Mes turime 162 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3410
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10146
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54129
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ant skustuvo ašmenų

2016 m. lapkričio 19 d., šeštadienis Nr.86 (1619)

Būtent taip beveik dvejus metus balansuoja, o tiksliau kamuojasi savivaldybės valdoma UAB „Švenčionių švara“, bet nei valdybos pirmininkas Arūnas Čenkus susigėdęs atsistatydina, nei rajono valdžia pareikalauja bendrovės valdybos atsakomybės už įmonės sužlugdymą per trumpą laiką. O juk paskutinį ketvirtį prieš ateinant naujai valdžiai „Švenčionių švara“ dar dirbo su nedideliu pelnu.

 

Ant bankroto ribos

280 tūkstančių eurų įsiskolinimas, 80 tūkstančių iš jų – Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui, kuris nuolat siunčia savivaldybei grasinančius laiškus (apie tai jau rašėme), vieną kartą gali grasinimus įvykdyti – nepriimti atliekų.  Didžiulė skolų našta šiandieną verčia UAB „Švenčionių švara“ balansuoti ant bankroto ribos. Išgelbėti įmonę gali tik jos akcininkai – rajono savivaldybė, – didindami įstatinį kapitalą. Tą rajono valdžia gali padaryti ne stebuklinga lazdele pamojavusi, o mūsų visų mokesčių mokėtojų pinigais. Jeigu tai įmonę išgelbėtų, tiek jau to, bet daug požymių rodo, kad ir tie gelbėjimui skirti pinigai nepadėtų, nes įmonė pasmerkta, juk „tai nulemta iš anksto“, kaip sakė vienas šaltinis valdžios rūmuose

 

Griauti – ne statyti!

Vos patekusi  į naujas „geras“ rankas, UAB „Švenčionių švara“ pradėjo akyse byrėti.  Pasinaudoję sveikatos problemomis, naujieji rajono „šeimininkai“ atleido ilgametį direktorių. Paskyrė laikinąjį – vilnietį taip pat „zuokininką“ Juozą Šiaudinį, kuris jau greitai dveji metai – vis dar laikinasis direktorius. Šį klausimą – apie keistą amžiną vadovų laikinumą arba jų nebuvimą taryboje kėlė opozicija, bet meras atsainiai atšovė, kad jokio skirtumo, tai tik užrašas „l.e.p.“. O skirtumas vis dėlto yra – kaip sakė tarybos narė Raja Krupenina, gal laikinu lengviau manipuliuoti? Laikinojo ir atsakomybė laikina...

Paskui sukėlė didelį triukšmą, kad įmonėje dirbo daug giminių. Gyrėsi kelsiantys bylas, bet taip nieko ir neiškėlė, nerado dėl ko. Buvusius gimines pakeitė naujosios valdžios draugai ir bendrai.

Antras dirbtinai sukeltas triukšmas buvo išgarsintoji smėlio barstytuvo istorija, kuri vos nepalaidojo įmonės – kreditoriaus iniciatyva jau buvo iškelta bankroto byla. Bet kol kas valdžiukė įmonei neleidžia prapulti. Gal dar ne laikas, o gal ne toks kelias? Beje, smėlio barstytuvas iki naujos valdžios dirbo, o štai pirmąją liberalų žiemą rajone gatvės buvo barstomos… kastuvėliais.

Anksčiau vykdžiusi įvairius darbus, „Švenčionių švara“ prie naujos valdžios ir laikinojo vadovo, kurio niekas akyse nematė ir net telefonu nesugebėjo pasikalbėti (netikite – pabandykite!), liko be nieko, net vandens tiekimo licencija buvo panaikinta, panašu, kad niekas ir nesirūpino, kad ji būtų pratęsta.

Iki perversmo įmonė pati ir atliekas surinkdavo ir veždavo, naujoji valdžia ir šio darbo atsisakė. Natūralu, kad jokių darbų nevykdanti įmonė eina tiesiai į bankrotą ar prijungimą, kas iš esmės vis tiek reiškia įmonės išnykimą.

 

Arklį jungti prie uodegos?

Vandens tiekimas kaimiškose Švenčionių, Švenčionėlių ir Adutiškio vietovėse tuoj pat buvo perduotas… UAB „Pabradės komunalinis ūkis“. Perduotas ne „plikas“, o su 60 tūkst. Eur dotacija. Valdžia džiūgavo: „Švenčionių švara“ išgelbėta!“

Dabar vėl vienas iš valdžios svarstomų variantų „gelbėti“ „Švenčionių švarą“ – prijungti ją prie Pabradės komunalinio ūkio. Na, tiesiog kaip arklį prie uodegos. Juk pagrindinė komunalinė įmonė rajone visada buvo „Švenčionių švara“, o Pabradės komunalinis ūkis“ vėliau buvo įkurtas nutolusiai Pabradės zonai aptarnauti. Dabar gi viskas taip pasisuko, kad viso rajono aptarnavimą po truputį valdžia perduoda Pabradei. Ar Jus tai stebina? Neturėtų, jeigu prisimintumėt, kad „Pabradės komunalinio ūkio“ direktoriumi nuo pirmų šios valdžios dienų tapo lenkų lyderio stambaus ūkininko Antonij Jundo sūnus. Penketas Klipčiaus partiečių taryboje, net su savo meru būtų niekas, jeigu ne lenkų koalicijos parama.

 

Kur dingsta pinigai?

Anksčiau „Švenčionių švara“ per šiltąjį sezoną nemažai uždirbdavo iš įvairių remonto darbų. Galbūt nuo žmonių izoliuotas dabartinis „Švaros“ vadovas – rajone žmogus svetimas - to nė nežino? Teisingumo dėlei reikia pasakyti, kad Kelių priežiūros programos lėšos šiais metais buvo atiduotos „Švarai“, t.y. ji buvo rangovas, bet nei greideravo, nei žvyravo, dirbo subrangovai – vietinės įmonės, ūkininkai, tiesa, kai kurie jų net greiderio neturi.

„Švenčionių švara“ Kelių priežiūros programos lėšas gavo, o štai greideravusieji kelius sako, kad jiems iki šiol nesumokėta. „Švara“ pinigų neturi, tik skolas. O kur pinigai?

Daug detektyvinių istorijų mūsų rajone. Apsišarvuokite kantrybe – laikas jas išvynios po vieną, palengva...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ