Mes turime 309 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3350
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13537
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89567
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Asbestiniams stogams pakeisti avansu pinigai neskiriami

2012 m. sausio 14 d., šeštadienis Nr.4 (1147)

Tiems, kurie ketina pakeisti asbestinius stogus, sausio 11-ąją Švenčionių r. savivaldybės didžiojoje salėje buvo surengtas seminaras. Į jį atvyko daug ūkininkų, kaimo gyventojų ir seniūnijų atstovų. Seminaro tema „Asbestinių stogų dangos keitimas kaimo vietovėse, naudojantis Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. Programos priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ parama“.

Pranešėja – Kaimo plėtros departamento Alternatyvios veiklos skyriaus vedėja Regina Voverytė.

 

Šešiasdešimčiai savivaldybių – šešiasdešimt mln. litų

Turbūt kiekvienam žinoma, kad Lietuvos Respublikoje yra 60 savivaldybių. Programoje skirta parama asbestinių stogų dangai pakeisti 60 mln. Lt. Todėl galbūt iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad kiekvienai savivaldybei reikia skirti po 1 mln. Ir reikalai pajudėtų.

Tačiau toks požiūris paviršutiniškas. Paramos suma – tai ne krepšelio lygiomis dalimis skirstymas. Vienai savivaldybei gali tekti ir 2 ar 3 mln., o kitai – gal tik 0,5 mln.

Nors Programoje dažnai minimi žodžiai „kaimo plėtra“, „kaimo atnaujinimas“, duotuoju atveju šia parama turi teisę naudotis visos gyvenvietės, miesteliai, miestai, išskyrus Švenčionis – rajono centrą. Gali naudotis todėl, kad nei Švenčionėliuose, nei Pabradėje, jau nekalbant apie kaimiškąsias gyvenvietes, nėra po 6000 gyventojų. O Švenčionims, nors juose taip pat nėra 6000 gyventojų, kaip ir visiems kitiems respublikos rajonų centrams, parama neskiriama. Ji neskiriama ir tada, kada projekto įgyvendinimo vieta yra sodo bendrija.

 

Koks paramos dydis?

Programa numato tik gyvenamųjų namų asbestinių stogų keitimą. Kluonai, daržinės, pirtys, tvartai ir kitokios ūkinės paskirties pastatai paramai gauti nepriklauso.

Paramos dydis vienam projektui negali būti didesnis kaip 10 tūkst. Lt. Šios paramos intensyvumas – 50 proc. Paraiškas gali teikti tik fiziniai asmenys (juridiniams asmenims parama neteikiama) – gyvenamojo namo savininkai.

 

Paraiškų pateikimo terminai

Paraiškų pateikimo pradžia – sausio 16-oji, pabaiga – kovo 30-oji.

Prieš tai pareiškėjai turi būti inventorizavę tuos gyvenamuosius namus, kuriems numato keisti asbestinius stogus. Už kitokių stogų keitimą nenumatyta jokia parama.

Iš Švenčionių rajono gyventojų paraiškas priima Nacionalinės mokėjimo agentūros prie ŽŪM Kaimo plėtros ir žuvininkystės departamento Vilniaus teritorinis paramos administravimo skyrius (S.Dariaus ir S.Girėno g. 40, Vilniuje).

Su paraiškų pateikimo blankais, jų užpildymo tvarka, kaip patikino Švenčionių r. Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma, norinčiuosius galės supažindinti vietinės seniūnijos. Be to, tokių paraiškų pateikimo pavyzdžių galima surasti ir internete.

 

Kam suteikiama pirmenybė?

Tokios apimties asbestinių stogų keitimas respublikoje rengiamas pirmąkart. Tačiau tai, kad paramos intensyvumas sudaro 50 proc., atrodo, daugelį nuteikia optimistiškai būsimiems darbams. Todėl dar ne vienas svarsto arba spėlioja, ar finansinės galimybės, t.y. tie 60 mln. Lt, ne per mažos asbestinių stogų dangai keisti. Gal ir taip. Todėl pravartu žinoti, kam teikiama pirmenybė. O ji teikiama pareiškėjams, ne jaunesniems negu 18 metų. Pirmenybė teikiama tiems, kurie nėra gavę investicinės ES žemės ūkiui ir kaimo plėtrai paramos (į šią paramą jokiu būdu neįskaičiuojamos tiesioginės išmokos), kurie turi daugiavaikes šeimas, arba mažamečių ir kaimo mokyklas lankančių vaikų, iki paraiškos pateikimo ne mažiau kaip 2 metus vykdė profesinę veiklą kaimo vietovėje. Į pirmumo kategoriją taip pat priskiriami iš emigracijos grįžę asmenys.

 

Kai daugiabučio kiauras stogas

Dviaukštis keliabutis. Jo asbestinis stogas kiauras. Jį būtina keisti. Tuo ypač suinteresuoti viršutinio aukšto gyventojai. Tačiau apatiniame gyvenanti šeima savo viršutinio aukšto kaimynų kalbų ir įtikinėjimų apie stogo keitimą nė kiek nepaiso. O gal ir pinigų tokiems darbams finansuoti neturi.

Tad ką daryti?

Išvada viena, nors galbūt ir ne visada turinti įgyvendinimo sėkmę – susitarus sudaryti jungtinę sutartį ir pareiškėju įforminti vieną fizinį asmenį.

Tačiau ir daugiabučių stogų keitimui skirta parama negali viršyti 10 tūkst. litų.

 

Būtinas aprašas

Paramai gauti reikalingas namo stogo paprastojo remonto aprašas. Kas tą padarys?

To negali padaryti (o gal ir nesugebėtų padaryti?) nė vienas iš individualaus ar daugiabučio namų gyventojų. Tą padaryti turi būti patikėta tik architekto ar statybų inžinieriaus išsilavinimą turinčiam asmeniui.

Daug ilgesnė procedūra tiems, kurie gyvena saugomose teritorijose arba namas yra kultūros paveldo objektas. Su tokių teritorijų valdininkais arba pareigūnais neišvengiami sutikimų, pritarimų, derinimų ir kitokie panašūs veiksmai.

 

Atliekas – tik utilizuoti

Atrodo, nuimtus asbestinių stogų lapus galima būtų panaudoti negyvenamųjų pastatų remontui – tvartams, kluonams, rūsiams ir kt. Tačiau reikalavimai kitokie ir griežti: asbesto turinčias atliekas būtina utilizuoti. Reginos Voverytės tvirtinimu, Lietuvoje yra 10 utilizavimo įmonių. Į jas ir būtina gabenti seną šiferį. Jo utilizavimo kaina labai skirtinga: Kaune imama 280 Lt už toną, o Alytuje – keliskart mažiau. Apie kainų suvienodinimą negali būti jokios kalbos – utilizavimo įmonės priklauso privatininkams. Be to, reikia įvertinti ir kelionių atstumus.

 

Grynais atsiskaityti draudžiama

Kokia danga keisti asbestinius stogus – profiliuoto plieno lakštais, cinkuota ar čerpes primenančia skarda ir kt. – paties pareiškėjo reikalas. Tik verta priminti, kad statybinės medžiagos turi būti naujos, nenaudotos, pirktos ir Lietuvoje arba ES šalyse – Lenkijoje, Čekijoje, Slovakijoje ir t.t. Galima jų nusipirkti ir kaimyninėje Baltarusijoje, tik prie pirkinių turi būti sertifikatų dokumentai apie jų atitikimą ES reikalavimams.

Vertas dėmesio ir reikalavimas – už pirkinius mokėti ne grynais, o tik per finansines institucijas – bankus, kredito unijas. Galima ir kortele.

 

Projekto įgyvendinimo trukmė – iki 12 mėnesių

Statybos darbai, ar juos atliktų pats pareiškėjas, ar jo pasamdyti statybininkai, iš Paramos programos nefinansuojami.

Asbestinių stogų dangai pakeisti avansu pinigai neskiriami. Juos turi turėti pats pareiškėjas. Projekto įgyvendinimo trukmę pareiškėjas turi nurodyti paramos paraiškoje. Ši trukmė neturi būti ilgesnė kaip 12 mėnesių nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos.

Atrodo, keičiant asbestinių stogų dangą, problemų ir rūpesčių daug. Rūpimais klausimais pranešėja Regina Voverytė, ŽŪM Kaimo plėtros departamento Alternatyvios veiklos skyriaus vedėja, patarė kreiptis į ją tel. (8 5) 239 84 68 arba į vyr. specialistę Nomedą Padvaiskaitę tel. (8 5) 239 84 76.

Bronius NARKŪNAS


 

 
Reklaminis skydelis