Mes turime 442 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4481
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14668
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90698
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

AR Švenčionių rajone teikiamos apgyvendinimo paslaugos yra saugios?

2017 m. gruodžio 16 d., šeštadienis Nr.92 (1721)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai 2017 m. patikrino 19 apgyvendinimo paslaugas teikiančių ūkio subjektų. Buvo tikrinama, ar apgyvendinimo paslaugos atitinka Lietuvos higienos normos HN 118:2011 „Apgyvendinimo paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“ (toliau – HN 118:2011) reikalavimams.

 

Pažeidimų daugėja

Pagal Švenčionių rajono 2016–2017 m. apgyvendinimo paslaugas teikiančių ūkio subjektų visuomenės sveikatos saugos kontrolės rezultatus, per dvejus metus patikrinimų metu nustatytų pažeidimų skaičius padidėjo nuo 20 proc. iki 50 proc., todėl teikiamų apgyvendinimo paslaugų saugumas vis dar išlieka aktualia problema.

 

Dažniausiai nustatomi pažeidimai:

apgyvendinimo paslaugų teikėjai nebuvo atlikę tiekiamo vandens mikrobiologinių tyrimų legionelėms nustatyti;

patalpų įrengimas ir priežiūra neatitiko reikalavimų;

darbuotojai, teikiantys apgyvendinimo paslaugas, nebuvo išklausę privalomųjų higienos įgūdžių ir pirmosios pagalbos mokymo kursų ir neturėjo sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimų;

tiekiamo karšto vandens temperatūra neatitiko reglamentuojamo dydžio.

 

Dėl nesaugių paslaugų didėja infekcinių ligų perdavimo rizika

Svarbu pažymėti, kad HN 118:2011, kurioje reglamentuota apgyvendinimo paslaugų sauga, yra nustatyti reikalavimai, kuriais siekiama sumažinti užsikrėtimo legionelioze riziką.

Norint išvengti legioneliozės, labai svarbu užtikrinti, kad karšto vandens temperatūra būtų ne žemesnė kaip 50°C, šalto vandens temperatūra ne aukštesnė kaip 20°C. Privaloma, kas 3 mėnesius karšto vandens tiekimo sistemoje vandens temperatūrą pakelti iki 66°C ir išlaikyti ją ne mažiau kaip 25 min. Taip pat būtina ne rečiau kaip kartą per mėnesį valyti ir dezinfekuoti dušo ragelių galvutes.

 

Praneškite NVSC

Apgyvendinimo paslaugas teikiantys ūkio subjektai privalo teikti tik saugias paslaugas. Atkreipiame dėmesį, kad naudodamiesi teikiamomis paslaugomis, rizikuojame gauti ne tik nekokybišką paslaugą, bet ir keliame pavojų savo sveikatai. Pastebėjus, kad buvo suteikta nesaugi paslauga, prašome apie tai pranešti raštu adresu: Partizanų g. 4, Švenčionys, elektroniniu paštu svencionys@nvsc.lt ar telefonu (8 387) 51 568, nurodant paslaugos teikėjo vardą, adresą bei savo kontaktinius duomenis.

Virginija KUGELEVIČIENĖ

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus vyriausioji specialistė

 
Reklaminis skydelis