Mes turime 351 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1718
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17919
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93949
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nuomonė. Su vasario 16-ąja arba Zaprošami na zapusty

2017 m. vasario 25 d., šeštadienis, Nr.15 (1644)

Visa Lietuva šventė 99-ąsias Lietuvos valstybės atkūrimo metines. Šios garbingos sukakties proga Lietuvą sveikino Popiežius Pranciškus, Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II, JAV prezidentas Donaldas J. Trumpas, Japonijos imperatorius, Europos sąjungos šalių lyderiai, o Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, gerbdamas Lietuvos valstybę, jos piliečius, mūsų lojalumą Ukrainai net visą sveikinimo kalbą lietuviškai pasakė. Taip pasaulis prisidėjo prie mūsų šventės.

Šventė Lietuvos valstybės atkūrimo metines ir Švenčionyse. Kaip priklauso – šv. Mišios Visų Šventųjų bažnyčioje, ant altoriaus plevenančios žvakutės, kone pilna bažnytėlė žmonių, po to minėjimas Švenčionių kultūros centre. Prasidėjo jis apdovanojimais už nuopelnus Švenčionių rajonui. O tų nusipelniusių iš keturių, net trys buvo iš Pabradės. Keista, ar Švenčionyse ir Švenčionėliuose nėra žmonių, vertų apdovanojimų?

Pirma apdovanotųjų sąraše taip pat buvo ponia iš Pabradės. Nuopelnai jos, švelniai tariant, blankoki, bet gal dėl laiko stokos ne viskas išvardinta, juk ne viskas paprastam žmogui žinoma. Bet ne apie tai norėjau parašyti, o apie tai, kad kai ponia atsiėmusi apdovanojimą bandė tarti sveikinimo kalbą tesugebėjo vos porą žodžių pasakyti lietuviškai, o po to, kad rėžė tai rėžė: zaprošami na zapusty (kviečiame į Užgavėnes). Taip, taip, jūs teisingai perskaitėte, o aš teisingai parašiau „zaprošami na zapusty“. Dar ponia sakė, kad „do Padbrodze“ ir datą, ir laiką lenkiškai pasakė. Matau nuostabą jūsų akyse ir klausimą „o prie ko čia „zapusty“? Atsakau, kad nežinau, bet nuspėju, turbūt prie to, kad Lietuvos valstybės atkūrimo šventė poniai svarbi kaip vilkui sermėga. O pats tada pagalvojau, žmogau, žmogau: Lietuvoj gimęs, Lietuvoj augęs, Lietuvos žemelę mindžiodamas ir jos duonelę valgydamas, ir jau amželį bebaigdamas nugyventi, Lietuvos valstybės atkūrimo metines švęsdamas negi negali lietuviškai sakinio išlementi??? Tai kokie tie tavo nuopelnai Švenčionims, Lietuvai, jeigu tu nejauti pagarbos salėje sėdinčiam žmogui, atėjusiam švęsti visos Lietuvos šventę?

Susidomėjau ir nusprendžiau pasižiūrėti, kas gi ta nusipelniusi ponia. Ne, ne, jokio žurnalistinio tyrimo neatlikinėjau, o tik į visagalį „googlą“ įsivedžiau ponios vardą ir pavardę. Atšokau nuo ekrano perskaitęs, iš karto prieš akis atsivertusią antraštę: „Pedagogė įtariama žiauriai susidorojusi su moksleiviais“. Va čia tai „nuopelnai“, o ir įprasminti jie kaip tik tada, kai visa Lietuva sukilusi prieš smurtą prieš vaikus. Kai nepagailima netgi „vadukų“, šiurkščiai auklėjančių savo vaikus. Ar rajono valdžia šitų ponios „nuopelnų“ nežinojo, ar ji tai palaiko, skatina apdovanojimais? O gal lenkai esantys savivaldybės tarybos koalicijoje taip stipriai Tėvą ir Sūnų laiko už gerklės, kad šiedu turi vykdyti visas jų užgaidas!?

Pagal minėtą straipsnį tuomet poniai užteko palikti savo pareigas. Nežinau šitos istorijos pabaigos, galbūt ponia ir buvo išteisinta, bet ar galėjo būti kitaip, kai ji – direktorės pavaduotoja, o vargšas vaikelis – Pabradės internatinės mokyklos moksleivis iš daugiavaikės šeimos?

Perskaitęs straipsnį gal tūlas lietuvis pagalvos, kad tai buvo taip seniai, net 2002 m., kad neverta net prisiminti. Sutikčiau, jeigu ponia pagaliu talžiusi vaikus, šiuo metu nebūtų Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narė ir nepriiminėtų sprendimų dėl Švenčionių rajono vaikų ateities ir jų gerovės. O kai poniai prie širdies tokie „auklėjimo“ metodai, tai kodėl ji turėtų smerkti už tai kitus?

Štai kiek klausimų, jums, gerbiamieji Švenčionių rajono žmonės, belaukiant 27-ųjų Lietuvos valstybės atkūrimo metinių.

 

 

Laba diena gerb. redakcija,

Po vasario 16-osios minėjimo skaudančia širdimi parašiau rašinį. Ilgai svarsčiau ar siųsti jį jums. Kol galop nusprendžiau pateikti jį jūsų teismui. Jeigu rašinys netinkamas, suprasiu ir nepyksiu, o jeigu išspausdinsit, tegul žmonės skaito.

Rašinį galite taisyti, nes nesu rašytojas.

Nors jau esu garbingo amžiaus, dėl šventos ramybės pasirašau kaip skaitytojas S>S>

 

Pagarbiai

 
Reklaminis skydelis