Mes turime 281 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1268
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11455
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87485
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gabalėlis žydro dangaus...

2018 m. gegužės 23 d., trečiadienis Nr.37 (1761)

„Gabalėlis žydro dangaus“, - tai citata iš Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčios vikaro Marijan Apriško pasakyto pamokslo, susieto su Pirmosios Komunijos švente.

Pirmosios Komunijos šventė šiemet 37 vaikams Švenčionių Visų Šventųjų parapijoje sutapo su Sekminių švente, tad didžiulė bažnyčia buvo pilna tikinčiųjų. Pirmąją Komuniją priimantys vaikai šventės išvakarėse priėmė ir Atgailos sakramentą, kurio metu buvo paliesti begalinio Dievo gailestingumo ir meilės. Prieš įžengdami į bažnyčią vaikai ir jų tėveliai rikiavosi šventoriuje. Visus pasveikino ir palaimino vikaras kun. Marijan Apriško, o tėveliai palaimino savo vaikus, melsdami ir prašydami, kad Dievas laimintų ir globotų bei saugotų nuo visokio blogio.

Šv. Rašto skaitinius skaitė Orinta Bachvalova ir Ana Grodzkaja. Šv. Mišių metu, kurias aukojo kunigas Marijan Apriško, ir visos šventės metu giedojo vaikų ir jaunimo choras „Bella Voce“. Su jauduliu Visuotinę maldą skaitė Pirmąją Komuniją priimantys vaikai, o atnašavimų maldavimus perskaitė Svetlana Dudelevičienė, atnašas nešė ir vaikai, ir tėvai.

O dabar norėčiau sugrįžti į straipsnio pradžią ir pacituoti, tik šį kartą plačiau, vikaro kun. Marijan Apriško pasakytą pamokslą:

„Priimdami šventąją Komuniją, jūs gaunate didelį turtą. Jei mokėsite juo naudotis, tai bus didelis jūsų turtas. Šis turtas – tai pats Jėzus Kristus, pats Jėzus, kuris kviečia mus pas save. Vienas turistas, kopdamas stačiais laiptais, pamatė urvą. Atsargiai įlindo į jį ir prieblandoje pamatė besimeldžiantį vienuolį. Nustebęs turistas paklausė: „Kaip tu čia vienas, atstumtas nuo žmonių, skurdus gyveni?“ Į šį klausimą vienuolis atsakė: „Aš turiu viso pasaulio turtus.“ O pakvietęs turistą arčiau paprašė pažvelgti į viršų ir paklausė: „Ką tu matai?“ „Aš nieko nematau, tik dangaus lopinėlį“, - atsakė turistas. „Dangaus lopinėlį? Bet jis toks nuostabus“, - tarė vienuolis.

Dangaus lopinėlis buvo didžiausias jo turtas. Prieš jus tuoj pasirodys dangaus lopinėlis, ir nuo šios dienos savo širdyse jūs turėsite gabalėlį gražaus dangaus. Pas jus ateina tas, kuris yra viso pasaulio Viešpats, tas, kuris sutvėrė dangų ir žemę, tą dangų, į kurį jūs žiūrite vaikiškomis akimis. Bet ir tą, kurio nesimato, bet kuris yra mūsų širdyse.

Jūs šiandien ateinate į šventąją bendruomenę. Vyksta tai, apie ką daugelis svajojate jau seniai. Šiandien tai jau ne svajonė. Šiandien tai jau realybė. Nuo Pirmosios Komunijos dienos, nuo šiandien Jėzus apsigyvena Jūsų širdyse. Ar jam ten bus ankšta, ar patogu, ar ten viskas bus sutvarkyta, priklauso tik nuo jūsų, nuo to, kaip priimsite, kaip mokėsite su juo elgtis. Duona, kurią mums duoda Jėzus, yra kur kas daugiau nei mūsų valgoma kasdieninė duona, nes duoda mums amžiną gyvenimą, tai didelė Dievo dovana mums. Nepamirškime, kad pati svarbiausia dovana, kurią gausite priimdami Pirmąją Komuniją, yra tikra Dangaus duona.“

Ko gero, ne vienas vaikas, priimdamas iš kunigo Marijan Apriško Pirmąją Komuniją, prisiminė prasmingus pamokslo žodžius. Po palaiminimo vaikams buvo įteikti Pirmosios Komunijos pažymėjimai. Padėkos žodžius parapijos klebonui Medardui Čeponiui ir vikarui Marijan Apriško bei bažnyčios vaikų chorui tarė tėvai. Su dideliu jauduliu 36 Švenčionių Visų Šventųjų parapijos vaikai bei vienas Reškutėnų Šv. Izidoriaus parapijos vaikas pirmą kartą priėmė Jėzų į savo širdeles, įsiliejo į katalikų bendruomenės gretas, o kiek vaikų priėmė ar priims Pirmąją Komuniją kitose parapijose?

Daugiausia, net 50 vaikų, Pirmąją Komuniją priėmė Švenčionėlių Šv. Edvardo parapijoje. Adutiškio Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės parapijoje Pirmąją Komuniją priims 19 vaikų, Pabradės Švč. Mergelės Marijos, Šeimų Karalienės parapijoje Pirmąją Komuniją priims 20 lietuvių vaikų ir 15 lenkų, rusų. Strūnaičio Šv. Apaštalų Petro ir Povilo parapijoje – 4 vaikai.

Štai tokia statistika, o kiek iš tų vaikų taps aktyviais katalikais, parodys laikas.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis