Mes turime 262 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3320
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21864
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69190
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Trečiojo amžiaus universitetas – puiki galimybė bendrauti ir tobulėti

2018 m. gegužės 12 d., šeštadienis Nr.34 (1758)

Viena didžiausių vyresniojo amžiaus žmonių problemų – bendravimo stoka, be to, ne visada yra galimybė eiti koja kojon su gyvenimo progresu. Ir ta problema aktuali ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Šias problemas bent iš dalies padeda spręsti prieš 65 metus, 1973 m., Prancūzijoje, Tulūzos mieste savo veiklą pradėjęs Trečiojo amžiaus universitetas (TAU). Dabar tai jau tarptautinė organizacija, kurios tikslas – sudaryti sąlygas žmonėms mokytis visą gyvenimą ir skatinti vyresnio amžiaus žmonių bendravimą.

Atkūrus Lietuvoje nepriklausomybę, 1995 m. pirmasis TAU pradėjo veikti ir Vilniuje, o po to TAU veiklos išplito po visą šalį. Lietuvoje TAU įkūrėju laikomas Nepriklausomybės Akto signataras Medardas Čobotas.

Prieš trejetą metų TAU savo veiklą pradėjo ir Švenčionių rajone, ir veikia jis prie Švenčionių rajono švietimo pagalbos tarnybos, kuriai vadovauja Elena Kadzevičienė. Baigiamajame susitikime, apibendrindama trečių mokslo metų veiklą ir rezultatus, gerb. Elena Kadzevičienė kalbėjo:

- Trečius mokslo metus baigė 121 TAU studentas. Jie kartu mokėsi, diskutavo, bendravo net 6 fakultetuose: sveikos gyvensenos, informacinių technologijų, psichologijos, politologijos ir krašto istorijos, Lietuvos lenkų kultūros ir menų pažinimo. Mokymosi sąlygos sudaro galimybę TAU studentams lankyti daugiau nei vieno fakulteto užsiėmimus. Reikia pasidžiaugti, kad įvyko visi planuoti užsiėmimai, o studentai nė karto nepabėgo iš paskaitų. Trečiaisiais TAU mokslo metais mokėsi 20 vyrų ir 111 moterų. TAU studentų amžiaus vidurkis apie 75 metus. Vyriausiems – apie 85 metus, o jauniausiam – 33. Mokytis mes priimame visus, kuriuos garbaus amžiaus arba sveikata atleidžia nuo pareigos dirbti. Švenčionyse mokėsi 38, Švenčionėliuose – 35, Adutiškyje – 17, Pabradėje – 10, Milkuškose – 21. Prie atskirų grupių prisijungė Kaltanėnų ir Reškutėnų senjorai. Štai tokie TAU veiklą trečiais mokslo metais iliustruojantys skaičiai Švenčionių rajone. Skaičiai, žinoma, - tik matematinė veiklos išraiška, bet jokiais skaičiais neišmatuoti žmonių bendravimo naudos, socialinės atskirties mažinimo. Tokių skaičių nėra. O tai, kad treti TAU mokslo metai Švenčionių rajone buvo turiningi, nesunkiai galėjai nuspręsti iš TAU klausytojų, ypač fakultetų dekanų, pasisakymų.

Kaip ir pridera, visiems studentams buvo įteikti mokslo metų baigimo pažymėjimai, buvo ir kitų apdovanojimų ir pasikeitimų dovanomis. Šventėje, ypač jei tai mokslo metų baigimo šventė, turi būti ir meninė dalis. Susirinkusiems koncertavo ir vaikai, ir jaunimas, ir, žinoma, suaugusieji. O TAU studentai išsiskirstė su viltimi vėl susitikti jau ketvirtais mokslo metais, kurie galbūt bus dar įdomesni, o ir norinčių lankyti TAU užsiėmimus ir renginius bus dar daugiau.

Algis JAKŠTAS