Mes turime 273 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2927
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21471
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68797
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Baigti statyti Švenčionėlių dumblo apdorojimo įrenginiai

2012 m. sausio 25 d., trečiadienis Nr.7 (1150)

ES lėšomis Lietuvoje vykdoma intensyvi vandentvarkos sektoriaus plėtra, Švenčionių rajone – taip pat. Klojami nauji vandentiekio ir nuotekų tinklai, rekonstruojami esami, daugėja vartotojų. Švenčionių ir Švenčionėlių miestų nuotekų valyklose susidarantys nemaži dumblo kiekiai kėlė rūpesčių. Iki šiol toks dumblas buvo sutankinamas, sausinamas ir kaupiamas specialiose aikštelėse. Toks nepakankamas dumblo tvarkymas nėra saugus aplinkai, neužtikrina ES ir nacionalinių reikalavimų laikymosi, aikštelių apylinkėse sklinda nemalonus kvapas, dumblo kiekiai vis didėja. Tai vertė ieškoti sprendimų.

Partneriai - UAB „Vilniaus vandenys“ ir Švenčionių rajono savivaldybė kreipėsi dėl ES paramos, ją gavo ir įgyvendino projektą „Švenčionėlių dumblo apdorojimo įrenginių statyba“. Praėjusį penktadienį atidarytas naujas objektas, perkirpta juostelė, statybininkai įteikė šeimininkams simbolinį raktą. Netrukus bus suvežti jau nupirkti įrenginiai ir objektas pradės darbą.

Viso projekto vertė 3 mln. 371 993 Lt (be PVM). Projektas finansuotas iš Sanglaudos fondo ir Lt iš LR biudžeto lėšų, 337 880 Lt prisidėjo projekto partneris – Švenčionių rajono savivaldybė.

Projekto tikslas buvo sukurti reikiamus komunalinių nuotekų dumblo tvarkymo pajėgumus Švenčionių ir Ignalinos rajonų savivaldybėse. Ignalinos r. savivaldybė neprisidėjo koofinansuojant projektą, bet pastatytų dumblo apdorojimo įrenginių pajėgumai dideli (3500 tonų per metus), tad, kaip sakė objekto atidaryme „Vilniaus vandenų“ Švenčionių cecho viršininkas Vytautas Rastenis, bus galimybės priimti dumblą už nustatytą mokestį ir iš Ignalinos nuotekų valymo įrenginių.

- Visada sakau – jeigu susirenkame statybos objektuose, gyvenimas vyksta, - sakė Aplinkos ministerijos svečias viceministras Stanislovas Šriubėnas. - Žinoma, kiekviename rajone tokių įrenginių nepristatysime, reikia racionaliai išnaudoti jau turimus. Manau, šiuo objektu sėkmingai naudositės ir su kaimynais.

Viceministras pasidžiaugė, kad su „Vilniaus vandenimis“ visada lengva ir malonu dirbti, kaip ir su atsakingai dirbančia statybos įmone „Statva“. Anot ministro, nors dirbo už pinigus, vis tiek „ačiū“ statybininkams.

Kadangi didelė šio objekto dalis nėra matoma, statybininkai išvardino, ką atlikę: įrengta komposto brandinimo ir saugojimo aikštelė, struktūrinės medžiagos laikymo zona, filtražo kaupimo rezervuaras, siurblinė, vandens talpykla, buitinių nuotekų rezervuaras, automatinės svarstyklės, privažiavimo aikštelė, stoginė, personalo pastatas.

Įsigyta ir netrukus bus sumontuota dumblo kompostavimui reikalinga įranga: krautuvas, vartytuvas, smulkintuvas ir sijotuvas.

Dumblo apdorojimo įrenginiai padės Švenčionių rajone spręsti ir žaliųjų atliekų problemą – priims apdorojimui medžių lapus, šakas, šiaudus, žolę ir kt. Dumblo apdorojimo įrenginiuose dumblas bus maišomas su žaliosiomis atliekomis ir per 2-4 mėnesius perdirbamas į kompostą. Toks produktas neturės nemalonaus kvapo, todėl jį bus galima saugiai naudoti laukų tręšimui, miško įveisimo vietoms patręšti, nederlingam dirvožemiui rekultivuoti, kelių statyboje ir kt.

Rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina džiaugėsi dar viena daugiau kaip 3 milijonų investicija į mūsų rajoną: „Esame vieni iš nedaugelio, turintys tokius gamtą tausojančius atliekų tvarkymo įrenginius. Mūsų kraštas gražus, reikia rūpintis jos švara, ekologija.“ Vicemerė subtiliai priminė viceministrui, kad esame dėkingi už tai, ką jau turime, bet norime po žingsnelį eiti pirmyn, ir viceministras suprato užuominą. Jis pažadėjo, kad dar šiais metais bus skirta lėšų atliekų rūšiavimo aikštelės statybai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ