Mes turime 248 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:202
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18746
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66072
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Žeimenos pakrančių paslaptys

2017 m. sausio 28 d., šeštadienis, Nr.8 (1637)

Kol VTEK aiškinasi, ar meras Rimantas Klipčius nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymo, į dienos šviesą kyla naujos Žeimenos pakrantės kraštovaizdžio tvarkymo projekto aplinkybės. Bet pirmiausia – apie kultūrą, nes, kaip sakė buvęs kultūros ministras Šarūnas Birutis, valstybė prasideda nuo kultūros. Pritaikius mažesniu masteliu šiuos žodžius, rajono gyvastį taip pat palaiko kultūra. Deja, matant šių metų rajono biudžeto projekto gaires, apima neviltis. Būtent kultūrą naujoji valdžia kerpa kaip avį. Kalbama apie finansavimo mažinimą 30-45 proc. Sklando mįslingos kalbos, kad pinigų reikia kažkokiems projektams.

O dabar pasižvalgykime po projektų lankas. Ogi jose nieko naujo – turėtų pagaliau prasidėti užvilkintų projektų, kuriuos parengė dar buvusi valdžia 2013-2014 metais, vykdymas. Tai – mokyklų ir kultūros centrų renovacija, Švenčionių cerkvės remonto darbai, daugiabučių kiemų tvarkymas, tiesa, kol kas tik Švenčionyse, o jau pagal senuosius planus turėjo būti baigti tvarkyti visuose trijuose miestuose. Tęsiasi, ir tai ne viskas. Išskyrus vieną projektą. Jis naujas ir tikrai šios valdžios – Švenčionėlių liberalų duoklė savo miestui. Daug kalbų ir net veiksmų tarp politikų sukėlęs Žeimenos pakrantės tvarkymu vadinamas projektas. Juo meras tikrai rūpinasi, nors, sako, ne todėl, kad ten įsigijo sodybą. Galbūt... Ir pinigų suranda, kai nori. Kultūrai pinigų nėra, vandentiekiui pakloti Švenčionių mieste Švenčionėlių g. nėra, nors gyventojai ir kreipėsi į merą, ir parašus surinko, kaip buvo jo liepta, nors ten vaikų kiekviename name, o vanduo šuliniuose netinkamas vartoti.

Garsiajai Žeimenos pakrantei pinigų yra ir bus dar daugiau. Mat apetitas auga bevalgant. Nuo neeilinio tarybos posėdžio ir plotai padidėjo, ir pinigų poreikis. Tik daugeliui tarybos narių tai, ko gero, bus staigmena.

2016 metų rugsėjo 7 d. tarybos sprendimu šiam projektui numatyta 437 760 Eur ES lėšų ir 77 251 Eur savivaldybės biudžeto lėšų. Sausio 20 d. raštu Aplinkos projektų valdymo agentūra informuoja savivaldybę, kad projektas PRIPAŽINTAS TINKAMU FINANSUOTI SU SĄLYGA, KAD BUS GAUTAS VILNIAUS REGIONO PLĖTROS TARYBOS PRITARIMAS PLOTO PAKEITIMUI. Vietoj projektiniame pasiūlyme planuoto tvarkyti 6 ha ploto prie Žeimenos upės numatoma tvarkyti 12 ha.

O KAIP GI PINIGAI? Iš projektui skirtos sumos bešeimininkių pavojingų pastatų ardymui atitenkanti lėšų dalis bus sumažinta. Tiesa, pinigine išraiška finansavimo pakeitimai neįvardijami. Vietoj numatyto 2,34 ha ploto teritorija po bešeimininkiais pastatais įvairiose rajono vietose dabar jau numatoma tvarkyti tik 1,11 ha – perpus mažiau.

APVA atkreipia Vilniaus regiono plėtros tarybos dėmesį, kad savivaldybės pateiktoje paraiškoje buvo numatyta kitokia suma, negu buvo patvirtinta tarybos sprendimu. ES lėšos lieka tos pačios - 437 760 Eur. O štai savivaldybės dalis išauga daugiau kaip 100 000 Eur. Pateiktoje paraiškoje iš savivaldybės biudžeto jau numatyta skirti 182 600 Eur. Be jokių rajono tarybos svarstymų ir papildomų sprendimų.

Gerbiamieji tarybos nariai, neįsižeiskite, bet ar Jums vis dar neatrodo, kad Jus VISUS laiko avinais?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ