Mes turime 400 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4030
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14217
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90247
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Trijų karalių dovanos vainikavo kalėdinį laikotarpį

2017 m. sausio 11 d., trečiadienis, Nr.3 (1633)

Gimus Kūdikėliui Jėzui, sužibo Betliejaus žvaigždė, pranešanti visam pasauliui šią svarbią naujieną. Danguje suspindus ryškiai žvaigždei, Rytų išminčiai pagal pranašų liudijimus žinojo, kad tai turi sutapti su pasaulio Atpirkėjo atėjimu į Žemę. Taigi jie keliavo pasveikinti Betliejuje gimusio kūdikėlio Jėzaus. Su savimi trys išminčiai nešėsi karališkų dovanų – aukso, smilkalų ir miros.

Taigi gražų kalėdinių švenčių laikotarpį, prasidedantį Kūdikėlio Jėzaus gimimu, sausio 6-ąją užbaigia iškilminga Trijų Karalių arba Kristaus Apreiškimo šventė.

Nuo ankstyviausių krikščionybės dienų šie išminčiai buvo laikomi žmonijos rasių atstovais: Europos, Azijos ir Afrikos. Dievas jiems parodė, kad Kristus gimė ne vien kaip žydų karalius, bet kaip visų tautų Viešpats ir gelbėtojas. Bėgant amžiams, susiformavo tam tikras šių išminčių įvaizdis, Vakarų tradicija jiems davė vardus Kasparas („Lobio šeimininkas“), Merkelis („Karalius“) ir Baltazaras („Saugok karalių“).

Simboliškai per Tris Karalius bažnyčiose šventinami smilkalai, auksas ir kreida, kuria virš durų užrašomos trys pirmosios karalių vardų – Kasparo, Merkelio (Melchioro) ir Baltazaro – raidės.

Trijų Karalių dovanos paliečia ir mus visus. Kažkas yra gražiai pasakęs: „Eikime kartu su Trimis Karaliais prie Gelbėtojo lopšio, padovanokime Jam meilės auksą, maldos smilkalus ir pasiaukojimo mirą!“  Jeigu atnešime Išganytojui šias nuoširdžias dovanas ir patys būsime tuo apdovanoti.

Trijų Karalių šventės tradicijos gyvos visame krikščioniškame pasaulyje. Ta proga daug kur rengiamos teatralizuotos eisenos, kepami pyragai vaišėms, bažnyčiose aukojamos mišios, o Trys Karaliai linki žmonėms gerų metų ir atneša dovanų į prakartėlę.

Švenčionėlių Švč. Mergelės Sopulingosios bažnyčioje ta intencija taip pat buvo laikomos mišios, šventinamas auksas ir kreida, o jų pabaigoje čia apsilankė Trys Karaliai (Švenčionėlių kultūros centro meno mėgėjai), nešini simbolinėmis dovanomis gimusiam Išganytojui bei į pamaldas susirinkusiems parapijiečiams.

Vėliau Trys Karaliai dar aplankė ir nuolatinius Švenčionėlių kultūros centro renginių rėmėjus – UAB „Maltosa“ kolektyvą, kurie šį tradicinį apsilankymą ir pasveikinimą laikantys tiesiog visų metų sėkmę lemiančiu ženklu ir džiaugsminga pradžia.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis