Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5945
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19805
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92162
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nuo vėžio galima pasveikti

2017 m. birželio 10 d., šeštadienis Nr.42 (1671)

Neseniai atliktas tyrimas „Ne išgyventi, o gyventi!“ parodė, kad vyrai labiau bijo prarasti vyriškumą nei mirti nuo vėžio. Gydytojai teigia, kad dėl naujų gydymo technologijų vėžys tapo nebe fatališka, o lėtine liga – tokia, kuria sergant galima gyventi daugelį metų, ir kiekvienoje situacijoje galima rasti išeitį.

 

Sukelia komplikacijų

57-erių panevėžiečiui Vytautui S. buvo nustatytas vėžys. Dabar, po gydymo praėjus trejiems metams, vyras jaučiasi gerai, jam nebereikia vartoti vaistų nuo vėžio. Tiesa, yra vienas „bet“ – jis nebegali patirti erekcijos.

„Iš pradžių, kai prieš operaciją gydytojas pasakė, kad taip gali nutikti, maniau, – pasaulio pabaiga, žmona paliks. Nieko jai nesakiau. Visaip galvojau – nesigydyti, bandžiau ieškoti būrėjų, ilgai sėdėjau internete, prisiskaičiau visokių patarimų. Bet vieną dieną žmona rado gydytojo lapelį su mano diagnoze. Iškėlė baisų skandalą, – sakė, ką galvoju, juk čia vėžys, reikia kuo greičiau gydytis. Dar tą pačią dieną nuvarė pas gydytoją“, – pasakojo Vytautas.

Vyras buvo operuotas. Atsigavo gana greit, sugrįžo į darbą, tačiau, kaip ir perspėjo gydytojas, nebegali būti intymus su žmona.

„Bet, žinote, nieko baisaus neatsitiko. Gyvename kaip gyvenę, dirbame, turime du šunis, tad vakarais ilgai su jais vaikštome. Mėgstame pakeliauti – tai prie jūros, tai kur nors toliau. Gyvenimas tikrai nepasibaigė, gal tik aš ramesnis pasidariau“, – kvatojasi Vytautas. 

 

Bijo kalbėti

2015 m. atliktas tyrimas „Ne išgyventi, o gyventi!“ parodė, kad 54 proc. apklaustų išplitusiu vėžiu susirgusių vyrų nerimauja, kad turės intymumo problemų. Tik 38 proc. teigė, kad yra pasirengę pokalbiams apie tai su savo partnerėmis, tuo tarpu net 60 proc. moterų tvirtino, kad norėtų aptarti intymumo problemas su pasiligojusiu vyru.

„Išgirdus diagnozę dažniausiai žmogui būna šokas ir jis negirdi, kas jam sakoma. Būna, kad kai kuriuos apima panika, jie klausia ar turi šansų pasveikti. Todėl ligoniams paprastai skiriu antrą pasimatymą. Tuomet su pacientu jau galima kalbėti apie gydymą, galimas komplikacijas. Geriausia, kai į konsultaciją ligonis ateina su šeimos nariais“, – sako Panevėžio ligoninės Urologijos skyriaus gydytojas urologas laikinai einantis vedėjo pareigas Andrius Preidis.

Bandantys paslėpti savo ligą vyrai klysta – daug lengviau kovoti su liga dviese. Gydytojas teigia, kad moterys paprastai aktyviau diskutuoja dėl galimo gydymo ir neretai padeda vyrui pasirinkti.

„Jaunesniems vyrams labai svarbu išsaugoti vyriškumą, o moterims svarbiau, kad vyras pagytų. Jas mažiau jaudina galimos komplikacijos – šlapimo nelaikymas ar erekcijos sutrikimai. Aš dažniau palaikau moteris, nes man irgi svarbu pagydyti žmogų. Vėžys – ne sloga“, – sako A. Preidis.

 

Ne visuomet būtina gydyti

Lietuvoje kasmet prostatos vėžiu suserga 2500–3000 vyrų. Apie 70–80 proc. jų pasveiksta, tačiau gydymas jiems gali sukelti komplikacijų, kurios juos vargins likusius gyvenimo metus.

Jeigu vyrai operuojami, maždaug trečdalis ketvirtadalis jų gali susidurti su sunkumu sulaikyti šlapimą. Tokios komplikacijos rečiau pasitaiko tiems vyrams, kuriems taikoma spindulinė terapija, tačiau dėl paveiktų kitų organų jiems gali atsirasti tokios nemalonios ligos, kaip cistitas ar prostatitas. Ir dėl vieno, ir dėl kito gydymo vyrams gali atsirasti erekcijos sutrikimų. Komplikacijų dažniau patiria išplitusiu vėžiu sergantys vyrai, jos stipriai paveikia jų savijautą ir seksualinį gyvenimą, deja, kito būdo išgyventi kol kas nėra.

Šiandien gydytojai daug žino apie onkologines ligas ir nustato ne tik prostatos vėžį, bet ir tai, koks jis: vienas vyras gali sirgti labai piktu vėžiu, o kitas – neagresyviu. Todėl pirmąjį teks kuo skubiau gelbėti, o antrojo gal net nereikės gydyti, tik stebėti. Be to, šis vyras, pakeitęs savo gyvenseną, gali išvengti ligos. Juk dabar žinoma, kad net pusė žmonių vėžiu suserga dėl netinkamo gyvenimo būdo. Deja, pasak A. Preidžio, ne visi vyrai gali gyventi su tokiu nerimu. Kai kurie grįžta ir prašosi gydomi.

„Dažniau taip elgiasi vyrai, kurie mažiau kreipia dėmesio į galimas gydymo komplikacijas“, – teigia gydytojas.

Lietuvoje, kur ligoniams prieinami beveik visi vakarietiški gydymo metodai, onkologai, chirurgai ir radiologai daro viską, kas įmanoma, kad pacientas patirtų kuo mažiau komplikacijų. Ir tai daro labai profesionaliai.

 

Problema – ne liga, o požiūris

Seksologas Viktoras Šapurovas tvirtina, kad vyrų galvose gajus mitas, jog, sutrikus galimybei atlikti lytinį aktą, moteris juos paliks. Tačiau minėtas tyrimas parodė, kad tik trečdaliui moterų svarbus seksas.

„Jei vyras praranda šį gebėjimą, moteris, kurią vargino intymumas, gali tik apsidžiaugti, jei džiugino, reikia pagalvoti, kaip galima pratęsti seksualinį artumą. Priemonės priklauso nuo to, kokias galimybes vyras prarado“, – įsitikinęs V. Šapurovas.

Todėl gydytojas nesiūlo priprasti prie minties, kad sekso nebebus, priešingai – jis siūlo tęsti lytinį gyvenimą, tik reikia atverti protą platesniam požiūriui.  Net po prostatos vėžio gydymo daugelis vyrų gali išsaugoti erekciją, jeigu tik savęs neįtikins, kad „viskas žlugo“. Žinoma, ne visi vyrai galės patirti orgazmą, tačiau abipusio seksualinio pasitenkinimo ir džiaugsmo formų, net jei vyras nebegali atlikti lytinio akto, yra ne tiek jau mažai.

 

 

NEMOKAMA TELEFONO LINIJA

Prostatos vėžiu sergantiems ligoniams

8 800 20 800

Skambinti antradieniais ir ketvirtadieniais 14.00−18.00 val.

 
Reklaminis skydelis