslaugų pacientai paprasčiausiai negaus. Vis dėlto direktorius tikisi, kad jau greitai leidimą skyriui atidaryti gaus. Pasak direktoriaus, daugelis Terapijos skyriaus pacientų pagal amžių tinka Geriatrijos skyriui, tad kol kas lovų skaičius bus dalinamas abiejuose skyriuose po lygiai, palaipsniui didinant geriatrijos lovų skaičių. Tai vis dėlto – link špitolės?

 

Kodėl naujas rentgeno aparatas dulka nenaudojamas

Tai - jokiu būdu ne priekaištas ligoninės vadovui, kuris vos ne metus dvejojo prieš sutikdamas čia dirbti, nes daug pridirbta iki jo ir net ne jo pirmtakų, o rajono valdžios. Prireikė laiko, kol tarybos nariams K.Trapikui ir A.Karveliui pavyko išnarplioti šį detektyvą. Trečiadienį lankydamiesi ligoninėje tarybos nariai taip ir nesuprato, kaip atsirado šis rentgeno aparatas – nei šioks, nei toks ir niekam nereikalingas.

„Neefektyvus ir visiškai nereikalingas pirkinys, - taip trumpai įvertino ligoninės direktorius G.Žandaravičius. - Reikėjo primesti ir pirkti normalų stacionarų radiologijos aparatą, kuris kainuoja apie 100 tūkst. eurų, tai ligoninė būtų turėjusi gerą patikimą aparatą.“ Neseniai ligoninei pradėjęs vadovauti direktorius net nežinojo, iš kur ėmėsi šis rentgeno aparatas ir kam jis skirtas. Iki šio tyrimo nežinojo ir tarybos nariai.

O buvo taip. 2017 m. birželio 14 d.   keistomis aplinkybėmis buvo nupirktas 60 tūkst. eurų kainuojantis akumuliatorinis mobilus radiologijos aparatas.  nes, kaip mpbilus jis per didelis, niekur netelpa, o radiologijos  skyriui visiškai netinka. Taip jis ir dulka metus nenaudojamas - stovi radiologijos kabinete net neišpakuotas, kai tuo tarpu rentgeno nuotraukos daromos senu 2002 metų gamybos aparatu. Naujam savivaldybė  pinigų neskiria, nors biudžete – viršplaninės lėšos. Ligoninės vadovas sakė, kad planuoja išvežti šį aparatą į Pabradę, kur dirbama su dar senesniu – 30 metų aparatu.

Atlikus kruopštų tyrimą tarybos nariams vis dėlto pavyko išsiaiškinti šią keistą istoriją. Pasirodo, tą niekam netinkamą rentgeno aparatą ligoninei įtaisė rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyrius, kuriam buvo apvesta vykdyti projektą. Tiesiog kaip anekdote – statybininkai pripirko ligoninei medicininės įrangos! Ko tada stebėtis – kaip mokėjo, taip nupirko... Rentgeno aparatas nupirktas už VIP projekto lėšas Geriatrijos skyriaus įkūrimui, kurio patalpose jis netelpa fiziškai. Be to, skyriuje nėra ir radiologijos reikalavimus atitinkančių patalpų. Bet ir į Pabradę išvežti aparato nepavyks, nes jis yra Geriatrijos projekto dalis ir turi būti skyriuje. Kaip, beje, ir kita įranga, kurios nėra, nes esą labai brangi.

Svarbiausias klausimas – kas atsakys už šias kvailystes ir valstybės lėšų švaistymą? Ir kas pagaliau pareikalaus atsakomybės?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis