Mes turime 403 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4076
mod_vvisit_counterŠią savaitę:36452
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:118201
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nesam „bagoti“, kad švaistytume

2018 m. gegužės 12 d., šeštadienis Nr.34 (1758)

Dar tokio atvejo Švenčionių rajono savivaldybės veiklos laikotarpyje nebuvo, kai rajono valdančiajai koalicijai priklausantys tarybos nariai specialiai visi neatvyksta į komiteto posėdį. Šios savaitės antradienį savivaldybės tarybos nariai Jolanta Jurkuvėnienė, Zenonas Zenkevičius, Kęstutis Savickas (jie visi dirba savivaldybės įstaigose) ir Irena Beinar nedalyvavo savivaldybės Kontrolės komiteto, kurio nariais jie paskirti tarybos sprendimu, posėdyje, sąžiningai neatliko tarybos nario pareigos, tuo pažeidė savivaldybės tarybos nario priesaiką. Šis jų Kontrolės komiteto veiklos politinis boikotas susijęs su vieno klausimo šiame komitete svarstymu. Kontrolės komiteto pirmininkas Konstantas Ramelis kartu su mažumai priklausančiais tarybos nariais Vida Rasteniene ir Audriumi Karveliu buvo pasiruošę komiteto posėdyje principingai nagrinėti Švenčionių rajono savivaldybės administracijos 2017 metais atliktus mažos vertės viešuosius pirkimus. Rajono valdžia išsigando, kad tą dieną gali baigtis apie jų veiklą net keturių mero patarėjų skleidžiama „skaidrumo pasaka“.

Dar dirbdamas šioje kadencijoje rajono vicemeru, kelis kartus aiškiai pareiškiau savivaldybės administracijos direktoriui Andriui Šarėjui, kad dalis viešųjų pirkimų atliekami galimai nesilaikant lygiateisiškumo, nediskriminavimo, skaidrumo principų. Buvo neskelbta apklausa dėl pastato nugriovimo prie Z.Žemaičio gimnazijos, bet sudaryta sutartis su Vilniuje registruota UAB. Rajone veikiančios statybos įmonės, kaip teigė jų vadovai, būtų atlikę tris kartus pigiau tuos darbus, bet nebuvo kviestos dalyvauti šioje apklausoje. Pernai apie vykusius vietinių kelių žvyravimo ir greideravimo darbų pirkimus vėl nebuvo informuoti kvalifikuotų ir techniškai pajėgių kelių remonto rajono įmonių atstovai. Neskelbiamos apklausos būdu vykdant šį pirkimą sutartis su rangovu buvo pasirašyta gan nepalankiomis savivaldybei sąlygomis.

2017 metais savivaldybės viešųjų pirkimų mažos vertės komisija atliko 53 apklausas, iš kurių net 36 buvo neskelbiamos ir organizuotos pirmame pusmetyje. Tai buvo specialiai daroma, nes nuo 2017 m. liepos 1 d. įsigaliojo Viešųjų pirkimo įstatymo reikalavimas, kad apklausa turi būti skelbiama viešai, jei numatoma pirkimo sutarties vertė yra didesnė kaip 10 000 Eur. Todėl savivaldybės administracijos mažos vertės pirkimų komisija skubėjo „prasukti“ neskelbiamas mažos vertės apklausas nuo 17 tūkst. iki net 165 tūkst. Eur. Šiuose uždaruose pirkimuose darbų kainos galėjo būti nustatytos 10-30 proc. didesnės už rinkos kainas, nes buvo eliminuota konkurencija. Sudarytų sutarčių vertė siekia apie 1,7 mln. Eur. Mano nuomone, jei savivaldybės administracijos vadovai būtų organizavę tuos konkursus viešai ir skaidriai, tai buvo galima sutaupyti apie 150-300 tūkst. Eur valstybės lėšų ir gauti papildomai į rajono biudžetą apie 80 tūkst. Eur, jei dalį darbų būtų papildomai atlikę rajono įmonių darbuotojai.

Rajono valdžia pastaruoju metu labai panikuoja. Dėl Švenčionėlių seniūnijos specialistų nesugebėjimo saugoti tvarkos miesto viešosiose erdvėse per respublikinę televiziją kaltinami Anapilin išėję. Merui ir vicemerei paskutiniame savivaldybės tarybos posėdyje jau vaidenosi rinkimų kampanija, kai seniūnai 2016 m. prieš Kalėdas socialinės rizikos šeimoms dalino dovanėles. Jei meras sugebės pateikti Kontrolės komitetui prašymą tai svarstyti,  aš pasiruošęs apginti vienbalsiai tuo metu mano vadovaujamos savivaldybės Nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisijos priimtą sprendimą, kurio dėka skyrėme itin retą, deja, pozityvų dėmesį kartais gyvenime pasiklystantiems žmonėms ir jų šeimos nariams, ypač vaikams.

Kęstutis TRAPIKAS

Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys