Mes turime 319 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4991
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15178
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91208
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pabradės komunalinis ūkis aptiko „aukso gyslą“?

2017 m. vasario 22 d., trečiadienis, Nr.14 (1643)

Dar prieš metus, perėmęs vandens tiekimą kaimo vietovėse, UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ prašė rajono tarybos 60 tūkst. eurų paramos. Šių metų ambicingi įmonės užmojai negali nestebinti.

 

Patogumų reikia

Niekas neabejoja, kad reikia gerinti gyvenimo sąlygas rajone miestuose, kuriuos labiau tiktų vadinti miesteliais , ir kaimo vietovių, kuriose žmonių taip pat nedaugėja.  Teneįsižeidžia mūsų rajono miestų gyventojai, bet pagal gyventojų skaičių vietos veiklos grupių kriterijais jie prilygsta kaimo vietovėms (kai yra mažiau negu 6 tūkst. gyventojų). Bet šįkart ne apie tai, kad rajonas nepaliaujamai tuštėja, o apie malonius dalykus, kurie jo laukia ES paramos dėka. Apie naujus vandentiekio ir nuotekų tinklus ir UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ ambicingus planus. Tokius didelius darbus gali finansuoti tik labai turtinga įmonė. Nors maždaug pusę sumos ir sudarys ES paramos lėšos, „Pabradės komunalinio ūkio“  investicijos sieks šimtus tūkstančių eurų.

Šeštadienio laikraštyje rašėme apie vandentiekio ir nuotekų tinklų atnaujinimą Švenčionių ir Švenčionėlių miestų daugiabučių kvartaluose, kurį savo ir ES lėšomis vykdys šiuos tinklus eksploatuojanti UAB „Vilniaus vandenys“.

Pabradės daugiabučių kvartalo tinklų atnaujinimas tenka savivaldybės valdomai įmonei UAB „Pabradės komunalinis ūkis“. Gal tai ir netaps per sunkia našta bendrovei – VAVMI duomenimis, „Pabradės komunalinis ūkis“ yra viena iš penkių rajono įmonių, sumokančių daugiausia mokesčių į valstybės biudžetą.

ES lėšomis rajone numatoma rekonstruoti ir pakloti naujų tinklų įvairiose vietovėse.  Švenčionių miestas, kaip pabrėžė „Vilniaus vandenų“ atstovas, neturintis vandens nugeležinimo įrenginių ir modernių nuotekų valymo įrenginių, vis dėlto turi geriausiai išplėtotus vandentiekio ir nuotekų tinklus, kurie padengia 80 proc. miesto.

Šių tinklų stokoja Švenčionėliai, labai menkai prie tinklų prijungta Pabradė.

 

Švenčionėliai

Švenčionėliuose visoje Ryto gatvėje numatyta nutiesti vandentiekio ir nuotekų tinklus. Turgaus gatvėje, kurioje vandentiekis jau yra, bus pakloti nuotekų tinklai atkarpoje nuo Švenčionių g. iki Lauko g. Ateities gatvės dalyje nuo Švenčionių g. iki Ryto g. bus nutiesta kanalizacijos linija. Malūno gatvėje nuo Žemutinės g. iki pašto bus nutiesti vandentiekio nuotekų vamzdynai. Lauko g. bus paklota nuotekų linija, eisianti nuo Turgaus g. iki Žilvičių g. (vandentiekis čia jau yra).

 

Pabradė

Pabradėje prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų bus prijungta tankiai apgyvendinta miesto dalis – Švenčionių, Gaspariškių, Gėlių, Pietų, Šilelio, Vytauto, Saulės, Projektų gatvės.

Skaičiuojama, kad šis projektas atsieis net per 600 tūkst. Eur, nes ambicingai nuspręsta kloti tinklus po Žeimenos dugnu ir geležinkelio linija. ES parama sudaro pusę tinkamų finansuoti išlaidų, likusią dalį sudarys savivaldybės ir UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ lėšos.

Pabradėje taip pat bus įrengti nauji vandens gerinimo įrenginiai.

 

Kaimiškosios vietovės

Bus įrengti vandens gerinimo įrenginiai Trūduose, Sariuose, Šventoje, Milkuškose ir Magūnuose. Magūnų kaime numatytas ir vandentiekio tinklų keitimas.

Valdininkai planuoja, kad, įskaičiavus jau minėtus vandens gerinimo įrenginių kaštus Pabradėje, šiam projektui bus išleista apie 218 tūkst. Eur. ES lėšos sudarys 50 proc. projekto vertės, likusią dalį dalinsis savivaldybė ir UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ .

Šventoje ir Vidutinėje numatoma nuotekų valymo įrenginių rekonstrukcija. Tai vienintelis projektas (vertė apie 210 tūkst Eur), kurį ES fondai remia 80 proc. Visais kitais atvejais ES parama sudaro tik 50 proc. tinkamų finansuoti išlaidų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis