Mes turime 305 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1279
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17480
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93510
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gydytojos Reginos sėkmės garantas – meilė medicinai

2018 m. kovo 31 d., šeštadienis Nr.24 (1748)

Galime rasti daug metaforų, posakių, alegorijų apie laiką, laiką, skirtą mums šioje žemėje. Kiekvienas žmogus turi, arba bent bando apibrėžti savo gyvenimo tikslą. Vieni siekia to tikslo, kiti dėl įvairių priežasčių atsisako savo tikslų ir plaukia pasroviui. Rusų mąstytojas, rašytojas Levas Tolstojus apie žmogaus gyvenimo tikslą rašė: „Kiekvieno žmogaus gyvenimo tikslas yra tas pats: tobulėti gėryje, todėl reikia tik tokių žinių, kurios veda į tikslą.“

Užsispyrusiai savo užsibrėžto tikslo siekia ir gydytoja Regina Valauskienė (gal čia ir žemaitiškas charakteris padeda), 2000 m. pabaigoje viena pirmųjų Lietuvoje, o ir Švenčionių rajone pirmoji įsteigusi privatų Reginos šeimos gydytojo kabinetą. Daug tada buvo įvairaus bangavimo ir tarp kolegų, ir tarp rajono valdžios atstovų. Vieni tuomet kalbėjo, kad toks žingsnis – tai nesėkmei pasmerkta idėja, kiti bijojo, kad vos ne visi pacientai puls į privatų kabinetą gydytis, o ir nemažai žmonių į naują darinį žiūrėjo atsargiai. Ką padarysi, tokie jau mes esame, su atsargumu, kartais perdėtu, priimame naujoves.

Laikas parodė, kad tragedija neįvyko, ir į poliklinikas žmonės eina, ir dar vienas privatus šeimos gydytojo kabinetas Švenčionėliuose atsirado, ir Reginos šeimos gydytojo kabinetas sėkmingai gyvuoja. Nors su gydytoja Regina Valauskiene susitariau dėl pokalbio apie laukiančias naujoves išrašant kompensuojamuosius vaistus, bet mūsų pokalbis prasidėjo nuo kitko.

- Regina, beveik prieš 18 metų įkūrei privatų šeimos gydytojo kabinetą, ar dabar po visų išbandymų pakartotum tą žingsnį?

- Eičiau, būtinai eičiau tuo pačiu keliu, tik, žinoma, būčiau išmintingesnė, mažiau klaidų daryčiau. Gal kartais buvau per daug tolerantiška aplinkai, kartais per mažai imdavausi iniciatyvos, atrodydavo, kad neužteks jėgų, bet užteko, ir tuo džiaugiuosi. Su pasitikėjimu, kuris atsirado su laiku, padaryčiau daug daugiau negu padariau. Buvo nelengva įveikti susidariusią priešpriešą, ir tą reikėjo padaryti su mažu kolektyvu, bet toje išbandymų gadynėje įgijau patirties.

- Vienu ar kitu atveju reikalingas atspirties taškas, kad įveiktum kliūtis siekiant tikslo...

- Man atspirties tašku buvo meilė medicinai ir vizija, kad pas tave atėjęs pacientas žinotų, kad čia, kabinete, gaus visas reikalingas paslaugas, bus numatytas gydymas, atlikti tyrimai, o jei reikia, žmogus bus nukreiptas pas konsultantus. Tam reikia nuolat tobulėti, gerai žinoti konsultacines tarnybas, įtikinti pacientą, kaip geriau elgtis, nes dabar prieinamos informacijos srautai dažnai būna neteisingi, klaidinantys, ir orientuotis sergančiam žmogui toje informacijoje labai sudėtinga, net ir mums kartais iškyla problema. Didžiausia šio laikmečio bėda – eilės pas konsultantus, problema patekti.

- Regina, bet kodėl tos eilės susidaro? Juk tiek modernios įrangos, kuri gydytojui konsultantui leidžia daug greičiau diagnozuoti susirgimą, bet norint patekti pas konsultantą, reikia laukti kelis mėnesius. Per tą laiką ir pas Abraomą ne vienas nukeliauja...

- Todėl, kad labai didelis pacientų, kuriems reikalingos konsultacijos, srautas. Gal kartais tų konsultacijų ir ne visai reikia, bet yra kategorija pacientų, kurie būtinai nori išsitirti, kad galėtų ramiau gyventi. Tokie žmonės dažnai netiki tuo, ką sako gydytojas, kai sako, kad tas tyrimas nebūtinas. Taip, mes tą labai retai sakome, nes medicina labai klastinga sritis ir ligų veidai labai įvairūs, dažnai keičiasi kaip chameleonai. Medicinoj kategoriškų sprendimų negali būti, todėl ir apriboti siunčiamų pas konsultantus ligonių srautą labai rizikinga. Antra, mūsų valstybė ganėtinai turtinga ir visose medicinos srityse dirbančių galėtų būti daugiau, nes gyvenimo kokybė turi kilti, tai liečia ne tik mediciną, bet ir kitas gyvenimo sritis. Kai darbo krūviai maksimalūs, pasitaiko ir klaidų. Dažnai tenka girdėti: beveik trečdalio Lietuvos gyventojų neliko, o eilės nemažėja, bet ir medicinos personalo sumažėjo kelis kartus. Štai ir atsakymas, kodėl eilės medicinos įstaigose nemažėja.

- Kai prieš keletą metų kalbėjausi su profesoriumi Gediminu Grybausku, jis sakė, kad tikslios diagnostikos sėkmę nulemia bendravimas su pacientu. Kiek laiko jūs galite skirti bendravimui su pacientu?

- Mes iš viso nė dvidešimt minučių negalime skirti pacientui, nes mes tapome kompiuterių ir dokumentų pildymo įkaitais, o pacientui pagal algoritmą atliekame, kas būtiniausia, ir išleidžiame pro duris be jokio žmogiško bendravimo, o žmogiškas bendravimas medicinoje turi būti, nes bendraujant labai daug gali sužinoti apie žmogaus būseną, o tai palengvina ligos diagnozavimą ir gydymą.

- Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, prasidėjo ir amžinų pertvarkų era. Tos pertvarkos neaplenkia ir medicinos. Viena naujovių, kurios tuoj sulauksime, kad gydytojai pirmiausia galės skirti tik generinius kompensuojamuosius vaistus. Kas tie generinai vaistai ir ar jų gydymo efektas toks pats, kaip ir originalo?

- Yra kelios firmos, gaminančios tą patį vaistą. Žinoma, yra pirma firma, kuri pradėjo gaminti tą vaistą, ir jį galime įvardinti kaip originalą, bet po to ir kitos firmos pradeda gaminti tą vaistą. Vaistas tas pats, formulė ta pati, žinoma, gali skirtis įpakavimas, tabletės forma, bus kitas ir gaminančios firmos pavadinimas, skirsis ir vaisto pavadinimas, bet jo formulė, veikimas ir tarptautinis pavadinimas tas pats, tad ir vaisto poveikis ligoniui tas pats. Žinoma, generinio vaisto kaina gerokai mažesnė, o sumaištis visuomenėje, ko gero, keliama „nuskriaustųjų“ firmų, kurios turėjo užkėlusios nežmoniškas kainas savo vaistams, kaip pirmasis, pagrindinis gamintojas. O kaip žinome, firmos vardas kainuoja, norint neprarasti pasakiškų pelnų, matyt, ir keliama sumaištis.

- Bet dar yra žmogaus psichologija, kad firminis vaistas geriau veikia...

- Taip, žmogaus psichologija sudėtingas barjeras, žmogaus įsitikinimas daug ką reiškia. Visoje Europoje žmogus turi teisę rinktis, kokiu vaistu – brangesniu ar pigesniu – gydytis, kiek primokėti. Kokio gamintojo vaistą rinktis. Kas gali – už vardą moka, kas ne – pasirenka kitos firmos analogišką vaistą. Kol kas mes rašome tarptautinį vaisto pavadinimą, o vaistinėje pacientas jau turi galimybę apsispręsti, kokį vaistą pasirinkti. Vaistininkas rekomenduoja, o pacientas gali turėti savo nuomonę ir nusipirkti pageidaujamą vaistą, nors ir daugiau primokėdamas. Beje, dabar ir pirmojo gamintojo vaistai Lietuvoje gerokai pradėjo pigti, yra ir toks įdomus dalykas, kad kai kurie vaistai, išbraukti iš kompensuojamų sąrašo, taip atpigo, kad kainuoja beveik tiek, kiek reikia primokėti už analogiškus kompensuojamus vaistus. Yra tokių vaistų, tik reikia paklausti gydytojo, vaistininko ir visada patarsime. Manau, kad nepaisant visų bangavimų, situacija stabilizuosis, nes mes ir ateityje rašysime tarptautinį vaisto pavadinimą, su tarptautiniu veikliosios medžiagos pavadinimu, o žmogus turės galimybę pasirinkti. Mes esame Europos Sąjungoje, ir kaip ir visoje Europoje gydytojai rašo tarptautinį vaisto pavadinimą, taip ir mes rašome. O jei sugrįšime prie generinių vaistų, tai jie dabar labai aukštos kokybės ir veikia gerai. Juk net ir skiriant pirmojo gamintojo vaistus, kartais tenka kelis pakeisti, kol vaistas duoda reikiamą efektą. Tam yra ir konsultantai, padedantys koreguoti gydymą. Keisti vaistus galima, niekas to nedraudžia. Beje, pats žmogus savo rankose turi 98 procentus sveikatos, o tik likusius du galime atiduoti likimui, Dievui. Žmogaus sveikata priklauso nuo jo gyvenimo būdo, nuostatų, mitybos ir t.t. Reikia save mokėti mylėti, prižiūrėti. To norėčiau ir palinkėti šv. Velykų proga. Gerbiamieji, mylėkite save, tada ir pas gydytojus mažiau reiks eiti, - baigdama mūsų pokalbį sako šeimos gydytoja Regina Valauskienė.

Paskui dar pakalbame apie receptų reikalavimą vaistinėse, net įprastiniams vaistams. Gydytojos Reginos nuomone, tik gydytojas gali žinoti, koks vaistas vienu ar kitu atveju gali padėti pacientui, o savigyda ne visada pats geriausias kelias į sėkmę. Beje, Reginos šeimos gydytojo kabinete besigydantys žmonės visada pasikonsultavę su mediku be problemų gali gauti receptą reikalingam vaistui.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis