Mes turime 357 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1541
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11728
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87758
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Būkite atidūs: dantų šaknų kanalų ligos gali turėti didelės įtakos žmogaus sveikatai

2018 m. kovo 21 d., trečiadienis Nr.21 (1745)

Vis dar vyrauja neteisinga nuostata į odontologus kreiptis tik tuomet, kai pajuntamas skausmas dantų srityje. Pasak Kauno „Kardiolitos“ klinikų Odontologijos centro gydytojos endodontologės Daivos Sabaliauskienės, skausmas – tai ūmios būsenos išprovokuotas simptomas, kuris neparodo tikslios problemos. Dantų šaknų kanalų ligos gali vystytis ir be simptomų, ir be jokio skausmo. O išplitusi infekcija gali tapti rimtų ligų priežastimi.

 

Infekcija dantų šaknų kanaluose  – grėsmė bendrai sveikatai

Dantų šaknų kanalų ligų priežastis – prastos burnos higienos, karieso ar nekokybiško dantų vainiko restauravimo pasekmė. Pasak gydytojos, dalis pacientų vis dar nežino, kodėl taip svarbu kokybiškai gydyti dantų šaknų kanalų ligas. Nors odontologijos klinikų daugybė, diagnostikos ir odontologijos paslaugų kokybė auga, vis tik dalis žmonių metų metus gyvena su apie danties šaknis esančių audinių uždegimu, nieko neįtardami ir nejausdami apie esantį uždegimą. O tai gali turėti rimtos įtakos bendrai žmogaus sveikatai.

„Daug yra kalbama apie mikroorganizmų, virusų, grybų  įtaką įvairioms ligoms atsirasti, tačiau nedaug žinoma apie dantų šaknų kanalų infekciją, apie šaknį esančių audinių uždegimą ir jo įtaką žmogaus sveikatai. Dantų šaknų kanalai, pašalinus pulpos audinius („danties nervą“), yra vienintelė organizmo vieta, kuri lieka tuščia. Dėl šios priežasties imuninės sistemos ląstelės neturi galimybės patekti į danties šaknies kanalus, todėl ten susidaro puikios sąlygos įvairiems mikroorganizmams daugintis ir plisti į žmogaus organizmą.

Jau nuo XX am. pr. mokslininkai tiria sąsajas tarp dantų šaknų kanalų ligų ir bendrinės žmogaus sveikatos. Jie nustatė, kad infekcija, esanti dantų šaknų kanaluose, gali sukelti degeneracines ligas, tokias kaip širdies ir kraujagyslių susirgimus, cukrinį diabetą, artritą, vėžį, nervų ligas, lėtinį nuovargį ir kt.“, - pasakoja endodontologė D. Sabaliauskienė.

 

Šaknies kanalai ir ypatingi atvejai

Infekcija danties šaknies kanale gali patekti per dantų vainiko kariesą ar nesandarų užpildą, vainikėlį. Todėl pacientai turi žinoti, kad vien kokybiško dantų šaknų kanalų gydymo neužtenka. Kad infekcija nepatektų į šaknies kanalus ir neatsirastų uždegimas apie šaknies viršūnę, danties vainikas po dantų kanalų gydymo turi būti protezuojamas daliniu ar pilnu vainikėliu. Jei dantis neprotezuojamas 5-10 metų bėgyje, tokio danties pacientas gali netekti dėl danties vainiko ar šaknies skilimo, infekcijos patekimo ir kitų danties audinių defektų ir t.t.

„Profesorius Robert Jones 2009 m. atliko (5 m.) tyrimą su 300 krūties vėžiu sergančių moterų. Buvo nustatyta, kad 93 proc. moterų turėjo gydytus šaknies kanalus, 7 proc. turėjo kitas burnos ertmės patologijas, 98 proc. krūties vėžys buvo toje pačioje kūno  pusėje, kaip ir dantys su gydytais šaknies  kanalais, ir 96 proc. turėjo viršutinio žandikaulio gydytus prieškrūminius ar krūminius danties šaknies kanalus.

Be šio gydytojo yra daugiau mokslininkų, teigiančių, kad viršutinio žandikaulio danties šaknies kanalo infekcija gali turėti įtakos krūties vėžiui išsivystyti ar trukdyti gijimui“, - teigia specialistė.

 

Gydymo būdai ir svarba

Lietuvoje taikomi skirtingi dantų šaknų kanalų ligų gydymo būdai. Vienais atvejais reikalingas pilnas  šaknies kanalų gydymas, kitais – atstatomasis, neinvazinis. Svarbu suprasti tai, kad su kiekvienu danties šaknies kanalo pergydymu dantis susilpninamas, t.y. danties išlikimo prognozė blogėja, o kartais dantį tenka išrauti. Kaip teigia gydytoja – šiuolaikinės odontologijos tikslas yra išlaikyti nepažeistą, gyvybingą dantį, todėl labai svarbi pirminė kokybiška diagnostika ir teisingai parinktas gydymo metodas.

„Kadangi dantų šaknų kanalų gydymas gali turėti įtakos mūsų sveikatai, šią procedūrą turėtų būti siekiama atlikti vieną ir paskutinį kartą. Pirminis kokybiškas dantų šaknų kanalų gydymas siekia iki 90-95 proc. sėkmės. Dėl to manau, kad vertėtų susirasti specialistą endodontologą, kuris pacientui suteiks kokybišką pirminę konsultaciją ir reikalui esant – kokybišką dantų šaknų kanalų gydymą ar pergydymą. 

Žinoma, daugelis pacientų mano, kad danties šaknies kanalų gydymas yra lengvai ir pigiai atliekamas. Tačiau tai labai atsakingas procesas, reikalaujantis iš gydytojo endodontologo teorinių ir praktinių žinių, kruopštaus darbo. Gydymui gydytojas endodontologas naudoja mikroskopą, kitus įvairius aparatus, instrumentus, medžiagas, kurios šiai dienai leidžia pasiekti gerų ir ilgalaikių rezultatų“, - gydymo specifiką apžvelgia D. Sabaliauskienė.

 

Lietuvoje – aukšta paslaugų kokybė

Pasak endodontologės Lietuva gali pasigirti pakankamu aukštos kompetencijos ir kvalifikacijos specialistų endodontologų skaičiumi. Gal šiek tiek jų trūkumas jaučiamas toliau nuo didmiesčių, tačiau jie nesunkiai pasiekiami.

„Dantų šaknų kanalų gydymas atliekamas naudojant kokybiškas, naujoviškas biosuderinamas, regeneruojančiai veikiančias medžiagas. Procedūros atliekamos kiek įmanoma konservatyviau, tausojant danties audinius. Ypatingas dėmesys skiriamas dantų šaknų kanalų gydymo prevencinėms priemonėms, dantų gyvybingumo išlaikymui ir regeneraciniam vaikų dantų kanalų gydymui su nesusiformavusiomis dantų šaknimis“, - pokalbį baigia Kauno „Kardiolitos“ klinikų Odontologijos centro gydytoja endodontologė D. Sabaliauskienė.

 
Reklaminis skydelis