Mes turime 403 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3993
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14180
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90210
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Skiepai – efektyviausia priemonė, apsauganti nuo pneumokokinės infekcijos

2017 m. gruodžio 2 d., šeštadienis Nr.88 (1717)

Peršalimas, ūmios kvėpavimo takų infekcijos, pervargimas, vitaminų stoka organizme, stresas ir kiti veiksniai, silpnina imuninę sistemą, dėl to padidėja tikimybė, kad žmogaus organizmas nesugebės apsiginti nuo bakterijų, sukeliančių tokias ligas kaip pneumokokinė infekcija. Šios bakterijos yra „atsakingos“ už beveik 70 proc. visų plaučių uždegimų ir 13-19 proc. bakterinio meningito atvejų.

 

Kas yra pneumokokinė infekcija?

Tai ūminė bakterijų sukelta infekcija, kuri gali baigtis labai sunkiomis komplikacijomis, tokiomis kaip plaučių uždegimas, meningitas, sinusitas, ausų uždegimas, sepsis.

Pneumokoko bakterija (pneumokokai) – dažnai žmonių nosiaryklėje ir burnos gleivinėje randamas mikroorganizmas. Jie plinta oro-lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku bakterijų nešiotoju.Pneumokokų nosiaryklėje nešiotojai yra apie 40–60 proc. mažų vaikų, 6–10 proc. paauglių ir 3–4 proc. suaugusiųjų. Bakterijos gana ilgai išlieka gyvybingos aplinkoje, tačiau per aplinkos daiktus neužsikrečiama.

Ši infekcija neturi jai būdingų specifinių klinikinių simptomų, dažniausiai pasireiškia staigiu karščiavimu, stipriu skausmu krūtinės srityje, kosuliu, dusuliu.

 

Kaip apsisaugoti nuo pneumokokinės infekcijos?

Pasaulio sveikatos organizacija pneumokokinę infekciją įvardija kaip viena iš didžiausių visuomenės sveikatos problemų pasaulyje irpabrėžia, kad vienintelė efektyviausia priemonė, apsauganti nuo pneumokokinės infekcijos, yra skiepai. Tyrimais įrodyta, kad jie yra saugūs ir veiksmingi, todėl didesnę riziką susirgti turintiems žmonėms skiepai yra finansuojami valstybėmis lėšomis.

 

Rizikos grupių asmenims skiepai nuo pneumokokinės infekcijos – nemokami

Nemokama pneumokokinės infekcijos vakcina gali pasiskiepyti asmenys, priklausantys šioms rizikos grupėms:sergantys onkologinėmis, kvėpavimo organų lėtinėmis ligomis, cukriniu diabetu,  lėtinėmis inkstų ligomis, asmenys, kuriems atliekama hemodializė ar peritoninė dializė, sergantys reumatinėmis ligomis, asmenys, kuriems nustatytas imunodeficitasir kt.

Nuo 2014 m. spalio 1 d. vaikai nuo šios infekcijos skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.Pirmosios pneumokokinės vakcinos dozės įskiepijamos 2 ir 4 mėnesių kūdikiams. Trečioji vakcinos dozė (sustiprinančioji) – 12–15 mėnesių. Šios vakcinos trečia dozė gali būti skiepijama kartu su MMR (tymų, epideminio parotito, raudonukės) vakcina.

 

Svarbu prisiminti, kad virusų ir bakterijų sukeliamų ligų padeda išvengti:

- imuniteto stiprinimas;

- bendrų asmens higienos įgūdžių laikymasis;

- reguliarus patalpų vėdinimas;

- sąlyčio su sergančiaisiais vengimas;

- kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo laikymasis.

 

Raginame medikus priminti savo pacientams apie galimybę pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos, o rajono gyventojus atkreipti dėmesį į pneumokokinės infekcijos keliamas grėsmes ir pasinaudoti galimybe nemokamai pasiskiepyti.

Jolanta SAVICKIENĖ

NVSC Vilniaus departamento

Švenčionių skyriaus vedėja

 

 

 
Reklaminis skydelis