Mes turime 163 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1093
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4486
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51812
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Štukoriai“ Daugpilio tarptautiniame kaukių tradicijų festivalyje

2012 m. vasario 29 d., trečiadienis Nr.17 (1160)

Vasario 23 – 25 d. Latvijoje vyko Daugpilio IX tarptautinis kaukių tradicijų festivalis. Jo organizatoriai – Daugpilio miesto Dūmos Kultūros valdyba, Latvijos kultūros centras, Saulės meno mokykla, Rusų kultūros centras ir Daugpilio Dūmos jaunimo departamentas. Pagrindinis festivalio tikslas – kaukių tradicijų populiarinimas. Juk ritualai, senovėje buvę nedaloma žmonių gyvenimo dalimi, ir dabar domina daugelį, be to, tai itin spalvingas ir įdomus renginys.

Kiekvienas Daugpilio kaukių festivalis turi savo veidą. Šis, devintasis, buvo ypatingas tuo, kad šalia tradicinių kaukių pasirodymų buvo demonstruojamos ir netradicinių kaukių kolekcijos.

Festivalis truko 3 dienas. Vasario 23 dieną vyko festivalio atidarymas bei molinių kaukių paroda, netradicinės šiuolaikinės mados paradas. Vasario 24 dieną Liaudies taikomojo meno studijoje „Latgale“ vyko kaukių lipdymo iš molio bei dažymo edukaciniai užsiėmimai. Ir pagaliau šeštadienį, vasario 25 dieną, vyko grupinių bei individualių kaukių pasirodymų konkursas.

Festivalis svetingai pakvietė dalyvauti Baltarusijos, Lietuvos ir Latvijos kolektyvus. Lietuvai festivalyje atstovavo Nalšios muziejaus suburta Švenčionių rajono Užgavėnių persirengėlių „Štukorių“ grupė. Šiame festivalyje jungtinė švenčioniškių grupė, susidedanti iš „Dobile“ folkloro ansamblio ir Švenčionių bei Švenčionėlių kultūriečių ir meno mėgėjų, dalyvavo jau ne pirmą kartą. Dalyvavome 2006 m., beje, labai sėkmingai: anuomet laimėjome dvi pirmąsias vietas – už grupinį kaukių pasirodymą „Štukoriai“ ir individualų „Dresuota meška iš Smurgainių akademijos“ ir dvi antrąsias – už grupinę paruginių sutartinių programą ir už individualų pasirodymą „Raitelis ant žirgo“. Šį kartą „Štukoriai“ vežė į festivalį savo naują programą, kurią švenčioniškiai turėjo progos matyti per Užgavėnes Švenčionių miesto parke.

Nekantriai laukėme konkurso rezultatų. Laukdami stebėjome Daugpilio rusų Užgavėnių šventę, kuri vyko čia pat prie Latvijos kultūros centro, Vienybės aikštėje. Ten pūpsojo savo aukščiu nustebinęs lietuviškosios pamėklės Morės analogas Maslenica, gausus susirinkusių į šventę žmonių būrys. Pagaliau – iškilminga konkurso dalyvių persirengėlių eisena Vienybės aikštėje, gausybė žiūrovų, daug filmuojančių ir fotografuojančių kaukes žmonių, apdovanojimai.

Skelbiami konkurso nugalėtojai. Pirmąją vietą individualių tradicinių kaukių konkurse laimėjo mūsų visų pamėgtasis Užgavėnių personažas „Raitelis ant žirgo“, kurį tiesiog virtuoziškai suvaidino Aurimas Baliukonis. Aurimo, talentingo aktoriaus, improvizaciniai sugebėjimai kiekviename vaidinime atsiskleidžia vis spalvingiau ir vis įdomiau. Jam reikalingas tik vaidmens savotiškas „karkasas“ – metmenys. Visa kita – spontaniška, nepakartojama ir žiūrovus pavergianti vaidyba, atskleidžianti tikrąjį šio žmogaus aktorinį talentą.
Antroji vieta grupinio kaukių pasirodymo konkurse atiteko švenčioniškiams. Ir neatsitiktinai. Visi vaidino labai nuoširdžiai, išradingai bendravo su žiūrovais (bendrauti su žiūrovais – tokia buvo pagrindinė konkurso sąlyga). Mes, lietuviai, konkurse buvome patys vaišingiausi, mūsų kepti Užgavėnių blynai susilaukė didelio populiarumo žiūrovų tarpe...

O Švenčionių „Štukorius“ vaidino: Jolanta Olechnovič (Kanapinis), Stanislovas Rumbutis (Lašininis), Aurimas Baliukonis (Raitelis ant žirgo), Rūta Baliukonienė (Čigonas), Andrius Navickas (Dresuota meška iš Smurgainių akademijos), Žydrius Mukulys (Dūdmaišininkas), Leonarda Vilčiauskienė (Senis), Jolita Budrytė (Ožka), Vida Vilutienė (Čigonė), Žydrė Kalitončikienė (Gervė), Rima Rakitienė (Malpa), Danguolė Vaškinelienė (Smertis), Ramunė Rumbutytė Muchlia ir Gerda Urbonienė („Šokimas linton“), Violeta Balčiūnienė (Gaspadinė).

Namo iš tarptautinio Daugpilio kaukių festivalio parsivežėme padėkos raštus, gerą įvertinimą, piniginę premiją ir puikią pavasarėjančią nuotaiką! Esame dėkingi festivalio organizatoriams už puikiai organizuotą renginį bei finansinę paramą, kuri labai pravertė apmokant kelionės išlaidas.

Violeta BALČIŪNIENĖ
Nalšios muziejaus Etninės veiklos skyriaus vedėja