Mes turime 384 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4411
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20612
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96642
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gyvūnų nelaisvės istorija

2017 m. birželio 10 d., šeštadienis Nr.42 (1671)

Londone išleistas tarptautinis zoologijos sodų žinynas skelbė, kad 80-aisiais praeito tūkstantmečio metais pasaulyje veikė apie 900 zoologijos sodų, parkų ir analogiškų jiems: delfinariumų, akvariumų, okeanariumų, ornitologinių parkų ir pan. Atskiruose kontinentuose jie pasiskirstė taip: Europoje apie 350, Azijoje-175, Afrikoje-50, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje-25, Amerikoje-270 (50 iš jų-Pietų Amerikoje).

Manoma, kad kiekviename zoologijos sode vidutiniškai gyvena nuo 200 iki 300 rūšių gyvūnų, kurių skaičius 800-1000. Didžiausiuose zoologijos soduose San-Diege, Berlyne, Kopenhagoje, Pekine, Prahoje, Tokijuje, Londone, Čikagoje suskaičiuojama iki 1200 rūšių, o gyvūnų skaičius siekia net po keletą tūkstančių. Didžiausiuose pasaulio zoologijos soduose per metus apsilanko apie 2,5 milijardo žmonių.

Jau gilioje senovėje žmonės stengėsi kuo daugiau sužinoti apie gyvūnus. Jų pastangos atsispindi zoologijos sodų kūrimosi istorijoje. Senovės Egipte dar prieš mūsų erą valdant Tutmosui III-iąjam minimas zoologijos sodas. Grįždamas iš įvairiausių karo žygių jis veždavo įvairius žvėris ir paukščius į savo rezidenciją. Visi šie gyvūnai buvo laikomi vienoje vietovėje šalia Nilo specialiai pastatytose ir gerai įrengtose patalpose. Nežinoma ar savo „kolekciją“ lankė tik pats šeimininkas, ar leisdavo ir kitiems apsilankyti. Bet gal tai ir nesvarbu, nes šis faktas laikomas zoologijos sodų kūrimosi pradžia. Istorikų rasta informacija liudija, kad  maždaug 300 metų iki mūsų eros Egipte jau veikė viešieji zoologijos sodai.

Konfucijaus vardas mus, dažniausiai, pakylėja į filosofines aukštumas. Bet jis buvo ir pirmasis mums palikęs žinią apie didžiulį tais laikais Kinijos zoologijos sodą. Jo įkūrėjas-Van Vanas (1200 m. pr. m.e.). Šis zoologijos sodas buvo išdėstytas 400 ha žemės sklype už Pekino. Jis buvo vadinamas Lin-Ju (žinių sodu). Senovės Romoje nelaisvėje buvo laikoma gausybė laukinių žvėrių. Pavyzdžiui imperatoriaus Augusto žvėryne buvo 420 tigrų, 260 liūtų, 36 krokodilai; Kaligula turėjo 400 meškų ir 400 įvairiausių Afrikos gyvūnų. Buvo tokių imperatorių, kurie savo zoologijos soduose skaičiavo per 1000 meškų, 100 tigrų, 100 žirafų, 150 dramblių, ir kt. gyvūnų. Šie imperatorių žvėrynai buvo kuriami ir siekiant pažintinių tikslų. Dalis žvėrių žūdavo besikaudami su gladiatoriais ar tarpusavyje. Alkanus žvėris paleisdavo į areną pas nepaklusnius valdinius ar kitatikius... Cezario valdymo laikais su drambliais kaudavosi ginkluoti raitininkai ir pėstininkai... Visais šiais kraupiais reginiais buvo siekiama ir politinių tikslų: tai gąsdino ir demonstravo Romos „grietinėlės“ jėgą ir valdžią.

Viduriniaisiais amžiais daugelyje Europos šalių taip pat kūrėsi žvėrynai. Tai buvo atskirų turtuolių, karalysčių ar grafysčių valdovų asmeninės užmačios turėti tokias kolekcijas. XVIII-XIX a. atsirado ir stacionarūs, vieši zoologijos sodai. Seniausi iš jų skaičiuoja jau 200-150 veiklos metų. Tai Lisabonos, Madrido, Vienos, Londono, Paryžiaus zoologijos sodai. 1519 m. Ispanijos konkistadorai įžengė į Meksiką. Tuometinio jos valdovo Montesumos dvare jie rado didžiulę gyvūnų kolekciją: kolibriai, papūgos, ereliai, kondorai, sakalai, pumos, jaguarai, vėžliai, iguanos, gyvatės, kaimanai ir kiti dar jiems nematyti padarai. Turtingai ir meniškai įrengtose grotose, voljeruose ir vandens telkiniuose jų gyveno tūkstančiai. Rusijoje pirmieji žvėrynai buvo įkurti antrame mūsų eros tūkstantmetyje. Jie specializavosi gyvūnų dresūroje, ruošė juos dalyvavimui medžioklėse. 1856 m. A.Bogdanovo iniciatyva Maskvoje pradėtas kurti mokomasis zoologijos sodas.

Lietuvos didikai prie dvarų taip pat kūrė taip vadinamus žvėrinčius. Iki mūsų laikų bene plačiausiai kalbama apie Vilniaus mikrorajoną – Žvėryną. Nuo XVI a. iki XIX a. vidurio dabartinio Žvėryno plotai priklausė Radviloms, kurie čia turėjo žvėrių medžioklės rezervatą (iš čia ir kilo vietovės pavadinimas).  Po revoliucijos buvusioje Sovietų sąjungos teritorijoje buvo įkurti 25 zoologijos sodai. Kauno zoologijos sodas buvo vienas iš jų. Lietuvos zoologijos sodas – zoologijos sodas Kaune. Tai vienintelis valstybinis zoologijos sodas Lietuvoje, užimantis 15,66 ha parko plotą. Kauno zoologijos sodas oficialiai atidarytas 1938 m. liepos 1 d. Jo įkūrimo iniciatorius – Tadas Ivanauskas. Atidarymo metu buvo tik 40 gyvūnų, daugiausia vietinių, tačiau jau po metų jų pagausėjo iki 150.  Dabar pagal plotą ir laikomų gyvūnų skaičių jis galėtų būti prilygintas vidutiniam Europos zoologijos sodui. Zoologijos sodo struktūra suskirstyta į 11 skyrių, juose dirba daugiau nei 130 darbuotojų. Jame laikoma apie tris tūkstančius (2877) gyvūnų, kurie atstovauja 280 rūšis. Yra 17 rūšių vabzdžių, 58 rūšys žuvų, 4 rūšys varliagyvių, 35 rūšys roplių, 73 paukščių rūšys, 82 žinduolių rūšys. 43 gyvūnų rūšys įrašytos į Tarptautinę, 16 – į Lietuvos raudonąją knygą.  Zoologijos sode lankytojai užtrunka maždaug dvi valandas.Zoologijos sodai - ne pasilinksminimo vieta. Jie atlieka įvairų švietėjišką darbą. Neseniai modernizuotas tinklalapis sudaro galimybes apsilankyti šiame sode ir susipažinti su jo gyventojais neišeinant iš namų. Naujojo tinklalapio lankytojas, naudodamasis patogiu katalogu, gali ir pamatyti jį dominantį gyvūną, ir gauti informacijos apie jį, jame patogu naršyti ir mobiliaisiais įrenginiais.

Dabar kuriasi daug privačių zoologijos sodų. Vienas turtingiausių – šalia Klaipėdos. Miškininkai kuria žvėrinčius, turtingieji lietuviai, kaip pvz. A. Bosas, tveria aptvarus... Nors kartais vaizdas graudus ir privačiuose, ir valstybiniame zoologijos sode... Mokslininkai teigia, kad jų būklė atspindi, atitinka bendrą ekologinę situaciją. Jei spręsime apie mūsų šalies ekologinę situaciją pagal Kauno zoologijos sodo būklę pasidarys liūdna...

Dalia Savickaitė

 
Reklaminis skydelis