Mes turime 191 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:663
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14662
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:61988
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tęsiama narkotikų baronų byla

2018 m. sausio 31 d., trečiadienis Nr.8 (1732)

Ketvirti metai, kai Panevėžio apygardos teismas nagrinėja Šiaulių AVPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimų biuro (ONTB) pareigūnų rezonansinę bylą. Teisiamųjų suole – 18  įvairaus rango policijos pareigūnų.   Tai tik  dalis  nusikalstamo susivienijimo veikėjų. Komisarai organizavo plataus masto narkotikų ir tabako verslą, vykdė konfiskuotos kontrabandos realizavimą ir kt. Komisarų nagrinėjama byla vieša. Byla didelės apimties bylų (beveik 100 tomų).

18 asmenų kaltinami padarę sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, dalyvaudami nusikalstamo susivienijimo veikloje pagrobė ir pasisavino svetimą turtą, kyšininkavo papirkdami valstybės tarnautojus, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir viršijo įgaliojimus, neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, turėdami tikslą platinti, neteisėtai pasisavino įvairius narkotinių medžiagų kiekius ir jais disponavo, suklastojo dokumentus, davė melagingus parodymus, melagingai pranešė apie nebūtą nusikaltimą ir suklastojo įrodymus asmens baudžiamajam persekiojimui pradėti.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2012 metais Generalinei prokuratūrai ir Lietuvos kriminalinės policijos biurui gavus informacijos apie galimai neteisėtus Šiaulių apskrities VPK ONTB pareigūnų veiksmus, susijusius su narkotinių medžiagų platinimu.

Gerai išmanydami kriminalinės žvalgybos, ikiteisminio tyrimo taktiką ir metodus, jie piktnaudžiaudami tarnyba rinko informaciją, pasisavino neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes, ir jas realizavo, reikalavo ir priėmė įvairaus dydžio kyšius už tai, kad teisės pažeidimai būtų nuslėpti.

Už šioje baudžiamojoje byloje padarytas nusikalstamas veikas griežčiausia Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki 15 metų.

Nors posėdžių grafikai kruopščiai sudaryti iš anksto, tačiau be perstojo juos reikia koreguoti dėl nepateisinamų kaltinamųjų ar jų gynėjų neatvykimo į teismo posėdžius priežasčių. Advokatai moka baudas, bet į posėdžius neatvyksta be pateisinamų priežasčių.

2018 m. sausio 18 d. vėl eilinį kartą buvo trukdomas teismo darbas. Teisėjui  ir prokurorui trūko kantrybė.  Teismas priėmė nutartį nubausti neatvykusį advokatą  griežtesne bauda ir skyrė 10 MGL dydžio, t. y. 500 eurų baudą.