Mes turime 179 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:851
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14850
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62176
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sergamumas gripu sparčiai auga visoje Lietuvoje

2017 m. vasario 4 d., šeštadienis, Nr.10 (1639)

Gripo epidemijos žemėlapis kasdien plečiasi

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) auga visoje Lietuvoje. Gripo epidemiją 5-ąją savaitę paskelbė Akmenės (sergamumo rodiklis – 153,7 atv./10 tūkst. gyventojų) Lazdijų (sergamumo rodiklis – 196,29 atv./10 tūkst. gyventojų) ir Šilutės (sergamumo rodiklis – 85,51 atv./10 tūkst. gyventojų) rajono savivaldybės. Iš 60 šalies savivaldybių gripo epidemija paskelbta dvidešimtyje.

Gripo epidemija šiuo metu paskelbta: Kauno miesto sav.; Jonavos rajono sav.; Varėnos rajono sav.; Prienų rajono sav.; Švenčionių r. sav.; Zarasų r. sav.; Kėdainių r. sav.; Panevėžio m. sav.; Klaipėdos m. sav.; Šalčininkų r. sav.; Radviliškio r. sav.; Širvintų r. sav.; Šilalės r. sav.; Visagino sav.; Akmenės r. sav.; Ukmergės r. sav.; Klaipėdos r. sav.; Raseinių r. sav.; Lazdijų r. sav.; Šilutės r. sav.

Kasdien augant sergamumui gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, medikai pataria vengti masinio susibūrimo vietų ir sąlyčio su sergančiais asmenimis, jei įmanoma, atidėti renginius, taip pat dažnai plauti rankas, o susirgus gydytis namuose ir neiti į mokyklą ar darbą.

 

Sergamumas gripu padidėjo beveik trečdaliu

Ketvirtąją šių metų savaitę (2017 m. sausio 23-29 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 135,5 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 124,28 atv./10 tūkst.  gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 4-ąją savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Kauno ir Panevėžio administracinėse teritorijose.

Ketvirtąją 2017 metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 185 asmenys. Iš jų – 31 vaikas iki 2 metų amžiaus, 109 asmenys iki 17 metų, kiti suaugusieji. Septyni asmenys gydyti intensyviosios terapijos skyriuje. Daugiausiai sergančiųjų buvo Kauno ir Vilniaus apskrityse.

2016-2017 m. gripo sezono metu užregistruoti 3 mirties nuo gripo atvejai.

 

Epidemiją skelbia savivaldybės

ULAC medikai primena, kad gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus ir primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atv./10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

 

Švenčionių r. epideminį lygį viršija du kartus

Trečiadienio, vasario 1 d., „Švenčionių krašto“ laikraštyje buvo skelbta Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus vedėjos Jolantos Savickienės informacija, kad sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau - ŪVKTI) Švenčionių rajone ketvirtąją metų savaitę išliko aukštas, epideminį lygį viršija du kartus.

Švenčionių rajone bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis 2017 metų ketvirtąją savaitę siekė 208,06 atv./10 tūkst. gyventojų, užregistruoti 142 gripo ir 370 ŪVKTI atvejai. 66 proc. visų sergančiųjų – vaikai iki 17 m. amžiaus. Dėl gripo VšĮ Švenčionių rajono ligoninėje buvo hospitalizuoti 8 asmenys.

Daugiausia sergančiųjų gripu ir ŪVKTI registruota Švenčionių rajono Pirminės sveikatos priežiūros centro (toliau – Švenčionių r. PSPC) Švenčionių padalinyje – 199 atv., iš jų gripo – 23 atv. ir Švenčionėlių asmens sveikatos priežiūros įstaigose – 189 atvejai, iš jų gripo – 88 atv. Mažiausiai sergančiųjų gripu ir ŪVKTI registruota Švenčionių r. PSPC Pabradės padalinyje – 116 atvejų, iš jų gripo – 23 atvejai.

ULAC ir NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus inf.