Mes turime 360 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2928
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28058
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75384
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vilniaus karininkų ramovė apdovanota medaliu „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“

2017 m. gegužės 24 d., trečiadienis Nr.37 (1666)

2017 m. gegužės 12 d. Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovė gražiai ir prasmingai paminėjo savo gimtadienį ir pirmųjų ramovės rūmų Kaune atidarymo 80-metį. Vilniaus įgulos karininkų ramovės veikla įvertinta pirmojo laipsnio medaliu „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“, kurį įteikė visuomeninės apdovanojimų komisijos kancleris Saulius Povilaitis ir Europos Sąjungos ambasadorius Rusijos Federacijoje Vygaudas Ušackas.

Šventiniame renginyje dalyvavo buvęs krašto apsaugos ministras, Seimo Laisvės kovų komisijos pirmininkas Juozas Olekas, krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas, krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas plk. Arturas Jasinskas, kariuomenės vyriausiasis kapelionas plk. ltn. Rimas Venckus, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos viršininko pavaduotojas kariniam rengimui plk. ltn. Valerijus Šerelis, dim. generolas majoras Jonas Andriškevičius, Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos Vilniaus krašto vadas Kazys Mackevičius ir pavaduotoja Elona Varanauskienė, Latvijos 1991 metų barikadų statytojų Marupės bendrijos (1991 Gada Barikazu Dalibnieku Marupes Biedriba – BDMB) atstovai Janis Ozols, Laura Liepkalne ir Tatjana Liepkalne, Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti Lietuvos valstybės gynybinius pajėgumus ir kraštiečių klubų atstovai, Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus karininkų ramovių darbuotojai, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono kariai.

 

Pirmą kartą nuskambėjo ramovėnų himnas

Šventinio minėjimo pradžią paskelbė Vilniaus įgulos karininkų ramovės Liaudiškų šokių ansamblio „Neris“ (vadovė Nijolė Ritvienė) jaunieji šokėjai, įbėgę į salę su skambančiais varpeliais rankose. O Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“ (vadovas prof. Tadas Šumskas) pirmą kartą atliko kompozitoriaus Algimanto Raudonikio ir poeto Stasio Žlibino ramovėnų himną: „Meilė tėvynės dega mūsų širdyse,/ Saulė gimtinės amžinai spindės jose./ Tai skambėk daina ramovės,/ Žibury ramovės šviesk!/ Į namus kaip į šventovę/ Vakaronėn šiandien kviesk. “.

Sveikindamas gausiai susirinkusius šventinio minėjimo dalyvius Vilniaus karininkų ramovės šeimininkas Gaudentas Aukštikalnis pasidžiaugė, kad trijų karininkų ramovių ąžuolai auga Lietuvos kariuomenės 90-mečio ąžuolyne (Pabaiskas, Ukmergės rajonas) bei Jono Basanavičiaus tėviškėje Lietuvos valstybės 100-mečio giraitėje (Ožkabaliai, Vilkaviškio rajonas) ir išreiškė viltį, kad ir karininkų ramovės kaip tie ąžuolai augs, plėsis ir stiprės.

 

Kodėl kariuomenei reikalinga ramovė?

Atsakydamas į klausimą, kodėl kariuomenei reikalinga ramovė Lietuvos kariuomenės vado patarėjas prof. Valdas Rakutis pabrėžė, kad šį klausimą reikia uždavinėti nuolat, nes pasaulis keičiasi, keičiasi idėjos, žmonės, kartos. Ramovė iš naujo turi atrasti save. „Karininkų ramovė – mūsų atspara. Mūsų laikais turime stiprinti karininkų ramovę, kad ji paruoštų būsimus Lietuvos valstybės gynėjus būsimiems žygiams. Mes turime pastatyti žmogaus viduje tvirtovę. Štai kam reikalinga karininkų ramovė“, – baigė pasisakymą prof. V.Rakutis.

„Karininkija yra valstybės elitas, ten kur bręsta visos tikros šviesios idėjos. Tai ne partinė kuopa, tai yra kuopa, kuri gina visas partijas ir visą valstybę, visus valstybės gyventojus. Džiaugiuosi, kad vėl turime karininkiją, kad vėl turime žmones, kurie yra virš mūsų visos visuomenės, kurie yra Lietuvos valstybės elitas, kuris gins ją nežiūrint į jokius tautinius skirtumus“, – prieš pradėdamas Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertą „Klasikinės muzikos mozaika“ kalbėjo dirigentas-meno vadovas Donatas Katkus. Koncerto metu atlikti V. A. Mocarto, M. K. Čiurlionio ir E. Grygo kūriniai sulaukė šiltų plojimų.

Svečių priėmimo metu koncertavo Vilniaus įgulos karininkų ramovės muzikos ansamblis „Vingrė“ (vadovas Petras Garšva).

 

Apdovanojimas medaliu „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“

Pirmojo laipsnio medalius „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ apdovanojimų komisijos narys dim. mjr. Antanas Burokas įteikė Kazimierui Domeikiui, Petrui Šlivinskui bei straipsnio autoriui. Antrojo laipsnio medaliais apdovanoti Rolandas Seniutis ir Zigmas Kuktelionis.

Visuomeninį apdovanojimą „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ 2009 m. įsteigė Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus, Vilniečių Ainių klubas, Vilniaus rotušė, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos bičiulių klubas, vėliau prisijungė Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti Lietuvos valstybės gynybinius pajėgumus, koordinacinė taryba. Apdovanojimų komisijos pirmininkas kunigas Tomas Šernas. Apdovanojimas suteikiamas ypač nusipelniusiems Sostinei, Tautai ir Lietuvai asmenims, ne tik Lietuvos Respublikos, bet ir užsienio šalių piliečiams.

Povilas ŠIMKAVIČIUS

LŽS narys