Mes turime 411 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4246
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20447
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96477
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Palūšėje vyko smagi žiemos šventė

2018 m. kovo 7 d., trečiadienis Nr.17 (1741)

Kadangi šiais metais rajone neatsirado, kas surengtų Žiemos šventę, vasario 3 dieną, nepabūgę žvarboko oro, žmonės patraukė pas kaimynus - į Palūšę (Ignalinos r.), kur vyko žiemos šventė „Trauk stintelę“. Su praėjusiais mažosios kultūros sostinės metais siejama šventė tapo tradicine ir tikimasi, kad ilgai gyvuos. Stintelių žvejyba, jų pirkimas ar ragavimas tik ką iškeptų čia pat Lūšių ežero pakrantėje tikrai priviliojo daug gerai nusiteikusių žmonių, tarp jų nemažai ir švenčioniškių bei švenčionėliškių.

Nuo ankstaus ryto Lūšių ežero ledą apsėdo žvejai mėgėjai, tik gerokai vėliau buvo traukiami ir tinklai. Lūšiuose nuo seno agurkais kvepiančios žuvelės iš po ledo buvo traukiamos rankiniu būdu, sukant taip vadinamą „bobą“. Tai statinė ant ašies su skersine kartimi, kurią sukant ir traukiamas tinklas. Medinėmis kartimis ir virvėmis į ežero gelmes per eketes panardinamas daugiau kaip 300 metrų ilgio ir apie 16 metrų pločio tinklas, jo viduryje yra didžiulis maišas, vadinamas „motnia“, į kurį ir sukrenta stintelės. Tinklai su laimikiu „boba“ ištraukiamas ant ledo. Šis archajiškas, nuo senų laikų žinomas žvejybos būdas, dabar jau retai naudojamas. Šventėje buvo naudoti sunkų darbą gerokai palengvinę varikliukai, nors ant ledo stovėjo ir senieji mediniai įrenginiai, juos visi galėjo apžiūrėti.

Ežerinė stinta, arba stintelė - tai vienas iš ledynmečio reliktų, aptinkamų giliausiuose Lietuvos ežeruose. Tokių mūsų šalyje apie 50 (Asalnai, Almajas, Lūšiai, Šakarvai, Tauragnas ir kt.). 

Ant ežero taip pat vyko ledo ritulio varžybos, buvo parodyta pasieniečių kinologų programa, jaunimas piešė ant sniego, susirinkusius linksmino grupė „Balius“. Šventės dalyvius šildė spragsintis laužas, keptos stintelės, žuvienė, kopūstienė, žolelių arbata.

Reginių, gardžių kepamo ir verdamo maisto kvapų ir geros nuotaikos Lūšių pakrantėje ir ant paties ežero netrūko.

Mūsų inf.

 
Reklaminis skydelis