Mes turime 151 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:363
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14362
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:61688
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Savivaldybės valdoma įmonė toliau verčia šiukšles švenčionėliškių pašonėje

2017 m. birželio 17 d., šeštadienis Nr.44 (1673)

„Švenčionių švarai“ pakartotinai surašytas pažeidimo protokolas

 

Nelegalus sąvartynas – su valdžios „stogu“?

Gegužės 20 d. rašėme apie socialiniuose tinkluose kilusias diskusijas, tiksliau – nepasitenkinimą, dėl šio miesto ir ypač jo pakraščio Pušų gatvės zonoje problemą – nelegalaus sąvartyno, kurį ten sukūrė net labai legali įmonė, turinti rūpintis viso rajono atliekų tvarkymu. Tai - savivaldybės valdoma įmonė UAB „Švenčionių švara“, kurios valdybos pirmininkas yra pats savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arūnas Čenkus. Kai regioninis sąvartynas dėl skolų atsisako priimti buitines atliekas, jos atkeliauja į Švenčionėlius. Aukščiausi rajono vadovai toleruoja jiems pavaldžios įmonės purvinus darbelius. Gal todėl, kad nelegalus sąvartynas įkurdintas apleistuose buvusios „Agrochemijos“ pastatuose, kurie atiteko verslininkui J.Fedorovičiui (UAB „Velga“) iš tarybos nario Rimo Klipčiaus?

Pažeidimai už šiuose pastatuose vykdomą veiklą fiksuojami ne pirmą kartą. Tiksliau, jie yra nuolatinio pobūdžio. Įvairios atliekos, net pavojingos (senas šiferis, padangos), čia suvežamos ne tik iš Švenčionėlių, bet ir didelės dalies rajono. Teritorija nepritaikyta, nesaugoma, šiukšlės kaupiamos neturint Taršos leidimo. Šiukšlės ne kartą buvo užsidegusios ar padegtos. Paskutinį kartą gaisrininkai nelegaliame sąvartyne įsiplieskusį gaisrą gesino visą parą. Švenčionėlių miesto gyventojai visą parą kvėpavo pasklidusiomis nuodingomis medžiagomis.

 

Pakartotinis pažeidimas

Po laikraščio publikacijos, socialinių tinklų audros ir opozicijos tarybos narių įsikišimo, gamtosaugininkai eilinį kartą „priminė“ UAB „Švenčionių švara“, kad toks aplinkos teršimas nebus toleruojamas.

Birželio 9 d. LR aplinkos apsaugos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Švenčionių rajono agentūros pareigūnai surašė pakartotinį Juridinio asmens padaryto aplinkos apsaugą ir gamtos išteklių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimo protokolą dėl veiklos Pušų g. Švenčionėlių mieste, neturint Taršos leidimo. Apie tai informavo agentūros vedėjas Marius Kriaučiūnas.

 

Kur išeitis?

Jokių šansų, kad veiklai tokiuose griuvėsiuose (gaisro nuniokotas pastatas vos laikosi) būtų išduotas Taršos leidimas. Gyventojams belieka suskubti tuo pasinaudoti ir pareikalauti, pavyzdžiui, tų, kuriuos išsirinko į valdžią, kad tinkamai atstovautų rinkėjų interesus. Juk stambių atliekų tvarkymas įskaičiuotas į bendrą atliekų tvarkymo rinkliavos mokestį. Kitaip sakant, už šių atliekų tvarkymą jau sumokėta.

 

Mokame per brangiai

Už atliekų tvarkymą gyventojai moka labai brangiai. Ankstesnei valdžiai rinkliavos įvedimas lėmė pralaimėjimą, nors ir buvo žadama po metų kainą peržiūrėti. Supykę rinkėjai gal net neišgirdo šio pažado. Dabartinei valdžiai, kurios pagrindinis „arkliukas“ taip pat buvo pažadas sumažinti atliekų tvarkymo kainą, tai lėmė pergalę. Tik įgyta valdžia taip apsvaigino, kad apie pažadus naujieji rajono šeimininkai priešakyje su naujuoju meru Rimantu Klipčiumi nei galvoti, nei kalbėti nenorėjo. Turbūt ir žadėdami mažinti kainą, to daryti nė neketino. Bandė naujai valdžiai priminti pažadus tarybos opozicijoje esantis tarybos narys Konstantas Ramelis – meras jam neleido nė prasižioti. Bandė ir vicemeras Kęstutis Trapikas priminti pažadą – ir jį greitai užčiaupė. Kaip vėliau, metamas iš pareigų, dabar jau buvęs mero pavaduotojas K.Trapikas prisipažino, jam už tokias iniciatyvas meras savo kabinete surengęs tokią „pirtį“, kad šis net nedrįsęs savo parengto projekto teikti tarybai. Abudu – ir K.Ramelis, ir K.Trapikas – buvo apskaičiavę, kad mokestis už atliekų tvarkymą galėtų būti trečdaliu mažesnis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 

Iš Facebook‘o

***

Naujas Švenčionėlių sąvartynas? Miesto teritorijoj, visai šalia gyvenamųjų namų, kritinės būklės pastate atvežamos ir sandėliuojamos viso rajono šiukšlės: įvairūs čiužiniai, lovos, ligoninės inventorius, padangos, ir asbestinis šiferis, kuris tikrai taip neturėtų būti išmestas. Viskas matosi nuotraukose. Kaip gyvenantys visai šalia, tikrai nesididžiuojame tokia kaimynyste. Ir labai neramu, kai kažkas padega visą tą šlamštą.Rimantai Klipčiau, gal norite apsilankyti savo rajono apylinkėse?

P.S. Pušų gatvė, Švenčionėliai.

 

****

Jopapa... mokam didžiausius pinigus už šiukšlių išvežimą, jų utilizavimą. Tai už ką mes mokam, pone mere? Jei šiukšlės yra vežamos tiesiog į miesto pakraštyje esantį pastatą? Manau, turėtų būti nubausti tokie veikėjai, ne tik už sukčiavimą, pinigų pasisavinimą, bet ir už aplinkos taršą. Rimantai Klipčiau, gal Jums žinoma geriau ši situacija?