Mes turime 317 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5381
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15568
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91598
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Aštuoni PSP centrai atrinkti į vieną didžiausių Lietuvoje biomedicininių tyrimų projektą

2018 m. vasario 10 d., šeštadienis Nr.11 (1735)

Cukrinis diabetas – viena aktualiausių dabartinės medicinos visame pasaulyje ir Lietuvoje problemų. Tai – sunki, klastinga ir plintanti liga, kurios metu sutrinka medžiagų apykaita, pirmiausia – angliavandenių (didėja gliukozės – cukraus kiekis kraujyje), taip pat ir baltymų, riebalų, gali trikti ir elektrolitų apykaita.

Tai – liga, lydinti žmogų visą gyvenimą. Diabetas kol kas neišgydomas, bet išeitis yra – liga gali būti valdoma (kontroliuojama). Pagrindinis gydymo tikslas yra gerai kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Tai pasiekiama koreguojant paciento gyvenimo būdą, laikantis tam tikrų mitybos reikalavimų, ir griežtai, pagal nurodymą matuojant gliukozės kiekį kraujyje bei vartojant gydytojo paskirtus vaistus. Pacientas turi išmokti pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje, vertinti gautus rezultatus, susišvirkšti tam tikrą insulino dozę, reguliariai vartoti kitus priešdiabetinius vaistus. Gera diabeto kontrolė leidžia sumažinti miokardo infarkto ir insulto riziką, leidžia pacientui ne tik gerai jaustis, išlikti darbingu, bet ir gyventi pilnavertį gyvenimą. Bloga diabeto kontrolė lemia atsiradimą diabetinių komplikacijų, kai pakenkiamos didžiosios ir mažosios kraujagyslės, periferinė nervų sistema. Tai gresia širdies infarktu, insultu, galima netekti galūnių, pirmiausiai – kojų, gali būti pakenkiami inkstai, akys. Komplikacijos veda ne tik į minėtų organų pakenkimą, jų funkcijos sutrikimą, bet ir priešlaikinę mirtį. Tačiau reikia pastebėti, kad tinkamai gydant diabetą, minėtų ligos pasekmių galima išvengti.

Lietuvoje diabeto kontrolė nėra patenkinama. Tik apie 50 proc. sergančiųjų šią ligą kontroliuoja. Siekiant pagerinti sergančiųjų diabetu kontrolę, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Endokrinologijos institutas ir Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas pradeda biomedicininį tyrimą (sąlyginiu pavadinimu „SAVIGLI“) aštuoniuose pirminės sveikatos priežiūros centruose. Tyrimo pagrindinis tikslas yra pagerinti sergančiųjų cukriniu diabetu kontrolę, atitolinti arba išvengti sunkių diabetinių komplikacijų. Tyrimas pradedamas ir Švenčionių pirminės sveikatos priežiūros centre, kurio gydytojai dalyvauja kaip moksliniai tyrėjai. Šiame centre vyko seminarai, kuriuose šeimos gydytojai buvo supažindinti su tyrimo uždaviniais, instruktuoti, kaip turi būti tyrimai atliekami. Tyrimo trukmė – vieneri metai, su galimybe pratęsti, rezultatai bus skelbiami šalies ir užsienio moksliniuose leidiniuose, konferencijose. Rezultatai bus pristatomi ir rajono žiniasklaidoje. Malonu, kad medikai, suprasdami problemos rimtumą, noriai dalyvauja tyrėjais ir siekia gerinti sergančiųjų diabetu sveikatą.

Pilotinio tyrimo rezultatai buvo pristatyti 2018 m. sausio 26-27 d. Lisabonoje (Portugalija) 5-me Vasco da Gama Movement Forume.

 
Reklaminis skydelis