Mes turime 361 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4566
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20767
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96797
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Pasagos“ koncertų salėje – muzika klasikos ir dainos mėgėjams

2018 m. gegužės 12 d., šeštadienis Nr.34 (1758)

Džiaugiuosi, kad galėjau du savaitgalius paeiliui Paliesiaus dvaro koncertų salėje „Pasaga“ klausytis puikių koncertų. Kartais važiuodamas į savo vaikystės ir jaunystės žemę, vis bandau rasti atsakymą į klausimą, kokiam stebukladariui mostelėjus lazdele ne tik bebaigiantis griūti dvaras lyg feniksas pakilo iš griuvėsių, bet čia atsirado puiki galimybė muzikos gurmanams išgirsti pasaulinio lygio dainininkų ir muzikantų atliekamus kūrinius. Argi galėjai įsivaizduoti, kad čia gros ir dainuos atlikėjai ne tik iš Lietuvos, bet ir Brazilijos, Portugalijos, Vokietijos, kaip kad buvo ir balandžio 28 d. vykusio koncerto „Profesorė Raminta Lampsatytė pristato“ metu. Čia dainavo Monteiro de Castro (Brazilija), Rachel Elezi (JAV) ir Elena Sverdiolaitė (Lietuva), grojo Guida Borghoff (Brazilija), Raminta Lampsatytė (Vokietija) ir Andrius Vasiliauskas. Pristatydamas Ramintą Lampsatytę, kuri yra Hamburgo aukštosios muzikos ir teatro mokyklos profesorė, Andrius Vasiliauskas sakė:

- Nors ji gyvena Berlyne, bet yra pasaulio žmogus, tikrąja to žodžio prasme, ir jos dienotvarkė labai įvairi, ir aš, gana sėslus Lietuvos pilietis, ne visada suspėju ją susekti, nes vieną dieną ji gali būti Niujorke, kitą – Londone, o trečią – jau Čilėje, Santjage. Vieną savaitę ji – Europoje, kitą – Amerikoje, o trečią – Afrikoje ar Azijoje. Profesorė Raminta moka septynias kalbas. Tai nepaprastai išsilavinusi, plačios erudicijos menininkė.

Iš tiesų, kai išgirsti vardijamas koncerto dalyvių pavardes, šalis, kurioms jie atstovauja, jų pasiekimus, pagalvoji, kad gerbiamojo Paliesiaus dvaro savininko Juliaus Ptašeko ir jo bendraminčių dėka šis Lietuvos kampelis tapo žinomas daugelyje pasaulio šalių, o puiki „Pasagos“ koncertų salės akustika ir aura čia koncertavusiems menininkams palieka pačius geriausius prisiminimus. Dažnai jie čia sugrįžta koncertuoti dar kartą. Apie patį koncertą pasakyti galiu tik tiek, kad man patiko...

Po savaitės, per Motinos dieną, „Pasagos“ koncertų salėje dainavo ir poezijos posmus skaitė aktorius Vladas Bagdonas.

- Motinos diena – viena prasmingiausių metų švenčių. Aš savo mamą praradau prieš 22 metus. Šitiek buvo bendrauta, bet ryškiai prisimenu tik keletą momentų. Tie ryškiausi bendravimo su mama momentai yra susieti su mano koncertine veikla. Mama visada džiaugdavosi pamačiusi mane per televiziją ar išgirdusi per radiją, - prieš koncerto pradžią kalbėjo gerb. aktorius Vladas Bagdonas. Paskui jis prisiminė išvykas su rašytojais Karčiausku, Baltušiu, Petkevičiumi.

- Keistas likimas, tuo laiku Juozo Baltušio pasiklausyti susirinkdavo pilnos salės. Žmonės tarpduryje stovėdavo, plojo. Buvo neapsakomai įdomu klausyti, kaip kalbėjo Baltušis. O dabar jis pasidarė nereikalingas. Beje, mama visada norėdavo perskaityti tuos klausimus, kuriuos aš gaudavau iš salės, - prieš pradėdamas dainuoti, prisiminimais dalinosi gerb. Vladas Bagdonas, kuris ir pats Lietuvoje rolėmis nėra lepinamas. Jau kuris laikas vaidina Rusijoje.

O paskui suskambo dainos, poezija, šmaikščiai perskaityti literatūriniai kūrinėliai. Labai greitai pralėkė koncertui skirtas laikas. Po koncerto Vladas Bagdonas mielai pasirašinėjo ant kompaktinių plokštelių, bendravo su žiūrovais, kurie skirstėsi, išsinešdami puikią nuotaiką.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis