Mes turime 416 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4073
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14260
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90290
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Viešųjų pirkimų ypatumai Švenčionių rajone

2018 m. kovo 28 d., trečiadienis Nr.23 (1747)

Viešųjų pirkimų tarnyba, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo 95 straipsnio 1 dalies 2 punktu, įvertino dokumentus,susijusius su UAB „Švenčionių švara“vykdytu teisinių paslaugų viešuoju pirkimu. Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) Kontrolės skyrius 2018 m. kovo 20 d. paskelbė sprendimą dėl UAB „Švenčionių švara“ atlikto teisinių paslaugų pirkimo - konstatavo pažeidimus ir rekomendavo „Švenčionių švarai“ sutartį nutraukti.

Jau rašėme, kad rajono savivaldybė šiais metais ir vėl numatė iš rajono biudžeto lengva ranka išleisti 60 tūkst. eurų teisinėms paslaugoms pirkti, nors turi savo Teisės ir metrikacijos skyrių, net kelis profesionalius teisininkus. Tiek pat buvo išleista ir pernai. Išeitų, užuot tarnavusi žmonėms, rajono valdžia su jais teisiasi.

Valdžios pavyzdžiu seka ir savivaldybės valdoma komunalinių paslaugų įmonė „Švenčionių švara“. Prie naujos valdžios „Švenčionių švarai“ vadovaujant nuo 2015 m. gegužės laikinai direktoriaus pareigas einančiam direktoriaus pavaduotojui Juozui Šiaudiniui, įmonės teikiamų paslaugų ženkliai sumažėjo, o teisinių bėdų akivaizdžiai padaugėjo. Iki šio vadovo įmonė ne tik teikė komunalines paslaugas, bet ir dirbo daug papildomų darbų, iš kurių gaudavo šimtus tūkstančių pajamų. Įmonė dirbo pelningai. Nauja vadovybė „Švarą“ taip nustekeno, kad ir vandens tiekimo licencija buvo atimta, ir jokių papildomų – statybos ar kelių remonto – darbų įmonė pati atsisakė. Po šios įmonės priedanga paslaugas teikia kas nori, tik ne pati įmonė. Opozicijos teigimu, rajono valdžia ruošia „Švenčionių švarą“ bankrotui. Jeigu taip, tuo labiau keista, su kuo „Švarai“ reikia bylinėtis, jeigu ir ji perka advokatų teisines paslaugas? Ne su rajono valdžia gi? Tada gal su gyventojais?

2017 m. teisinių paslaugų pirkimui „Švenčionių švara“ skyrė 7260 eurų. Pirkimas finansuojamas ES lėšomis, o tai reiškia, kad jų panaudojimas turi būti viešinamas. Ar kas nors girdėjote, su kuo „Švara“ bylinėjosi ES lėšomis?

Paslaugų pirkimas vykdytas neskelbiamos apklausos būdu. Kaip ir daugelis savivaldybės vykdytų mažos vertės pirkimų. Paprastai tai galima pavadinti darbų atidavimu, imituojant viešumą. Formaliai apklausa atlikta, o laimi tas, kurio reikia. Pirmas šviesos spindulys į šį tamsų užkaborį jau nukrypo. Viešųjų pirkimų tarnybai užkliuvo tai, kad visos trys pasiūlymus pateikusios įmonės (UAB „Ariril“, UAB „Adelinga“ ir UAB „Monina“) yra registruotos tuo pačiu adresu ir nurodė tą patį kontaktinį elektroninio pašto adresą. Laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi UAB „Ariril“. VPT neliko nepastebėta ir tai, kad šį įmonė net neturi teisės teikti advokato paslaugų. Įvertinusi visą tirtą medžiagą ir nustačiusi šiuos ir kt. pažeidimus, Viešųjų pirkimų tarnyba konstatavo, kad „Švenčionių švara“ apklausai įmones atrinko pažeisdama Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintą reikalavimą, atliekant pirkimo procedūras laikytis skaidrumo principo, o sudarydama Sutartį su uždarąja akcine bendrove „Ariril“, negalinčia pilna apimtimi teikti siektų įsigyti paslaugų, neužtikrino 3 straipsnio 2 dalyje nustatyto viešųjų pirkimų tikslo – racionaliai naudojant tam skirtas lėšas.

Šaltinių teigimu, savivaldybės ir jos įstaigų pirkimais taip pat domisi ir kitos tarnybos.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis