Mes turime 323 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5220
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15407
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91437
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Prasidėjo erkių sezonas

2017 m. balandžio 8 d., šeštadienis Nr.26 (1655)

Lietuvoje erkės yra aktyvios nuo kovo iki lapkričio ar net gruodžio. Pavasarinis erkių aktyvumo pikas paprastai būna gegužės viduryje.

Lietuvoje dažniausiai žmonės serga dviem erkių pernešamomis ligomis – erkiniu encefalitu ir Laimo liga. I. ricinus rūšies erkių, platinančių šias ligas, yra visoje Lietuvos teritorijoje. Erkės dažniausiai įsisiurbia į kaklą, paausius, kirkšnis, pažastis, kojų ar rankų lenkimo sritį.

Atkreiptinas dėmesys, jog ne visos erkės yra užsikrėtusios, o užsikrėtusios ne visuomet suspėja perduoti ligų sukėlėjų. Pastebėjus įsisiurbusią erkę, reikia ją kuo skubiau ją ištraukti:

· Suimkite erkę švariu pincetu kiek įmanoma arčiau odos – taip sumažinsite riziką, kad nutrūkus pilveliui galva ir/ar straubliukas liks odoje.

· Švelniai, bet tvirtai tempkite erkę į viršų, nesukiokite. Erkę tampant į šonus ar traukiant sukamaisiais judesiais dažniausiai išorėje esanti jos dalis nutrūksta, o straubliukas ir/ar galva lieka odoje.

· Ištraukę erkę, įkandimo vietą patepkite spiritu ar dezinfektantu arba nuplaukite šiltu muiluotu vandeniu.

Kaip apsisaugoti nuo erkių:

· Venkite pamiškių, aukštos žolės.

· Naudokite repelentus nuo erkių.

· Eidami į mišką, dėvėkite šviesius drabužius ilgomis rankovėmis, kelnių klešnių galus susikiškite į kojines arba batus.

· Galvą apsiriškite skarele arba dėvėkite gerai priglundančią kepurę.

· Grįžę iš miško, nusivilkite drabužius ir gerai apžiūrėkite kūną. Dėvėtus drabužius pakabinkite negyvenamoje patalpoje ar saulėtoje vietoje (sausame ore erkės išgyvena labai trumpai).

Informaciją paruošė Olita Rusickaitė.

 

 
Reklaminis skydelis