Mes turime 140 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:561
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3954
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51280
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tėvams

2017 m. birželio 3 d., šeštadienis Nr.40(1669)

Mielieji, pirmąjį birželio sekmadienį Katalikų Bažnyčia švenčia Šventosios Dvasios atsiuntimo iškilmę – Sekmines. Šiais metais kartu minime Tėvo dieną. Šios šventės liturgijoje Šv. Rašto skaitiniai kalba apie palaimą, klausantiems Viešpaties įsakymų bei vykdantiems juos, ir apie prakeiksmą tiems, kurie neklauso jų. Laikytis Viešpaties įsakymų, vadinasi jais grįsti visą savo gyvenimą. Viešpaties įsakymai turi tapti moralės, pasirinkimų, veiksmų kelrode žvaigžde.

Evangelijoje surandame Jėzus raginimą, bet kurį pasirinkimą gyvenime rinktis išmintingai. Gerų ir blogų pasirinkimų pasekmes Jis iliustravo palyginimais apie du žmones, kurie statė sau namus. „Kas klauso šitų mano žodžių ir juos vykdo, panašus į išmintingą žmogų, pasistačiusį namą ant uolos“ (Mt 7,24). „Kas klauso šitų mano žodžių ir jų nevykdo, panašus į paiką žmogų, pasistačiusį namą ant smėlio“ (Mt 7,26).

Bažnyčia, perteikdama Jėzaus žodžius, mums primena, kad ne tik namą, bet ir gyvenimą reikia statyti ant tvirtos uolos, kitaip tariant, gyventi Kristumi, Jo mokslu, vadovaujantis Jo įsakymais ir juos vykdyti. Vykdyti Dievo įsakymus, vadinasi atsakingai atlikti Dievo valia skirtą pašaukimą.

Šiandien Tėvo diena. Verta pamąstyti apie tėvystės pašaukimą ir jo kilnumą. Vyras, pašauktas tėvystei ir stropiai vykdantis Dievo valią, sąžiningai atliekantis tėvo pareigą, – ne tik materialiai aprūpins šeimą, bet ir rūpinsis jos dvasiniu tobulėjimu. Tik morališkai stiprioje šeimoje vaikas gali jaustis saugus ir ramus.

Viename didmiestyje, vienoje mokykloje atsitiko toks įvykis. Trečiaklasis Antanukas, vienintelis vaikas šeimoje, visada buvo laimingas, stropus ir puikus mokinys. Tačiau netikėtai iš linksmo guvaus berniuko tapo nuolat liūdintis, išsiblaškęs, viskam abejingas, dažnai atžagariai besielgiantis mokinys. Paaiškėjo, kad jo tėvelis išėjo gyventi pas kitą moterį. Kartą Antanuko mokytoja rado už suolo užkištą suglamžytą lapą. Vienintelis sakinys buvo parašytas abiejose pusėse. Auklėtoja nutarė pasikviesti berniuko mamą ir tėvelį ir parodyti jiems šį lapą. Abudu atvyko suirzę, jie aiškiai vienas kitą ignoravo. Pirmiausia Antanuko lapą auklėtoja padavė mamai. Ji perskaitė ir, netarusi nė žodžio, ištiesė tėvui. Vyras nepatenkintas susiraukė, tačiau greitai jo veidas sušvelnėjo. Dar ir dar kartą perskaitęs, jis rūpestingai sulankstė popierių, įsidėjo į kišenę ir ištiesė ranką žmonai. Ji nusišluostė ašaras, kurios riedėjo jos veidu, nusišypsojo ir ištiesė ranką vyrui. Taip susiėmę už rankų, jie išėjo kartu iš mokyklos. O lapas buvo išmargintas žodžiais: „Brangi mama.... Brangus tėti... Aš jus myliu ... Aš jus myliu ...“.

Taip Dievas nurodė auklėtojai kelią kaip atkurti šeimą. Jis parodė jai suglamžytą lapą, kuriame berniukas buvo išliejęs savo mažos širdelės kančią. O kiek kenčiančių jaunų širdelių, kurių niekas nesupranta, neatjaučia!? Ir mes stebimės, iš kur tiek daug grubių, nejautrių, šiurkščių paauglių sutinkame šiandien.

Gerbiamus tėvus kviečiu dažniau atsiversti Šv. Raštą, kiek daug pamokančių patarimų atrastumėte. Apaštalas Paulius rašo: „Jūs vyrai, mylėkite žmonas, kaip ir Kristus mylėjo bažnyčią ir atidavė už ją save (...). Kas myli žmoną, myli save“ (Ef 5, 25;28). Apaštalas Petras rašo: „O ir jūs, vyrai, supratingai gyvendami su moterimis, atsižvelkite, kad jos priklauso silpnesnei lyčiai, pagerbkime jas, kaip turinčias kartu su jumis paveldėti gyvenimo malonę“ ( Pt 3,7).

Šventajame Rašte slypi daugybė reikalingų ir naudingų patarimų. Jis ne tik moko, bet ir stiprina, padeda rasti išeitį iš sunkiausios padėties. Jei priimate Dievo žodį, Jo meilę, ji sustiprina jūsų valią. Dievo gailestingumas padeda įveikti visas kliūtis, vedančias į laimingą gyvenimą. Šventoji Dvasia padeda išsivaduoti iš visų nuodėmių, griaunančių ne tik asmeninį, šeimos, bet ir jūsų artimųjų žmonių gyvenimą.

Tėveliams linkiu, kad jūsų šeimyninė laimė būtų tvirta kaip uola. Suraskite bent retsykiais truputėlį laiko paskaityti Šv. Raštą, panagrinėkite jums aktualiais jo vietas ir pamokymus, stenkitės artimiau pažinti Jėzų. Jį sekdami ne tik atrasite tikrąją laimę ir troškimų išsipildymą, bet suteiksite galimybę jūsų artimiesiems gyventi Dievo malonėje.

Sveikindamas šeimų tėvus linkiu, kad Dievas pripildytų jūsų namus savo artumo, savo taikos ir savo meilės. Statydinkite savo gyvenimą ant Gyvojo Dievo Žodžio uolos, kurkite savo šeimos laimę kartu su Juo!