Mes turime 268 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2398
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20942
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68268
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nacionalinis miškasodis

2017 m. balandžio 12 d., trečiadienis Nr.27 (1656)

Balandžio 8 d., šeštadienį, Generalinė miškų urėdija prie Aplinkos ministerijos kvietė visus miškui neabejingus piliečius, kolektyvus, organizacijas, įmones į visuotinę miško sodinimo talką – Nacionalinį miškasodį 2017. Šitaip prasmingai pažymėti pavasario pradžią buvo galima visose VĮ miškų urėdijose. Tai jau antrasis Nacionalinis miškasodis.

Šios šventės iniciatorius, garsus Lietuvos gamtininkas profesorius Tadas Ivanauskas siekė, kad visuomenė daugiau bendrautų su miškininkais, susipažintų su jų atliekamu darbu, suprastų miškininko profesijos reikalingumą, saugotų ir mylėtų mišką.

Pernai pradėta visuotinė miško sodinimo šventė vyko balandžio 16 d. 42 šalies urėdijose. Ir iškart – su trenksmu! Lietuvos rekordus registruojanti agentūra „Factum“ pernai oficialiai patvirtino, kad per pirmąjį Nacionalinį miškasodį 2016 m. balandžio 16 d. buvo pasodintas iki tol didžiausias miškų plotas – 80,53 hektaro. Per visuotinę talką tuomet buvo pasodinta beveik pusė milijono medelių.

Šiemet balandžio 8 d. vykusiame Nacionaliniame miškasodyje 2017 atkurta 66,2 hektaro miško. Rekordo nebuvo siekta, bet atliktas didžiulis ir prasmingas darbas, talkininkai puikiai praleido laiką bundančioje gamtoje.

Gausus būrys miško sodintojų visoje Lietuvoje labai padėjo miškininkams, turėjo puikią galimybę iš arčiau susipažinti su šios profesijos žmonių darbais, pabūti gamtoje, o prisilietus prie gležno sodinuko ir patrynus nuo darbo įskaudusią nugarą, įvertinti miškininko profesijos reikalingumą. Miško sodinimo talkoje dalyvavo įvairiausių profesijų atstovai, nemažai vaikų, moksleivių. Miško ateitimi rūpinosi net 4-5 metų mažyliai.

Švenčionėlių miškų urėdija kaip ir pernai taip pat aktyviai įsijungė į visuotinę miško sodinimo talką. Atvyko 35 talkininkai, buvo vietinių gyventojų, svečių iš toliau. Tarp jų – buvo ir 10 vaikų 7-14 metų amžiaus. Talkai pasirinkta Gelednės girininkija, buvo apsodintas 1,4 ha plotas, tam prireikė 10 tūkstančių pušų ir 500 beržų sodmenų.

Pernai Švenčionėlių urėdijos miškininkai visuotiniam miškasodžiui buvo parinkę 1,2 ha plotą Antaliedės girininkijoje. Per metus šie medeliai sėkmingai prigijo, tikimasi, kad prigis ir šiemet talkininkų pasodintieji.

Miško sodintojų smagus bendravimas visose Lietuvos urėdijose buvo pažymėtas ir gražiomis nominacijomis, talkininkai pavaišinti ant laužo virta žolelių arbata, koše. Prasmingas renginys vainikuotas tradiciškai sugiedotu miškininkų himnu: „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“.

Mūsų inf.