Mes turime 645 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:9184
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27605
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:109354
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kiek asmenų Švenčionėliuose vaikšto į parduotuvę su beisbolo ar golfo lazdomis?

2012 m. sausio 21 d., šeštadienis Nr.6 (1149)

Po rajono savivaldybės tarybos posėdyje R.Klipčiaus versijos apie gruodžio 30-osios muštynes susidaro įspūdis, kad tokių - mažiausiai 30

 

„Vietiniai“ - prieš romus

Rajono savivaldybės tarybos posėdis ketvirtadienį prasidėjo neįprastai – nuo informacijos apie padėtį Švenčionėliuose. Kaip jau rašėme, Švenčionėlių miesto centre gruodžio 30 d. vakarą įvykdytas viešosios tvarkos pažeidimas, dalyvaujant dideliam asmenų skaičiui, – susirėmimas tarp 8 romų tautybės asmenų ir maždaug 30 asmenų, besivadinančių „vietiniais“. RPK viršininkas Arvydas Sinis pirmiausia pranešė, kad į dviejų nusikalstamų grupių konflikto priežastis dabar nesigilins, ir informavo, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos trikdymo pagal Baudžiamojo kodekso 284 str. Policija šiuo atveju gina viešąją tvarką, kuri buvo sutrikdyta neteisėtais gaujų veiksmais. Iš konflikto dalyvių pareiškimų negauta. Vėliau romų atstovai kreipėsi į generalinę prokuratūrą. Tarybos narys K.Trapikas priekaištavo, kodėl policija taip ilgai (visą savaitę) nesiėmė jokių veiksmų. Viršininkas sakė, kad laukė nukentėjusiųjų pareiškimų, nes turėjo informacijos apie sužalotus asmenis, apdaužytus automobilius.

Delsimas iš tiesų stebina. Jeigu policija bent kelis smarkuolius iš įvykio vietos tą patį vakarą būtų su įkalčiais – lazdomis – ir su antrankiais išsivežusi, gal tikrai tyrimas būtų judėjęs sparčiau, o „vietinių“ gaujai apie 50 vyrų būtų nekilęs noras laikyti apgulus romų namus? Išgąsdintos romų šeimos išvežė vaikus, dvi savaites slapstėsi ir grįžo į namus (kol kas be vaikų) tik po susitikimo su meru, atlikę teisines procedūras ir parašę pareiškimus Žmogaus teisių komitetui. Šis išpuolis, nukreiptas į vienos tautybės (tautinės mažumos) asmenis, gali būti prilygintas rasizmo kurstymui – labai sunkiam nusikaltimui. Šiandien iš miesto veja romus, rytoj gal lenkus, rusus ar kt.?

Nors gaujos asmenys nebuvo įvardinti, opozicija kažkodėl liguistai jautriai reagavo į pasisakymus taryboje apie šiuos įvykius ir jų aplinkybes, vertinimus, net piktinosi dėl žodžio „gauja“, nors jos požymių yra: organizuota, iš anksto pasiruošusi, vengia teisėsaugos įsikišimo, naudoja ginklus (beisbolo lazdas), kaip vėliau patvirtino opozicija, gina savo teritoriją... Bet kodėl visa tai taip jaudina opoziciją?

Beje, ir RPK viršininkas, ir daugumos tarybos nariai vienodai vadino abi konfliktuojančias puses, nepalaikė nė vienos, tik pastebėjo, kad jėgos buvę nelygios. Nukentėjo viešoji rimtis, ir už tai atsakingi visi konflikto dalyviai.

 

Vesternas prie „Maximos“?

RPK viršininko pastebėjimas, kad visi įvykiai sukasi apie vienos partijos būstinę, o ji apskritai Švenčionėliuose vienintelė – liberalcentristų, opozicija puolė viską vadinti politikavimu. Ar beisbolo lazdos kaip nors susijusios su politika?

Posėdyje pasisakė opozicijos centras – R.Klipčius. Jis sakė muštynių vakarą buvęs Birštone, bet iš kažkur labai gerai žinojo, kas čia vyko. Pasak R.Klipčiaus, susirinko romai prie parduotuvės „Maxima“ ir puolė mušti „vietinius“ jaunuolius. Kaip nuotykių filme, iš kažkur ten pat atsirado jaunuolių tėvai ir ėmė ginti savo atžalas, tvatindami romus lazdomis. Įdomiausia, iš kur staiga visi gavo lazdas? Nejaugi į parduotuvę eidami jas nešiojasi?

 

Gyventojai suteikė informacijos

Interviu mūsų laikraščiui RPK viršininkas Arvydas Sinis kreipėsi į gyventojus, galinčius suteikti informacijos apie konfliktą. Po to gauta labai vertingos informacijos – parduotuvės viduje filmuota medžiaga. Tuoj po muštynių švenčionėliškiai kalbėjo, kad romų tautybės jaunuolius „vietiniai“ ištempė iš parduotuvės nuo kasų, neleidę net prekių susirinkti. Vaizdas buvęs kraupus. Filmuotoje medžiagoje matomi veidai.

 

Opozicija neatsiribojo nuo įvykių

Visi įvykiai sukasi vienoje konkrečioje vietoje – prie partijos būstinės, nuo jos bėga vyrai su lazdomis, vėliau tiesiai į ją eina atvykę romai. Opozicijos nariai, užuot stebėjęsi ar smerkę neteisėtus veiksmus, griežtai pareiškę, kad jie su tuo nieko bendro neturi, posėdyje ėmėsi aiškinti, kad „vietiniai“ gynė kažkokius savo interesus. Mušeikas „vietinius“ gynė ne tik R.Klipčius, o jį sūnus: „Mano tėtis net neapklaustas!“. Z.Zenkevičius atskleidė, kad jam žinoma įvykių pradžia, kuri siekia vasarą, ir tiesiai rėžė, kad „žmonės pradėjo ginti savo teritoriją, interesus“, mįslingai pagąsdino galimomis liūdnomis pasekmėmis. K.Trapikas sakė jokiu būdu nepalaikantis tokių dalykų, bet taip pat tvirtino, kad „bendruomenė gynėsi“. Ką tai reiškia? Kodėl gynėsi lazdomis, o į policiją nesikreipė? Ir ar čia gintis, kai dešimtį neva juos skriaudusių romų trys dešimtys vyrų tvatija lazdomis? Visus buvusius posėdyje šokiravo ir K.Trapiko išsakyta mintis, kad tokius dalykus reikėtų daryti karjere arba miške...

Nesuvokiamai skambėjo tų pačių opozicijos asmenų karštos kalbos: „O ką daryti, kai į tavo namus įsiveržia, užpuola neprašyti asmenys? Belieka „išstūmimas“ (Klipčiaus sūnaus žodžiai). Vis dėlto obuolys netoli rieda nuo obels...

RPK viršininkas bandė atremti tokius „argumentus“ teisiškai – kai kažkas tavo namuose elgiasi nederamai, yra kviečiami teisėsaugos pareigūnai, bet opozicija apie tai nė girdėti nenorėjo. Beje, tenka priminti, kad muštynės vyko miesto centre. Įdomu, kas jį pavertė „savo namais“ ir nuo kada?

 

Sausio 6 d. į partijos būstinę pasuko romai

Policija turi informacijos, kad sausio 6 d. dviem automobiliais atvykę romai nuėjo ne kur nors kitur, o tiesiai į liberalcentristų būstinę. Šį faktą R.Klipčius ir jo aplinka traktuoja savaip, nors ryšio ir su šiais neaiškiais viražais nesikrato. Pasak R.Klipčiaus, sausio 6 d. romai juos užpuolė būstinėje. Še, kad nori, mušėsi su „vietiniais“, o užpuolė liberalcentristus. Tai kas gi juos sieja? Į A.Siniaus klausimą, kodėl apie užpuolimą jie neparašė pareiškimo policijai, atsakymo nebuvo... Ar tik gaujos nebando tartis? Pasak R.Klipčiaus jo ir tądien būstinėje nebuvo. Gal sutapimas – šiaip dažniausiai žmonės jį mato būstinėje.

 

Kolegos prisiminė praeitį

Tarybos narys Olegas Šapovalas sakė, kad prieš kelis dešimtmečius, kai jis dar dirbo įgaliotiniu, Švenčionėliuose dėjosi tokie patys įvykiai, bet tada jis neįsivaizdavo, kad po kelių dešimtmečių tie patys asmenys, jau perkopę 50-metį, vėl griebsis lazdų. Vytautas Bulka prisiminė taip pat labai tolimus studijų laikus, kai abu su R.Klipčiumi studijavo pedagoginiame institute. Pasak V.Bulkos, jau tada Švenčionėlių „chebra“ bendrabutyje kojomis duris atsidarinėjo, savo valdžią rodė. V.Bulka tuo pačiu prisiminė ir kokį spaudimą jis patyrė po savivaldybių rinkimų nuo dabar opozicijoje sėdinčiųjų, bet policija nerado nusikaltimo sudėties.

Rajono meras Vytautas Vigelis, kuriam teko padrąsinti romus elgtis civilizuotai, kaip priklauso teisinėje valstybėje, ir grįžti į namus, išreiškė viltį, kad policijos pareigūnai šį įvykį išnarplios principingai iki galo. Žmonės jau bijo vaikščioti Švenčionėlių miesto centre. Jis priminė, kas dėjosi rajone prieš rinkimus ir nieko nebuvo imtasi. Pavyzdžiui, Ignalinoje, policija 30 asmenų uždarė į areštinę, ir visi rinkimų pažeidimai baigėsi. Meras priekaištavo, kad tuo metu komisaras buvo išėjęs atostogų.

Išklausęs pastabas, atrėmęs opozicijos kaltinimus politikavimu, komisariato viršininkas A.Sinis pažadėjo, kad byla bus principingai ištirta ir pabrėžė „lazdos teisingumo“ šalininkams, kad teisinėje valstybėje konfliktus sprendžia teisėsauga.

Konflikto Švenčionėliuose svarstymas užtruko kone pusę posėdžio. Po pertraukos apsvarstyti visi planuoti klausimai, priimti sprendimai. Apie juos skaitykite trečiadienio laikraštyje.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ