Mes turime 514 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:10815
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19853
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:98974
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

,,Kur tie keleliai dulka...“

2018 m. balandžio 21 d., šeštadienis Nr.29 (1753)

„Pilki keleliai dulka“ - skamba ne tik gražioje liaudiškoje dainoje, bet ir pas mus realiame gyvenime, nors jau tris savaites atšilę orai leido pradėti vietinių kelių ir gatvių taisymo darbus, išskyrus miškingas vietoves, kur dar įšalas lėtai traukiasi. Deja, Švenčionių rajono savivaldybės administracija tik praeitą savaitę pasirašė darbų sutartis su rangovais, nors savivaldybės taryba metų pradžioje patvirtino kelių fondo lėšų paskirstymą.

Nesiseka rajono valdžiai gerai ir protingai organizuoti kelių su žvyro danga priežiūros darbų: prieš trejus metus pagrindinius šių kelių tvarkymo darbus vykdė įmonė, turėjusi tik „pusę greiderio“, pernai neskaidriai atliktas žvyrkelių tvarkymo viešas pirkimas, nes į apklausą nebuvo pakviestos kelios rajono įmonės, kurios galėjo pasiūlyti konkurencingas kainas. Šiemet, likus kelioms minutėms iki pasiūlymo pateikimo termino, apklausos dalyviai sužinojo, kad paskelbta apklausa neįvyks. Vėliau paskelbtas kitas pirkimas kelioms savaitėms nuvėlino labai aktualią rajono gyventojams kelių tvarkymo pradžią.

Apklausųvykdymųdelsimas ir neaiškūs manevrai jose –tegul būna savivaldybės vadovųsąžinės reikalas ir teisėsaugos institucijųtyrimo objektas. Šiandien keliųtvarkymo rangovai yra parinkti, jųlaukia dideli darbai: nugreideruoti apie 880 km žvyrkeliųir gatvių, atvežti virš4 tūkst. kubiniųmetrųžvyro ir juo taisyti blogus kelio ruožus, iki šiųmetųgegužės 23 d. atlikti apie 2300m²gatviųsu asfaltbetonio danga išdaužųtaisymodarbus.

Pateikiu laikraščio skaitytojams rajono vietinių kelių ir gatvių tvarkymo apimtis pagal seniūnijas:

 

Seniūnija

Greideravimas,
km

Kelių taisymas žvyro mišiniu,
kub.m

Asfaltbetonio
dangos išdaužų taisymas,
kv.m

Švenčionių

171

820

400

Adutiškio

38

225

300

Cirkliškio

56

270

250

Strūnaičio

68

330

300

Svirkų

71

340

120

Švenčionėlių

133

580

300

Labanoro

18

80

-

Kaltanėnų

-

400

35

Sarių

62

270

100

Pabradės

105

490

415

Magūnų

155

415

28

 

 

Turi būti vykdomas toks šių darbų atlikimo procesas:

Greideravimo darbai: greideriu profiliuojamas kelias, juo sutankinami kelio ruožai ir nupjaunamos žvyro, grunto sąnašos.

Atskirų kelio ruožų taisymas žvyro mišiniu:

- išdaužų užtaisymas, profiliuojant dangą greideriais;

- 0/32 frakcijos žvyro mineralinių medžiagų atvežimas;

- paskleidimas, sudarant vidutiniškai 12 cm storio dangos sluoksnį;

- tankinimas pneumatiniu volu arba greiderio važiavimais, suformuojant rišamąjį sluoksnį

Asfaltbetoniodangos išdaužų taisymas:išdaužų užliejimas karštu asfaltu su frezavimu, kraštų bei dugno padengimu bitumine emulsija.

 

Šiuo metu duobes lopyti asfaltu pradėjo valstybinė įmonė „Kelių priežiūra“. Ji dar vykdys greideravimo ir žvyravimo darbus Pabradės ir Magūnų seniūnijose.

Abejoju, ar pavyks operatyviai tvarkyti žvyrkelius UAB ,,Melsta“, kurios nedideli techniniai pajėgumai, o darbus reiks atlikti didelėje rajono teritorijoje: Švenčionių, Adutiškio, Svirkų, Strūnaičio, Cirkliškio seniūnijose. Abejones  patvirtina ir tai, kad šiandien dar ji nepradėjo greideruoti Švenčionių seniūnijos kelių. Šioje seniūnijoje kelių būklė labai bloga. Dabar žvyruojami tik atskiri kelių ruožai.

Sarių, Švenčionėlių, Kaltanėnų, Labanoro seniūnijose remontuoti vietinius kelius pagal sutartį įsipareigojo UAB ,,Bebrusai“. Nenumatyta šiam rangovui greideruoti Kaltanėnų seniūnijos kelių, nes tai atliks pati seniūnija savo technika.

Beveik kiekvienas pilietis, pirkdamas benziną ar dyzeliną, kurio kainoje yra žymi akcizo mokesčio dedamoji, prisideda prie kelių fondo lėšų formavimo, todėl jis turi teisę žinoti (tam ir pateikti lentelėje duomenys), reikalauti ir kontroliuoti, ar efektyviai tos lėšos naudojamos. Esant poreikiui remontuoti kelią ar dėl atliktų darbų kokybės gyventojai, ypač kaimo bendruomenių lyderiai, seniūnaičiai turi teisę tiesiogiai paklausti seniūną, nes jis paskirtas tvirtinti darbų atlikimo faktą ir kiekius. Laikas piliečiams perimti iniciatyvą, ypač kai juos tai liečia tiesiogiai.

Nesuprantamas Švenčionių seniūnės Inos Sinienės abejingumas ir pasyvumas sprendžiant Naujasalio ir šalia esančių kaimų bėdą: prieš Velykas vienos įmonės sunkioji medienos smulkinimo technika labai sugadino išvažiavimą iš kaimo į krašto kelią Švenčionys-Mielagėnai (žiūrėti nuotrauką). Apie tai pranešiau ir rajono valdžiai. Jokios reakcijos, nes jie tik pasigirti moka. Geras lietus – ir vėl garantuoti keiksmažodžiai jų adresu, nes kelias dar nesutaisytas.

Mūsų rajone vis mažėja, tai gerbkime paprastus kaimo žmones, operatyviai spręskime ne dėl jų kaltės iškilusias problemas, kurių ir taip kasdieniniame gyvenime šiandien daugumai yra per daug.

Kęstutis TRAPIKAS

Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys