Mes turime 271 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2738
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21282
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68608
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

LEGENDA APIE PILĖNUS

2017 m. rugsėjo 30 d., šeštadienis Nr.71(1700)

Muzikinėdrama pagal Vytauto Klovos operąPilėnai

Spalio 13 d. (penktadienį) 18 val. Švenčioniųkultūros centre

77-ąjįkūrybinės veiklos sezonąansamblis „Lietuva”pasitinka išskirtine premjera –muzikine drama „Legenda apie Pilėnus”. Naujame amplua prikelta nacionalinėV. Klovos opera „Pilėnai”ansamblio lūpomis subtiliai prabils ne tik liaudiška, bet ir šiuolaikiška kalba.

Operinio kūrinio aranžuotėbei profesionalus pritaikymas liaudies instrumentųorkestrui suteikia šiam kūriniui dar daugiau archajiškumo, patriotiškumo, tačiau tuo pat metu leidžia jam suskambėti ir naujomis spalvomis. Tiek operos libretas, tiek muzikinėdalis yra gerokai redaguota bei adaptuota šiųdienųaktualijoms. Skirtingai nei operos žanre, šiame pastatyme veiksmas intensyvus, gausu prozos, šokio, pantomimos, naujųmuzikinės išraiškos priemonių, vyrauja scenografijos minimalizmas, tad žanro prasme jis yra kamerinis ir kur kas artimesnis miuziklui.

Pagrindinius vaidmenis atlieka ilgamečiai ansamblio draugai, žymūs operos solistai –Liudas Mikalauskas, Ramūnas Urbietis, Arūnas Malikėnas ir kiti. Muzikinękalbąbei kovos dvasiąsustiprina variniai Lietuvos kariuomenės orkestro pučiamųjųorkestro grupės sąskambiai    (vad. kapelmeisteris majoras Egidijus Ališauskas).

Kaip ir originalus operos siužetas, ši muzikine drama pasakoja apie išdavystę, kuriąpatiria Pilėnųkunigaikštis Margiris. Savo įdukros Mirtos išduotas, Margiris su savo kariais narsiai kaunasi prieškryžiuočius, tačiau priešo pajėgos pasirodo esąstipresnės. Nematydami vilties atsilaikyti ir suvokdami savo pralaimėjimą, Pilėnųgynėjai galiausiai patys pasirenka mirtį.

BrėkštantįLietuvos valstybės atkūrimo šimtmetįansamblis „Lietuva”neatsitiktinai pasitinka būtent šiuo nacionaliniu kūriniu. Pagrindinėkūrinio idėja - verčiau žūti, nei atsižadėti tėvynės ir laisvanoriškai atsiduoti įpriešo rankas, - ypatingai aštri nūdienos kontekste. Pilėnųistorija verčia peržvelgti savo vertybes ir susivokti, kokiųmotyvųvedini mes darome esminius savo pasirinkimus ir išsižadame tarnystės Lietuvai.

Valstybinis dainųir šokiųansamblis „Lietuva“su šiuo projektu siekia šalies regionuose skleisti profesionalųjįmenąbei palaikyti patriotiškumo dvasiąLietuvos žmonių, o ypačjaunosios kartos širdyse.

Libreto autorius –Jonas Mackonis

Režisierius - Nerijus Petrokas

Muzikos aranžuočiųautorius - Giedrius Svilainis 

Choreografas - Aleksandras Jankauskas

Scenografas - Sergėjus Bocullo

Kostiumųdailininkė- Daiva Petrulytė

Dirigentai –Egidijus Ališauskas, Egidijus Kaveckas

 

Solistai:

Margiris - Arūnas Malikėnas, Liudas Mikalauskas

Ūdrys - Rokas Šveisteris, Ramūnas Urbietis

Eglė- DovilėKazonaitė, Ilona Pliavgo

Mirta - Ieva Filipkauskaitė, Julija Stankevičiūtė

Rūtenis - Edgaras Davidovičius, Saulius Vasiliauskis

Ulrichas –Egidijus Dauskurdis, Tadas Girininkas

 

Trukmė: 1 val. 30 min. (vienos dalies)

 

Bilietus galima įsigyti kultūros centro kasoje bei www.bilietai.lt