Mes turime 353 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1724
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17925
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93955
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Persekiojami ir iš namų vejami romai kreipėsi pagalbos į Generalinį prokurorą ir rajono merą

2012 m. sausio 14 d., šeštadienis Nr.4 (1147)

Gruodžio 30 d. vakarą Švenčionėliuose iš liberalų būstinės pasipylė apie 30 vyrų su lazdomis ir užpuolė romus, kurių, policijos duomenimis, buvo tik apie 8. Konfliktas tuo nesibaigė. Prie liberalų būstinės ir dar keliose miesto vietose iki šiol nežinia ko būriuojasi tą vakarą lazdomis trankęsi chuliganai, pasišovę daryti mieste „savo tvarką“. Budi sustiprintos policijos pajėgos. Romai buvo priversti bėgti iš namų.


„Baudžiamasis būrys“ - po liberalų vėliava!

Konflikto tarp keleto romų ir gaujos požymių turinčios kompanijos vietinių, neslepiančių savo ambicijų kontroliuoti Švenčionėlių miestą, priežasties kol kas nepavyko išsiaiškinti, bet policija turi informacijos ir tiria kelias versijas. Apie tai kalbamės su VAPK Švenčionių RPK viršininku Arvydu SINIUMI.

- Kiek Jums žinoma apie šio konflikto užuomazgas?
- Konflikto pradžia – vasarą. Jis prasidėjo nedideliais susistumdymais diskotekų metu tarp romų jaunuolių ir jaunimo grupės, vėliau griebusios lazdas. Nei tada, nei dabar niekas oficialių pareiškimų nerašė. Gruodžio 30 d., kai į jaunimo nesutarimus įsiliejo vyresni asmenys, konfliktai peraugo į pavojingus chuliganiškus veiksmus. Vaizdo kameros užfiksavo, kaip iš Švenčionėlių miesto centre esančios vienos partijos būstinės (liberalcentristų, Švenčionėliuose vadinamų tiesiog Klipčiaus partija, - red.) išbėgo apie 30 vyrų su lazdomis ir įžūliai miesto centre užpuolė romus, kurių konflikte galėjo būti 8, daužė romų automobilius. Konflikto būta didesnio, negu užfiksavo vaizdo kameros, nes yra joms nepasiekiamų vietų. Girdėjosi 3 šūviai. Buvo sužalotas romų tautybės asmuo, bet jis nesikreipė nei į medikus, nei į policiją. Žmonių vengimas duoti parodymus, teikti informaciją apsunkina pradėtą ikiteisminį tyrimą.

- Dėl ko kilo konfliktas gruodžio 30-ąją?
- Manau, dėl kažkokių neaiškių asmeninių santykių aiškinimosi.

- Ar galima įvardinti, kas jį sukėlė?
- Vyksta ikiteisminis tyrimas dėl chuliganiškų veiksmų. Kaip bebūtų keista, įvykiai sukasi vienoje vietoje – Švenčionėlių miesto centre prie vienos politinės partijos būstinės. Pateiksiu tik porą faktų. Iš tos partijos būstinės išbėga žmonės su lazdomis, sausio 6 d. dviem automobiliais atvyksta romų tautybės asmenys ir eina tiesiai į tą pačią būstinę. Juk visa tai neatsitiktinai. Peršasi išvada – ta būstine besinaudojantys asmenys tiesiogiai susiję su šiais įvykiais ar net galimai jiems vadovauja.

- Ši Jūsų vis neįvardijama partija – liberalcentristai, o būstinės šeimininkas – skyriaus pirmininkas, rajono savivaldybės tarybos narys ir dar Teisėtvarkos ir etikos komiteto narys Rimas Klipčius. Ar jį apklausėte, kaip jis viską paaiškino?
- Kalbėjausi su juo. Jo versija paprasta. Pasak jo, romai daro didelę įtaką ir daug netvarkos. Bet nieko konkretaus apie tą įtaką ar netvarką neįvardijo, anksčiau niekada nėra kaip pilietis, tarybos narys, pranešęs policijai apie galimai nusikalstamus romų veiksmus.

- Galima suprasti, kad R.Klipčius ėmėsi daryti tvarką? Ar jis oficialiai apklaustas, prisipažino?
- Ne, R.Klipčius dar neapklaustas, bet apklausti 9 konflikte dalyvavę asmenys.

- Kodėl iki šiol neapklaustas asmuo, iš kurio būstinės išbėgo chuliganai su lazdomis?
- Galbūt tokia tyrimo taktika. Bus apklaustas ir jis.

- Tuo tarpu R.Klipčius laiko negaišta. Kiek žinoma, jis jau apskundė Jus Vilniaus apskrities policijos komisariato viršininkui. Kaip manote – už ką?
- Gal norėdamas pats apsidrausti.

- Ar tikitės, kad konfliktas bus ištirtas?
- Labai tikiuosi. Juk svarbiausia būtų grąžinti Švenčionėlių miestui ramybę, nustatyti konflikto organizatorius ir iniciatorius. Nieks nemano, kad tai jaunimo sumanymas. Manoma, kad jaunimą savo tikslams panaudojo keli suaugę asmenys. Tai baisu, užuot atitraukę jaunimą nuo pavojingų veiksmų, paskatinę elgtis civilizuotai, suaugę žmonės įbruko jiems į rankas lazdas, paskatino daryti nusikaltimą, vadovautis kažkokiais „nerašytais kodeksais“. Tiriant įvykį labai padėtų gyventojų suteikta informacija. Anonimiškumą garantuojame.

- Kaip tikitės nustatyti nusikaltimo organizatorių? Naivu būtų tikėtis užfiksuoti jį su lazda puolantį romus?
- Bet jis turi raktus patalpų, iš kurių išbėgo kiti vyrai su lazdomis...

 

Persekioja tautinės mažumos atstovus

Iš karto po muštynių miesto centre banditai savo aukų nepaliko ramybėje. Suko automobiliais ratus prie jų namų, suvažiuodavo po 20 automobilių. Atvirai grasino sudeginti, reikalavo nešdintis iš Švenčionėlių rasistiniais šūkiais: „Čigonų čia nebus!“.
„O kur man dėtis, aš čia gyvenu nuo gimimo“, - pasimetęs sakė Nikolaj Gasperovič.

Prie romų namų būriavosi po 30-50 save vadinančių „vietiniais“. Romų šeimos išsigandusios paliko namus, išvežė vaikus, kurie čia lankė mokyklą, prisiglaudė pas pažįstamus kitose vietovėse. Jau dvi savaitės, kai jie gyvena kaip bėgliai, negali net normaliai nusiprausti, nusiskusti, persirengti, nes viskas liko namuose, į kuriuos jie bijo sugrįžti. Romai skundėsi, kad jaučiasi klaikiai. Jie nežino nei už ką juos veja iš miesto, iš jų namų, nei už ką jau pusmetį žemina ir užgaulioja jų vaikus – užpuldinėja diskotekose, išvarė iš sporto klubo. Pasak romų, jie nematė to, kuris, kaip jie nujaučia, surengė jiems šią egzekuciją, bet numano, kad tai galimai tas, po kurio stogu jų tykojo smogikai su lazdomis.

Daugelis romų išvardintų asmenų, lazdomis dariusių tvarką, ne tik išbėgo iš liberalcentristų būstinės, bet ir tiesiogiai susiję su šia partija. Kai kurie buvo aukštose liberalcentristų rinkimų sąrašo pozicijose ir jau rengėsi rajoną valdyti, kiti aktyviai darbavosi pirkdami balsus.

Dabar šie tarybos nario Rimo Klipčiaus aplinkos asmenys persekioja romų tautinę mažumą, kai tuo tarpu Europos Komisija 2011 m. balandžio 5 d. priėmė komunikatą „Dėl Europos Sąjungos nacionalinių romų strategijų iki 2020 metų“, rengiamas Romų integracijos į Lietuvos visuomenę 2012-2014 metų veiklos planas.

Pasak komisariato viršininko A.Siniaus, tautinės mažumos persekiojimas – rasinės nesantaikos kurstymas - yra sunkus ir pavojingas nusikaltimas.

 

Romai pasielgė civilizuotai

Iš namų vejami romai ėmėsi ginti savo teisę gyventi savo namuose civilizuotai. Romų atstovės moterys kreipėsi pagalbos į šalies Generalinę prokuratūrą, kur jas priėmė pats generalinis prokuroras.

Kitą dieną romų atstovai lankėsi pas rajono merą Vytautą Vigelį. Romė, išsigandusi dėl savo vaikų saugumo, klausė, ką jai daryti, ji bijo savo dešimtoko sūnaus leisti į mokyklą, priversta jį slėpti, bet tai negali ilgai trukti. Kaip toliau gyventi? Be to, dvi savaites namai buvo tušti, o dabar moteris bijo į juos įeiti, nes su lazdomis tvarką darantys vyrai ten galėjo bet ką pakišti, kad paskui apkaltintų romus. Ji prašiusi kaimynų, kad pažiūrėtų, bet jie juk negali stebėti visą parą. „Čia baisiau negu Čečėnijoje“, - kartojo iš Rusijos kilusi romė.

Romai pasinaudojo savivaldybės teikiama nemokama pirmine teisine pagalba ir rengiasi spręsti problemas teisniais būdais.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis