Mes turime 405 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5020
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23564
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70890
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kaip nebrangiai stiprinti organizmą atėjus rudeniui bei kovoti su negalavimais

2017 m. spalio 11 d., trečiadienis Nr.74(1703)

Atslinkus rudeniškai vėsai pats metas pasirūpinti organizmo stiprinimu ir užkirsti kelią galimiems peršalimams bei ligoms. Švenčionėliuose esančio mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Aurelija Stukaitė pataria, kaip šaltąjį sezoną pasitikti sustiprėjusiu ir ligoms atspariu imunitetu bei išvengti netikėtų negalavimų.

 

Sveika mityba, poilsis ir fizinis aktyvumas

Šie trys elementai galėtų būti įvardijami kaip sveikatos ir stipraus organizmo pagrindas. Pasak vaistininkės, sveika ir subalansuota mityba, tinkamas miego režimas bei organizmo stiprinimas mankšta ar tiesiog pasivaikščiojimais gryname ore, gali užkirsti kelią organizmą puolančioms ligoms. Jos neaplenkia visais metų laikais bei suaktyvėja rudenį, kuomet orai vėsta.

„Tinkama ir subalansuota mityba – vienas svarbiausių aspektų, norint stiprinanti organizmą. Į savo mitybos racioną patariama įtraukti daugiau vaisių ir daržovių, reikėtų nepamiršti ir mėsos patiekalų bei kruopų. Subalansuota mityba papildys organizmą reikalingais vitaminais ir mineralais, kurie itin svarbūs atsparumui ligoms. Atsparus imunitetas leis ne tik gerai jaustis, bet ir padės išvengti ligų bei sutaupyti – nereikės pirkti vaistų netikėtai užklupusiam rudeniniam peršalimui gydyti“, – sako vaistininkė.

Pasak mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ specialistės, ne mažiau svarbus ir tinkamas poilsio režimas. Miegas sureguliuoja organizmo vitaminų apykaitą, stiprina bendrą atsparumą ligoms. Tad nakties poilsiui reikėtų skirti pakankamai laiko. Nekomercinė organizacija „National Sleep Foundation“, atliekanti įvairius miego tyrimus, suaugusiam žmogui rekomenduoja miegoti 7-9 val. per parą, o paaugliams – 8-10 val. Jaunesniems vaikams miego reikėtų dar daugiau.

Be gero poilsio, stiprinant organizmą, svarbu užtikrinti ir pakankamą fizinį aktyvumą. „Reikėtų prisiminti ne tik mankštą, bet ir kaip galima daugiau pasivaikščioti gryname ore. Keturiasdešimt minučių lauke ar parke padės pasijausti geriau ir būti žvalesniais. Geras pasivaikščiojimas gali atstoti mankštą“, – sako specialistė.

 

Stebėkite savo organizmą

„Camelia“ vaistininkė taip pat pataria stebėti savo organizmą, jo reakcijas į besikeičiantį orą, mitybą, patiriamą stresą. Susigaudyti organizmo reakcijose taip pat padės specialistas – gydytojas ar vaistininkas.

„Nuolat sekite, kaip veikia jūsų organizmas. Stebėkite, ar jums dažnai skauda galvą, galbūt greitai pavargstate, gal mėšlungis traukia koją ar akį, gal vargina kitos problemos. Stebėkite save, kalbėkite su specialistu, kuris padės nustatyti, ko jums reikia. Juk gali būti ir taip, kad jums net nereikia įvairių preparatų, nes pakankamai visų reikalingų medžiagų gaunate su maistu. Kai kuriems  pacientams tiesiog pakanka gauti didesnę vitamino C ar kito, jų organizmui trūkstamo, vitamino dozę“, – pataria vaistininkė.

 

Įsiklausykite į vaistininko rekomendacijas

Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė primena, kad perkant bet kokius vaistinius preparatus ar maisto papildus, visada reikėtų pasikonsultuoti su vaistininku. Jis, atsižvelgdamas į kiekvieno paciento poreikius, įpročius ar negalavimus, padės išsirinkti tinkamiausią preparatą.

„Mes, vaistininkai, esame visada pasirengę pacientui padėti išsirinkti efektyviausią ir labiausiai jo poreikius atitinkantį preparatą. Kartais žmonės klaidingai mano, kad daugiau medikamentų padės greičiau sustiprinti organizmą ir apsisaugoti nuo ligų. Taip neretai jų rankose atsiduria net keli vienodo poveikio vaistiniai preparatai ar maisto papildai. Visada rekomenduojame pacientams geriau įsigyti vieną veiksmingą preparatą, kuris ir padės įveikti konkretų negalavimą ar sustiprinti organizmą atėjus rudeniui“,  – sako vaistininkė.

Specialistė taip pat rekomenduoja neeksperimentuoti su sveikata, bandant kuo labiau sutaupyti. Pasak „Camelia“ specialistės, siekiant kuo geresnių rezultatų, stiprinant organizmą ar sveikstant po ligos, reikėtų laikytis visų vaistininko ar gydytojo rekomendacijų dėl preparato vartojimo. Nes ir vartojant vitaminus ar kitus maisto papildus, reikėtų atsižvelgti į rekomenduojama kursą.

„Kartais pacientai, norėdami sutaupyti, nesilaiko instrukcijos ir nesuvartoja viso nustatyto kurso, preparatą geria mažesnėmis dozėmis nei nurodyta. Daugelis galvoja, kad nebūtina suvartoti visų tablečių, o likusios pravers ateityje. Visada stengiamės labai aiškiai informuoti apie vaisto, vitaminų ar maisto papildo vartojimą, jo trukmę ir dozę“, – sako vaistininkė.

Mažų kainų vaistinių tinklo vaistininkė dar kartą ragina į vaistinę užsukusius pacientus drąsiai konsultuotis asmeniškai, nebijoti klausti, taip pat įsiklausyti ir į specialisto patarimus. Vaistininkas ne tik padės išsirinkti kiekvienam individualiai tinkamiausią preparatą, bet ir pasiūlys jį už geriausią kainą.

Kviečiame apsilankyti vaistinėje CAMELIA Švenčionėliuose:

Priestočio g.11, dirbame pirmadieniais – penktadieniais 08:00-17:00