Mes turime 453 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2427
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27557
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74883
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Valstybės atkūrimo diena – Vasario 16-oji – viena reikšmingiausių Lietuvos istorijoje

2012 m. vasario 18 d., šeštadienis Nr.14 (1157)

Praėjo 94 metai nuo vienos svarbiausių šiuolaikinėje Lietuvos istorijoje dienų 1918 m. vasario 16-osios, kai pasinaudoję ar puikiai išnaudoję susidariusią situaciją 20 Lietuvos tarybos narių pasirašė Nepriklausomybės Aktą, kuris tapo kertiniu dokumentu atkuriant Lietuvos valstybę. Ir nors kasmet ta istorinė data vis labiau tolsta, bet jos svarba nuo to nesumenksta.

Šiemet vasario 15 d. minėjimai, skirti Lietuvos valstybės atkūrimo dienai, vyko Švenčionių rajono miestų ir kaimų kultūros įstaigose. Švenčionyse minėjimas prasidėjo Šv. Mišiomis Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje, kurias aukojo Švenčionių dekanas Vidas Smagurauskas ir kunigas Steponas Tunaitis. Mišiose dalyvavo LR Seimo narys Konstantas Ramelis, rajono meras Vytautas Vigelis, vicemerė Raja Krupenina, rajono tarybos nariai.

Iš pradžių dekanas Vidas Smagurauskas pakvietė visus pasimelsti už Tėvynę Lietuvą, už jos garbingą praeitį ir šviesią ateitį. Po Šv. Mišių Švenčionių m. kultūros centre vyko iškilmingas rajono savivaldybės tarybos posėdis, skirtas Lietuvos Valstybės atkūrimo dienai. Rajono meras Vytautas Vigelis pradėdamas posėdį kalbėjo apie Vasario 16-osios svarbą mūsų praeičiai, dabarčiai ir ateičiai:

- Švęsdami Valstybės atkūrimo dieną galime ją vertinti kaip valstybės ir jos žmonių išdidumo ir pergalės šventę, - kreipdamasis į susirinkusius sakė V.Vigelis.

Nuskambėjus Lietuvos himnui, išnešamos gėlės, skirtos 1919-1920 m. žuvusiems savanoriams.

Į iškilmingą Švenčionių r. savivaldybės tarybos posėdį atvykęs LR Seimo narys K.Ramelis savo kalboje akcentavo Vasario 16-osios svarbą: „Švęsdami šią dieną turime jausti atsakomybę už Lietuvos ateitį. Svarbu, kad Valstybės atkūrimo šventė taptų kiekvieno mūsų, kiekvienos šeimos šventė“.

Posėdžiui pirmininkavęs meras Vytautas Vigelis perdavė Nepriklausomybės akto signatarės, rajono garbės pilietės Kazimieros Prunskienės sveikinimus ir perskaitė LR Seimo nario Valentino Stundžio sveikinimą.

Pranešimą, skirtą Valstybės atkūrimo dienai, perskaitė Nalšios muziejaus istorikė Nadiežda Spiridonovienė, kuri taip pat akcentavo 1918 m. vasario 16 d. pasirašyto Nepriklausomybės akto svarbą tolimesnėje Lietuvos valstybingumo puoselėjimo plotmėje. Jei ne tą dieną pasirašytas aktas, vargu ar dabar būtume laisvi, turėtume savo valstybę.

- Pastarieji dešimtmečiai Lietuvai buvo atkaklaus veržimosi į priekį laikotarpis. Istoriškai – tai labai trumpas laikas. Per tą laiką nespėjo pasikeisti net viena karta. Deja, istorija kartais palieka ir pėdsakus bei randus. Net ir švenčių metu kartais neįmanoma pabėgti nuo kasdieninio gyvenimo realijų, viską užmiršti, atmesti. Istorijos neapgausi ir neaplenksi. Tai, ką šiandien išgyvename Lietuvoje, yra tik dar vienas įrodymas to, kad demokratija ir laisvė nėra suteikiamos nemokamai. Jos turi Būti puoselėjamos, branginamos, neišduodamos, - baigdama savo pranešimą sakė N.Spiridonovienė.

Iškilmingas Švenčionių rajono tarybos posėdis baigėsi nominacijų už indėlį į Švenčionių rajono savivaldybės socialinę ir ekonominę plėtrą įteikimu. Už pasiekimus žmogiškojo kapitalo ugdymo srityje nominacijos įteiktos Švenčionių vidurinės mokyklos direktoriui Jurijui Semaško ir tautodailininkei iš Strūnaičio Janinai Pauliukevičienei. Už pasiekimus visuomeninio ugdymo srityje nominacija įteikta Pabradės miesto bendruomenės „Domus“ nariui Kęstučiui Marcinkevičiui, o už pasiekimus socialinės infrastruktūros vystymo srityje nominacija įteikta vaikų ligų gydytojai Aldonai Birutei Džiaukštienei.

Pasibaigus iškilmingam Švenčionių rajono tarybos posėdžiui, skirtam Valstybės atkūrimo dienai, puikų koncertą padovanojo Švenčionių kultūros centro dainų ir šokių ansamblis „Aukštaitija“.

Algis JAKŠTAS