Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5156
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15343
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91373
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dėl Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos rastas sutarimas

2018 m. vasario 10 d., šeštadienis Nr.11 (1735)

Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos kolektyvui praėjusiais metais teko išgyventi tikrą pragarą, kai iš buvusios direktorės išgirdo, kad šiems metams trūksta apie 140 tūkst. eurų, todėl teks „karpyti“ atlyginimus – kam keliasdešimt, o kam ir keliais šimtais. Gimnazijos bendruomenė su tuo nesutiko. Kolektyvas net pasiekė, kad direktorė pasitrauktų. Profsąjungų atstovai pagalbos kreipėsi į Seimą ir Švietimo ministeriją ir džiaugėsi, kad ten buvo priimti ir dėmesingai išklausyti. Bet, kaip sakė pedagogai, labiausiai jie dėkingi Seimo nariui Gintautui Kinduriui ir jo padėjėjai Vidai Rastenienei bei Seimo nariui Vytautui Rasteniui. Pasak jų, jeigu ne aktyvios profsąjungos ir Seimo nariai, dabar greičiausiai būtų tekę sėdėti su sumažintais atlyginimais arba būtų daug neaiškumų dėl finansavimo.

Kaip išsisprendė situacija, paprašėme pakomentuoti Seimo narį Gintautą KINDURĮ.

 

Dėl kieno kaltės kilo sumaištis Pabradės „Žeimenos“ gimnazijoje?

Nenorėčiau nieko kaltinti, juolab, kad situacija tvarkosi, džiaugiuosi, jog pavyko pasiekti sutarimą ir gimnazija finansiškai išgyvens iki mokslo metų pabaigos be didelių problemų.

Mokytojos daug bendravo su Seimo Švietimo komiteto nare Aušra Papirtiene. Su jos pagalba ir Švietimo ministrės Jurgitos Petrauskienės geranorišku požiūriu pedagogėms pavyko pasiekti, kad gimnazija būtų grąžinta į tautinių mažumų mokyklų grafą ministrės sudarytame mokyklų sąraše, bet to nepakako, kad atsirastų reikiama lėšų suma.

Besiaiškinant situaciją teko peržiūrėti nemažai dokumentų. Pastebėjau, kad viena iš sumaištį sukėlusių priežasčių galėjo būti paprasčiausia techninė klaida – Mokinio krepšelio lėšų apskaičiavimo ir paskirstymo metodikos galutinėje redakcijoje padėtas ne vietoje papildomas brūkšnys. Vienintelė rajone gimnazija, tautinių mažumų mokomąja kalba, o šalia - didelis koeficientas. Esant brūkšniui, mokymo įstaiga atsidūrė prie aukštesnio koeficiento. Niekas neatkreipė dėmesio į vieną sąlygą: mokinių skaičius turi būti iki 300, o Pabradės „Žeimenos“ gimnazijoje – 360. Todėl koeficientas priklauso mažesnis.

 

Mokinių per daug?

Vienintelei teritorijoje tautinių mažumų mokyklai metodikoje taikyti 300 mokinių apribojimą nelogiška, bet taip pat aišku, kad diskutuoti nėra laiko, vargu, ar vaikų skaičiaus riba bus išbraukta, juolab, kad jau derinama nauja skaičiavimo metodika, įsigaliosianti nuo rugsėjo 1 d.

Sprendimas buvo reikalingas skubiai. Pasitarę su Švietimo ir mokslo ministre, nusprendėme ieškoti sutarimo. Kadangi klausimas jautrus, paprašiau ministrės, kad ji pati vyktų į Pabradę, ir ji sutiko.

Bendravimas buvo atviras ir nuoširdus. Pavyko išsiaiškinti mokinio krepšelio lėšų skirstymo mechanizmą ir užtikrinti, kad finansavime galima rasti sutarimą.

 

Kaip išsprendėte lėšų trūkumą?

Kaip minėjau, nuo rugsėjo 1 d, keičiasi skaičiavimo metodika – bus nebe mokinio, o klasės krepšelis. Tai reiškia, kad „Žeimenos“ gimnazijai, kuriai skaičiuojamas apie 140 tūkst. eurų lėšų trūkumas metams, realiai iki rugsėjo trūks mažiau. Kaip žinia, 7 proc. mokinio krepšelio lėšų perskirsto savivaldybė. Iš šių perskirstytų lėšų savivaldybė „Žeimenos“ gimnazijai skirs 70 tūkst. eurų, meras tą patvirtino. Likusią sumą – apie 24 tūkst. eurų sutaupys gimnazija, ieškodama sutarimo ir apjungdama kai kuriuos dalykus (informatiką, kūno kultūrą). Sutarėme, kad tam tikslui savivaldybė ar ministerija nupirks 7 kompiuterius.

Sutarimas rastas. Šios priemonės leis Pabradės „Žeimenos“ gimnazijai pragyventi iki rugsėjo. Nuo rugsėjo bus nauja metodika, nauji skaičiavimai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis