Mes turime 224 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1131
mod_vvisit_counterŠią savaitę:33507
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:115256
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Smurtautojas sulaikytas ir nubaustas

2017 m. sausio 21 d.,šeštadienis, Nr.6 (1635)

Rajono žiniasklaidoje skaitytojus dažnokai pasiekia pranešimai apie artimiausioje aplinkoje – šeimoje smurtaujančius namiškius. Paprastai smurtautojo tikslas yra pademonstruoti jėgą ir galią silpnesnio asmens atžvilgiu. Atsakingos institucijos ir bendruomenės ramybės sargai stengiasi įvairiomis priemonėmis valdyti šį reiškinį.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus tyrėjai šių metų pradžioje baigė nagrinėti ikiteisminį tyrimą, pradėtą praeitų metų spalio mėnesį. Tuomet 39 metų vyras buvo kaltinamas nesunkiu savo sugyventinės sveikatos sutrikdymu.

Incidento metu įvykai šioje šeimoje rutuliojosi panašiems atvejams būdinga tvarka.

Du Senosios Pašaminės kaimo gyventojai savo namuose vakarojo. Sugyventinių bendravimas neapsėjo be alkoholio. Kaip vėliau pareigūnams pasakojo 27 metų moteris, tarpusavio konfliktas kilo dėl mobilaus telefono. 39 metų vyras parašė moters leisti jam pasinaudoti jos telefonu, tačiau pastaroji nesutiko. Žodis po žodžio sugyventiniai susikivirčijo. Barnio metu vyriškis brutaliai griebė dešinę moters ranką, užlaužė ją, sukiojo, ir kaip vėliau pats prisipažino, taip tikėjosi, jog nuolat vyrui priešgyniaujanti moteris pagaliau nusiramins. Deja, jokios ramybės požymių nė iš tolo nesimatė. Anaiptol, tarpusavio agresija įgavo pagreitį. Įtūžęs vyras pastūmė moterį ir ši krisdama atsitrenkė į krosnį bei smarkiai praskėlė galvos viršugalvį. Medikai vėliau, apžiūros metu, konstatavo galvos kraujavimą, minkštųjų audinių sužalojimą, hematomą ir sukeltą nemenką fizinį skausmą.

Visą šią besivaidijančių suaugusių žmonių sceną stebėjo tuo metu kambaryje buvusi nukentėjusiosios moters motina. Ji ir iškvietė policijos pareigūnus. Smurtaujantis vyras, supratęs, kad gali būti sučiuptas, pabėgo.

Į įvykio vietą atvykę pareigūnai patikrinę moterų blaivumą, vienai jų, nukentėjusiajai, nustatė 2,01 promilės girtumą. Dėl smurtinio išpuolio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Sulaikyto smurtautojo veiksmai buvo vertinami pagal LR BK 140 str. 2 d. tai fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas.

Tyrimo metu vyras nuoširdžiai gailėjosi dėl padaryto nusikaltimo ir savo kaltę dėl moteriai sukelto fizinio skausmo pilnai pripažino. Skiriant bausmę, teismas atsižvelgė į tai, jog kaltinamasis padarė nesunkų nusikaltimą, tačiau ankščiau yra baustas administracine tvarka, turi galiojančių administracinių nuobaudų, nedirba, darbo biržoje neregistruotas, tokiu pat būdu nusikalto jau antrą kartą, t. y. neatlikęs anksčiau baudžiamuoju įsakymu paskirtos bausmės.

Švenčionių rajono apylinkės teismo nutartimi minėtas pilietis pripažintas kaltu, jam paskirtas 65 parų trukmės areštas taip pat kardomoji priemonė – įpareigojimas gyventi skyrium, nesiartinti prie nukentėjusios moters namų arčiau nei 200 m atstumu.

Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 2 dalyje nurodytą veiką padaręs asmuo yra baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tai ne pirmas atvejis, kada Švenčionių r. PK tyrėjai, profesionalūs savo srities žinovai bei atsakingi pareigūnai, atskleidžia ir išaiškina nusikalstamą veiką įvykdžiusius asmenis.

Švenčionių RPK inf.