Mes turime 227 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:533
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19077
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66403
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenė verčia iš posto direktorę ir ieško dėl rajono valdžios žioplumo prarastų lėšų

2017 m. gruodžio 23 d., šeštadienis Nr.94 (1723)

Kalendoriniams metams artėjant prie pabaigos ir beveik įpusėjus mokslo metams, paaiškėjo, kad gimnazijai trūksta lėšų – net 149 tūkst. eurų. Tai beveik trijų mėnesių atlyginimai. Mokytojus ištiko šokas. Dar birželį buvo suskaičiavę, kad turi 19 tūkst. eurų rezervą, o lapkritį staiga – toks minusas.

 

Siūlo galą aptiko profsąjungos

Pabradės „Žeimenos“ gimnazija dar 2013 m. ŠMM ministro įsakymu buvo įrašyta į sąrašą „Savivaldybių teritorijoje esančios vienintelės gimnazijos ar vidurinės mokyklos tautinės mažumos mokomąja kalba“. Pasirodo, 2017 m. ŠMM derinant ministro įsakymo projektą dėl mokinio krepšelio, Švenčionių rajono savivaldybė Pabradės „Žeimenos“ gimnaziją kažkodėl pasiūlė išbraukti iš sąrašo „Savivaldybių teritorijoje esančios vienintelės gimnazijos ar vidurinės mokyklos tautinės mažumos mokomąja kalba“ ir įrašyti į kitą sąrašą - „Gimnazijos, esančios pasienio ruože“. Iš dosniau finansuojamo - į skurdesnį.

Sąrašo pakeitimas kirto per mokinio krepšelį. Gimnaziją priskyrus prie pasienio ruožo gimnazijų, kai mokykloje mokosi nuo 300 iki 500 mokinių po 20-22 mokinius klasėje, labai sumenko finansavimas. Iki tol Pabradės „Žeimenos“ gimnazija, esanti net dviejų tautinių mažumų (rusų ir lenkų) kalbomis mokanti gimnazija, turėjo daug palankesnes finansavimo sąlygas, o klasėse buvo nustatytas vidutinis mokinių skaičius 15.

Kai gimnazijos kolektyvui, kuris nieko nežinojo apie sąrašo pakeitimą, rudenį smogė žinia, kad trūksta 149 tūkst. eurų, nei meras, nei švietimo kuratoriai už galvų nesigriebė. Mokytojai pasakojo, kad direktorė pasiteisino, jog meras tiesiog liepė karpyti atlyginimus.

Pasak pašnekovių, direktorė, nesuderinusi su profsąjungomis, ir „pakarpė“ - kam kelis eurus, kam keliasdešimt, o kam net kelis šimtus. Atlyginimų mažinimas turėjo įsigalioti nuo sausio 1 d.

 

Mynė valdininkų slenksčius

Mokytojų ir tėvų atstovai kone kasdien mynė valdiškų namų slenksčius – ministerijos ir savivaldybės. Labai norėjo patekti pas merą, bet tas vis buvo labai užimtas, tai siuntinėjo atstovus pas specialistus, pas savo patarėjus. Kodėl ne pas vicemerę? Geras klausimas - juk čia jos kuruojama sritis. Pagaliau tėvų atstovus teikėsi priimti pats meras. Žmonės apstulbę pasakojo, kad meras tepasakė, jog dėl visko kaltos… profsąjungos. Ir visa pagalba.

Sėkmingesni buvo vizitai į ministeriją: net keliskart priėmė, išklausė, ištaisė klaidas – ne ministerijos, o rajono savivaldybės.

 

Ministrė užtikrino, kad lėšos bus atstatytos

Atkaklūs mokytojai ne tik surado klaidą, bet ir atsikovojo trūkstamas lėšas. Jiems labai padėjo Seimo narė Aušra Papirtienė, į kurią kreipėsi profsąjunga. Prieš keletą dienų ji pranešė, kad švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė jai gruodžio 14 d. pranešusi, jog Pabradės „Žeimenos“ gimnazija artimiausiu metu bus perkelta iš pasienio ruožo mokyklų sąrašo atgal prie tautinių mažumų mokyklų. 2018 m. mokymo lėšos bus skirtos kaip savivaldybės teritorijoje esančiai vienintelei gimnazijai tautinės mažumos mokomąja kalba.

Kaip niekad anksčiau vieningas pedagogų kolektyvas ir dvi profsąjungos kas dieną siuntė savo atstovus į Švietimo ir mokslo ministeriją ir siekia atsikovoti teisėtai priklausantį finansavimą. Ministrė raštu pateiktame atsakyme pažadėjo, kad nuo 2018 metų sausio 1 d. finansavimas bus atstatytas.

Mūsų Seimo narių Gintauto Kindurio ir Vytauto Rastenio iniciatyva ketvirtadienį Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos atstovai buvo pakviesti į Seimo Šveitimo komiteto posėdį, kuriame dalyvavo ir ministrė Jurgita Petrauskienė. Ji patikino, kad gimnazijai, kaip tautinių mažumų gimnazijai, atstatytas koeficientas ir turi būti skirtas visas finansavimas. Tiesa, dėl lėšų turi kreiptis savivaldybė. Jeigu ką, gimnazija žino kelią į ministeriją.

 

Direktorė greičiausiai bus atleista

Šaltinių teigimu, ketvirtadienį vykęs rajono tarybos Kultūros, švietimo ir kt. (ilgas pavadinimas) komitetas pritarė Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos direktorės atsistatydinimui. Bet, kaip sakė viena mokytoja, kolektyvo tai nenuramino, nes su jais niekas iš valdžios nesiteikė pasikalbėti, nors yra oficialūs darbuotojų atstovai – dvi profsąjungos. Kolektyvą pasiekė nepatvirtinta informacija, kad atleidus direktorę laikinai eiti pareigas gali būti paskirta pedagogė iš kitos mokyklos. Mokytojai sutrikę ir jaučiasi pažeminti, nes mano, kad jų kolektyve yra užtektinai gabių darbuotojų, galinčių laikinai eiti pareigas. Žinant, kiek laiko prie šios rajono valdžios įstaigos būna be vadovų, galima prognozuoti, kad pavadavimas ilgam. Štai Adutiškio vidurinė mokykla be direktoriaus jau beveik treji metai. Kai iš pareigų išėjo nepanorusi dirbti su šia rajono valdžia buvusi direktorė, taip konkursas užimti šias pareigas ir neįvyko.

 

Pinigų yra?!

Ketvirtadienį žinia, kad direktorės įsakymu visi gaus 54 proc. atlyginimo dydžio premijas, gimnazijos kolektyvą pribloškė – tai vis dėl to pinigų yra? Kam buvo ruošiami tie atlyginimų „karpymai“? Ir kaip būtų buvę, jeigu kolektyvas nuolankiai tylėjęs?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ