Mes turime 323 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4959
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15146
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91176
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kompozicijoje – Vilniaus krašto poetės Onos Miciūtės kūryba

2017 m. balandžio 5 d., trečiadienis Nr.25 (1654)

Vilniaus mokytojų namai drauge su kultūrininku, literatu Juozu Žitkausku toliau įgyvendina projektą „Jie su Vilnija suaugę”. Projekto renginiai šiais metais vyksta ne tik Pietryčių Lietuvos, bet ir gretimų savivaldybių kultūros ir švietimo įstaigose. Pagrindinis šios projekto renginių tikslas – papasakoti žmonėms apie iš Vilnijos krašto kilusius, gyvenusius žymius kultūros ir meno žmones, supažindinti ir priminti jų kūrybą. Šio projekto renginiai organizuojami nuo 2012 metų. Projektą „Jie su Vilnija suaugę” remia Lietuvos kultūros taryba.

Balandžio 11 d. 17 val. Švenčionėlių miesto bibliotekoje bus parodyta literatūrinė – muzikinė kompozicija „Mano žodžiai – keleiviai mano: Ona Miciūtė”. Ją atliks aktorė Dalia Jankauskaitė, birbynininkas Kastytis Mikiška ir literatas Juozas Žitkauskas.

Ona Miciūtė neatsitiktinai vadinama Vilniaus krašto poete. Jos vardas lietuvių literatūros istorijoje sietinas su kitais, taip vadinamais, Vilniaus krašto poetais Albinu Žukausku, Juozu Kėkštu, menotytininku Vladu Drėma ir kt. Poetė visą savo gyvenimą (gimė 1909 metais, mirė 1973-aisiais) praleido Vilniuje. 1932 m. baigusi Vytauto Didžiojo gimnaziją, Vilniaus universitete studijavo polonistiką. Buvo aktyvi kultūrinio, visuomeninio gyvenimo veikėja. Su choru, vaidinimais keliavo po Vilniaus kraštą, redagavo lietuviškus leidinius. Eilėraščius spausdino Vilniaus ir nepriklausomos Lietuvos spaudoje. Dažnai už savo poezijos lyrizmą buvo gretinama su Salomėja Nėrimi. 1939 – 1941 m. dirbo Vilniaus radiofone, 1944-1950 m. tvarkė Lietuvių kalbos ir literatūros instituto rankraštyną. Pokario metais suėmus jos vyrą, buvo pašalinta iš Rašytojų sąjungos, atleista iš darbo. Į literatūrinį gyvenimą grįžo po 1956 metų.

Pirmuosius eilėraščius (literatūrologo Vytautauto Kubiliaus pavadintais „dainiškais”) išspausdino 1929 m. Pirmasis eilėraščių rinkinys „Žiburiai pelkėse” pasirodė 1938 m. Vėliau – ilga pauzė. Ir tik 1971-aisiais išleidžiama rinktinė „Slėnių paukščiai”. Tiesa, poetė per tą laiką išleido keletą eilėraščių knygų vakams, pjesę „Laimės dežutė”, nemažai vertimų (daugiausia vertė iš lenkų kalbos). 1972 m. pasirodė autentiškais išgyvenimais parašyta apysaka apie vaikystę „Pirmoji šakelė”. Jau poetei mirus, 1979 m. buvo išleista jos kūrybos rinktinė „Rudens gėlės”. Jos kūryboje galima aptikti ir Švenčionių krašto motyvų.

Šiandien O. Miciūtės kūryba, galima drąsiai sakyti, visai ir nepelnytai užmiršta. Ją susiranda poezijos gurmanai arba įdėmiau literatūrą studijuojantys. Todėl ši projekto „Jie su Vilnija suaugę” kompozicija bene vienas pirmesnių bandymų viešai poetę grąžinti skaitytojams.

 
Reklaminis skydelis